Login lub e-mail Hasło   

Kolumbijska kawa

Odnośnik do oryginalnej publikacji: http://www.kolumbijsko.com/kolumbia/taka(...)wa.html
W ciągu wieków, sposób przygotowywania i degustacji kawy ulegał licznym zmianom i uwarunkowany był konkretną kulturą, zwyczajami, modą i smakiem. Wspóczesne...
Wyświetlenia: 1.628 Zamieszczono 16/10/2006


KawaW ciągu wieków, sposób przygotowywania i degustacji kawy ulegał licznym zmianom i uwarunkowany był konkretną kulturą, zwyczajami, modą i smakiem. Wspóczesne społeczeństwo, chętnie dodaje do kawy: mleko, czekoladę, wanilię, skórkę pomarańczową lub cytrynową, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, kardamon, imbir i wszelkiego rodzaju likiery.

Słownik kawowy: 

Arabika:
Rodzaj kawy charakteryzujący się owocowym aromatem i gęstością, uprawiany w Ameryce Centralnej i Afryce.

Bezkofeinowa:
Kawa pozbawiona kofeiny.

Café Latte:
Przygotowywana z filiżanki kawy espresso ze spienionym mlekiem serwowanym na wierzchu filiżanki. Wymieszane mleko i kawa tworzą gęsty, marmurkowy płyn. 

Capuccino:
Rodzaj kawy espresso, do którego dodaje się podgrzane na parze, spienione mleko. Mleko łagodzi smak kawy i tworzy na jej powierzchni piankę, którą należy posypać gałką muszkatołową lub cynamonem.

Kawa Chocolaccino:
Przygotowywana z kremowego cappuccino podawanego w wysokiej filiżance i pokrytego bitą śmietaną i czekoladowymi wiórkami. 

Kawa Borgia:
Mieszanka włoskiej kawy i gorącej czekolady, pokryta słodką, bitą śmietaną. 

Kawa Espresso:
Doskonałe espresso ma kolor orzecha laskowego, jest delikatnie czerwone i posiada intensywny smak i gęstość. Charakteryzuje się kremową, złotą  warstwą, zwaną śmietanką.

Kawa Mocca:
Idealna mieszanka espresso, sosu czekoladowego i ubitego mleka. Czasami podaje się ją z bitą śmietaną. 

Kawa po turecku
To jeden z najbardziej tradycyjnych i antycznych sposobów przygotowywania kawy. Aby otrzymać dwie filiżanki kawy po turecku, przygotować należy dwie, stołowe łyżki mielonej, delikatnej kawy, którą parzy się w imbryku dodając do niej dwie duże łyżki cukru, dwa ziarna kardamonu i dwie filiżanki zimnej wody. Kiedy mieszanka jest już podgrzana i zaczyna wrzeć, zdejmuje się ją z ognia. Pozostawia dwie minuty i powtarza czynność trzykrotnie. Przed podaniem, dodaje się kilka kropli zimnej wody, aby fusy pozostały na dnie naczynia.

Latte Macchiato:
Przygotowuje się wlewając delikatnie espresso na spienione na parze mleko w przezroczystym naczyniu. 

Latteccino:
Przygotowuje się z espresso, podwójnej porcji spienionego na parze mleka i pojedynczej porcji ciepłego.

Robusta (Mocna):
Rodzaj kawy o małych ziarnach i wysokim poziomie kofeiny. Uprawia się  go w Afryce, Azji i Brazylii. Oryginalnie pochodzi z Zairu.

Kawa• Wybierz dobry gatunek kawy o przyjemnym aromacie. 
• Kawa powinna być odpowiednio przechowywana, musi być swieża, nie zjełczała. 
• Miel kawę w ilościach potrzebnych do jej jednorazowego przygotowania.
• Woda nie powinna zawierać dużych ilości soli mineralnych. 
• Nie pozostawiaj resztek mielonej ani płynnej kawy w ekspressie. 
• Umyj ekspress po każdym przygotowaniu napoju.
• Filiżanki najdłużej utrzymujące ciepło wykonane są z porcelany i fajansu. 
• Idealna temperatura podania kawy waha się między 76 i 82 ºC.
• Aby kawa nie wystygła zbyt szybko, przed podaniem, podgrzej puste filiżanki.
• Pij zawsze świeżo sparzoną kawę. 
• Na filiżankę użyj 7 – 9 gramów mielonej kawy.
• Nigdy nie podgrzewj kawy ponownie.

Podobne artykuły


13
komentarze: 0 | wyświetlenia: 3907
39
komentarze: 24 | wyświetlenia: 21045
34
komentarze: 21 | wyświetlenia: 17744
31
komentarze: 27 | wyświetlenia: 5261
30
komentarze: 21 | wyświetlenia: 24977
30
komentarze: 7 | wyświetlenia: 82871
27
komentarze: 25 | wyświetlenia: 9480
24
komentarze: 4 | wyświetlenia: 8025
21
komentarze: 3 | wyświetlenia: 4898
20
komentarze: 10 | wyświetlenia: 13646
17
komentarze: 7 | wyświetlenia: 43953
16
komentarze: 1 | wyświetlenia: 5874
12
komentarze: 2 | wyświetlenia: 856
 
Autor
Dodał do zasobów: Łukasz Żyrański
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska