Login lub e-mail Hasło   

Przy czarce herbaty

Odnośnik do oryginalnej publikacji: http://artelis.pl/art-48,17,97,Kulinaria(...)ty.html
Herbaciany napar jest dzisiaj tak popularny, iż nawet nie zachodzimy w głowę skąd on właściwie się wziął. Jego rozpowszechnienie przypisywano mnichom Buddyjskim. Mocny napar LuA...
Wyświetlenia: 869 Zamieszczono 17/10/2006
Herbaciany napar jest dzisiaj tak popularny, iż nawet nie zachodzimy w głowę skąd on właściwie się wziął. Jego rozpowszechnienie przypisywano mnichom Buddyjskim. Mocny napar LuAn ("Czysty, Klarowny widok") umożliwiał im podobno nocne czuwanie i wielogodzinne czytanie sutr. Zwykle traktowano go jako ceremonialny napój lub skuteczne lekarstwo na różne dolegliwości. Od czasów panowania Tang`ów (618-907) herbaciane komplety składały się z różnych naczyń, które służyły do przechowywania, prażenia, mielenia i gotowania herbaty. Zmieniały się również sposoby przyrządzania napoju herbacianego. Początkowo liście herbaty mieszano z ryżem, które następnie kruszono i gotowano w wodzie z dodatkiem cebuli, imbiru i pomarańczy. Zastanawiacie się pewnie jak smakowała taka herbata. Następnie liście herbaty formowano w małe kulki i prażono nad ogniem. U schyłku panowania dynastii Ming zaczęto używać aromatyzowanych gatunków. Świeże, umyte i wysuszone liście mieszano z aromatycznymi kwiatami jaśminu, róży, orchidei lub magnolii. W tym okresie również wymyślono specyficzny sposób fermentacji herbaty dając początek tzw. "czarnej herbacie". Jest to chiński gatunek Hong Cha "Herbata czarna", jednak w języku chińskim określa się ją jako "Czerwona". Produkuje się ją poprzez fermentację liści skutkiem czego jest ciemny czerwony kolor i bardzo mocny smak. Ten gatunek herbaty pijany jest w Chinach w chłodne dni, zimą i jako dodatek do potraw pieczonych. Ta technologia pozwoliła na uzyskanie zupełnie nowego wywaru, znacznie różniącego się od znanej do tej pory "Herbaty zielonej". Nowy wizerunek herbacie nadał okres panowania Mandżurów. Zapotrzebowanie na wykwintne i specyficzne gatunki dyktowały pojawiające się możliwośći eksportowe. Rynki handlowe w Europie wchłaniały coraz większe ilości herbaty z Chin kontynentalnych, gdzie rozpowszechniała się bardzo szybko. Na europejskich stołach (początkowo u arystokracji) zaczął coraz częściej pojawiać się cudowny aromatyczny napój.

Podobne artykuły


30
komentarze: 21 | wyświetlenia: 24973
30
komentarze: 7 | wyświetlenia: 82839
27
komentarze: 25 | wyświetlenia: 9473
24
komentarze: 4 | wyświetlenia: 8018
20
komentarze: 10 | wyświetlenia: 13638
21
komentarze: 3 | wyświetlenia: 4893
17
komentarze: 7 | wyświetlenia: 43944
16
komentarze: 1 | wyświetlenia: 5871
11
komentarze: 2 | wyświetlenia: 3152
10
komentarze: 8 | wyświetlenia: 5786
33
komentarze: 8 | wyświetlenia: 2139
32
komentarze: 13 | wyświetlenia: 5807
 
Autor
Dodał do zasobów: artelis.pl
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska