Login lub e-mail Hasło   

Odrobinę wiadomości o winie

Odnośnik do oryginalnej publikacji: http://artelis.pl/art-90,17,100,Kulinari(...)ie.html
Wino (czerwone) wg Homera było boskim nektarem bogów greckich. Dawał im nieśmiertelność i wieczną młodość Jego nazwa (vino) wywodzi się od sanskryckiego vena - "ukochany" (podo...
Wyświetlenia: 2.303 Zamieszczono 17/10/2006
Wino (czerwone) wg Homera było boskim nektarem bogów greckich. Dawał im nieśmiertelność i wieczną młodość

Jego nazwa (vino) wywodzi się od sanskryckiego vena - "ukochany" (podobnie jak imię bogini miłości Wenus).W starożytności było stosowane tak przy

codziennym posiłku , jak i w czasie uroczystości religijnych. Z winem związane sąpogańskie bachanalia i chrześcijański obrzęd przyjmowania komunii.

Wino, pierwotnie określało odpowiednio sfermentowany napój z owoców winogrona. (Wino gronowe)

Z czasem zaczęto uzywać tej nazwy dla napojów wyprodukowanych z innych surowców.
Np. wina owocowe, wina ziołowe czyli wermuty.Te ostatnie mogą one być słodkie, słodko - gorzkie, i wytrawne.

Ze względu na barwę wyróznia się wina białe, czerwone i - produkowane w stosunkowo niewielkich ilościach - wina różowe.

Mogą one być: słodkie, półsłodkie, półwytrawne i wytrawne, w zależności od zawartości cukru w produkcie.
• Wytrawne, poniżej 10 g cukru na litr (dry wine, vin sec, vino ascuno, herber, trockener Wein),
• Półwytrawne, 10-40 g cukru w litrze (semi-dry wine, vin demisec, halbtrockener Wein),
• Półsłodkie, od 40 do 80 g cukru na litr (demi doux, semi sweet)
• Słodkie, powyżej 80 g cukru na litr (dolce, sweet, doux, desert, edes)

Mamy też wina musujące, przy czym należy rozróżnić należy:
Szampan (Champagne) - uzyskiwane metodą szampańską i pochodzące z rejonu Szampania
Wino szampańskie - uzyskiwane metodą szampańską, ale nie wyprodukowane w Szampanii
Wino musujące - zwykłe wino nasączone sztucznie dwutlenkiem węgla

Niektóre z win wzmacniane są - poprzez dodatek mocniejszego alkoholu, zazwyczaj w celu wstrzymania procesu fermentacji, np. madera, malaga, marsala,

porto, sherry.

Jak i do czego pić odpowiednie wino, już wkrótce.

Podobne artykuły


30
komentarze: 21 | wyświetlenia: 25062
20
komentarze: 10 | wyświetlenia: 13750
40
komentarze: 10 | wyświetlenia: 49591
16
komentarze: 15 | wyświetlenia: 3586
32
komentarze: 27 | wyświetlenia: 5324
30
komentarze: 7 | wyświetlenia: 83260
27
komentarze: 25 | wyświetlenia: 9525
25
komentarze: 4 | wyświetlenia: 8116
25
komentarze: 38 | wyświetlenia: 3688
23
komentarze: 7 | wyświetlenia: 12805
21
komentarze: 3 | wyświetlenia: 4946
17
komentarze: 7 | wyświetlenia: 44060
7
komentarze: 2 | wyświetlenia: 12962
17
komentarze: 6 | wyświetlenia: 2148
 
Autor
Dodał do zasobów: artelis.pl
Artykuł
Dodatkowe informacje
Grupy

Powiązane tematy





  flora,  07/09/2007

Ktoś próbował to wino, które stosują w kościele? Mocno rozwodnione, prawda?



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska