Login lub e-mail Hasło   

Jak pić wino

Odnośnik do oryginalnej publikacji: http://artelis.pl/art-91,17,100,Kulinari(...)no.html
Jakie wino do jakiej potrawy? Zasady doboru win do potraw są różne w różnych krajach. Nigdzie jednak nie podaje się trunków do zup, a wina nie podaje się do potraw zakwaszanych...
Wyświetlenia: 3.190 Zamieszczono 17/10/2006
Jakie wino do jakiej potrawy?

Zasady doboru win do potraw są różne w różnych krajach.
Nigdzie jednak nie podaje się trunków do zup, a wina nie podaje się do potraw zakwaszanych octem.

Do przekąsek najodpowiedniejsze są wina wytrawne.
Ryby, potrawy z jaj, białe mięsa i chude żółte sery najlepiej komponują się z winem białym, wytrawnym,
a kawior z szampanem.
Ciemne mięsa, dania z grzybów, i tłuste sery podaje się z czerwonym winem wytrawnym.
Drób można popijać białym lub czerwonym winem, choć na wystawnych przyjęciach do tego typu dań podaje się tylko czerwone wino wytrawne.
Do deserów można podawać wszelkie wina słodkie a także musujące.
Do kawy nie pije sie wina lecz koniak, winiak lub likier.
Zarówno czerwone jak i białe wino wytrawne można zastąpić wytrawnym winem różowym lub szampanem.

Dość specyficzną grupę stanowią wermuty czyli wina ziołowe. Mogą one być słodkie, słodko - gorzkie, i wytrawne.
Dwa ostatnie pobudzają apetyt, dlatego podaje się je przed posiłkiem - także z tonikiem - jako tzw. aperitify.

Jaka powinna być temperatura podawanego wina?
Białe wytrawne i różowe: 8 - 10 st. C
Czerwone wino wytrawne: 16 - 18 st. C
Wino deserowe: 14 - 16 st.C
Wino ziołowe: 12 - 14 st.C
Szampan i inne wina musujące: 6 - 8 st.C

Mocno oziębiać trzeba więc wina białe, różowe i musujące, lekko schładzać -
wina deserowe, a czerwone wytrawne podawać nieschłodzone.
Zawsze jednak lepiej jest wina nieco chłodniejsze niż zbyt ciepłe.

Win nie należy schładzać zbyt gwałtownie np. w zamrażalniku.
Szampan najlepiej jest trzymać w kubełku wypełnionym lodem z niewielką ilością wody,
a wino białe w zimnej wodzie z dodatkiem lodu.
Wina najlepiej podawać w szklanych kieliszkach z cienkiego, przezroczystego szkła.

Są jeszcze specjalne zasady odnośnie picia wina, nalewania tego trunku,
ale tak naprawdę wśród przyjaciół nie trzeba zbyt mocno przejmowac się etykietą.
Pijmy wino takie jakie nam smakuje i... dobrze się bawmy.

Podobne artykuły


30
komentarze: 7 | wyświetlenia: 83258
30
komentarze: 21 | wyświetlenia: 25061
27
komentarze: 25 | wyświetlenia: 9524
25
komentarze: 4 | wyświetlenia: 8113
22
komentarze: 5 | wyświetlenia: 51946
20
komentarze: 10 | wyświetlenia: 13749
21
komentarze: 3 | wyświetlenia: 4946
17
komentarze: 7 | wyświetlenia: 44058
17
komentarze: 6 | wyświetlenia: 2148
16
komentarze: 15 | wyświetlenia: 3585
16
komentarze: 1 | wyświetlenia: 5904
11
komentarze: 2 | wyświetlenia: 3232
10
komentarze: 8 | wyświetlenia: 5828
 
Autor
Dodał do zasobów: artelis.pl
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska