Login lub e-mail Hasło   

Ciasto drożdżowe

Odnośnik do oryginalnej publikacji: http://artelis.pl/art-92,17,99,Kulinaria(...)we.html
Jak wiadomo powszechnie ciasto drożdżowe jest pyszne o ile się uda. Jeśli się nie powiedzie to pozostaje zakalec, który można tylko wyrzucić do kosza. Dlatego też dość długo po...
Wyświetlenia: 3.052 Zamieszczono 17/10/2006
Jak wiadomo powszechnie ciasto drożdżowe jest pyszne o ile się uda.
Jeśli się nie powiedzie to pozostaje zakalec, który można tylko wyrzucić do kosza.
Dlatego też dość długo po prostu nie próbowałam uraczyć nikogo tego rodzaju smakołykiem. Ale do czasu.

Bowiem pewnego dnia odwiedziłam swoją dawno niewidzianą koleżankę, która w trakcie rozmowy
podzieliła się ze mną przepisem, który nigdy nie zawodzi. No, prawie nigdy. I tak zaczęły powstawać moje smakowite,
a przy tym nie wymagające większego wysiłku placki z kruszonką, owocami, albo z czym tam kto woli.

Jeśli macie ochotę spróbować, to polecam.
Co trzeba przygotować?
A, proszę, oto składniki:
20 dag masła, lub margaryny
1 szkl. cukru
4 jajka
1 szkl. mleka
4 szkl. mąki
5 dag. drożdży
aromat w/g uznania np. cukier
wanilinowy
ew. owoce swieże, lub kandyzowane
bakalie
A teraz wykonanie: Masło rozpuścić w garnku.
Dodać cukier i mleko. Dokładnie wymieszać.
Po ostudzeniu, dodać jajka i roztarte z odrobiną cukru drożdże.
Całość roztrzepać mikserem, lub ręcznie.
Odstawić na minimum 8 -10 godzin, przykrywając ściereczką.
(Jeśli zbyt krótko będzie stało, wykipi w piekarniku.)
Po tym czasie, dodać mąkę, ew. bakalie, wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką, blaszkę.
Można wyłożyć owoce i /lub/ posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika na ok 40-50 min.
Ciasto to jest nieco inne niż tradycyjne ciasto drożdżowe.
Ma charakterystyczny smak i długo zachowuje świeżość.
Ponieważ cały cykl pieczenia trwa dość długo, radzę zacząć przygotowania wieczorem, aby rano wstawić do piekarnika i móc
po obiedzie delektować się pysznym ciastem. Smacznego.

Podobne artykuły


27
komentarze: 25 | wyświetlenia: 9525
30
komentarze: 21 | wyświetlenia: 25061
30
komentarze: 7 | wyświetlenia: 83260
29
komentarze: 18 | wyświetlenia: 369745
25
komentarze: 4 | wyświetlenia: 8113
71
komentarze: 22 | wyświetlenia: 17496
20
komentarze: 10 | wyświetlenia: 13750
21
komentarze: 3 | wyświetlenia: 4946
17
komentarze: 7 | wyświetlenia: 44059
16
komentarze: 1 | wyświetlenia: 5904
11
komentarze: 2 | wyświetlenia: 3232
10
komentarze: 8 | wyświetlenia: 5828
 
Autor
Dodał do zasobów: artelis.pl
Artykuł

Powiązane tematy





  laura,  12/03/2007

dziekuje i napewno wyprobuje twoj przepis



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska