Login lub e-mail Hasło   

Serek homogenizowany, czyli podbij sobie cholesterol

Wmawia się ludziom, że proces homogenizacji powoduje lepszą przyswajalność tłuszczu mlecznego. To prawda, "zapomina" się tylko wyjaśnić tego wystarczająco dokładnie. Na ściankach arterii i naczyń krwionośnych odkłada się nie strawiony tłuszcz...
Wyświetlenia: 48.093 Zamieszczono 27/01/2007

Homogenizacja polega na wytwarzaniu jednolitej mieszaniny z nie mieszających się ze sobą w warunkach normalnych składników. Zwykle mamy z tym do czynienia w przemyśle mleczarskim stosuje się homogenizację mleka, śmietany i innych przetworów mlecznych. Polega ona na rozdrabnianiu dużych cząstek tłuszczów zawartych w mleku. Przeciwdziała to zbieraniu się tłuszczu na powierzchni. W Ameryce robi się to już jeszcze "nowocześniej" używając do tego ... krowy. Dodając do ich paszy emulgatory, w rodzaju trójfosforanu sodu, aby wyprodukowane przez krowę mleko było „homogenizowane”, czyli aby śmietanka nie oddzielała się od mleka, tworząc bardziej trwałą zawiesinę tłuszczu w wodzie. Wmawia się ludziom, że ten proces powoduje lepszą przyswajalność tłuszczu mlecznego. To prawda, "zapomina" się tylko wyjaśnić tego wystarczająco dokładnie. Rozdrobnione poprzez homogenizację cząsteczki tłuszczu bez żadnych problemów przenikają do krwi, omijając proces trawienia. Wynikiem tego, na ściankach arterii i naczyń krwionośnych odkłada się nie strawiony tłuszcz.

Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy skąd się bierze tak nagminne występowanie nadmiaru cholesterolu jak również szereg chorób systemu krwionośnego. W pierwszej kolejności natomiast należy z jadłospisu wyeliminować wszelkie przetwory będące wynikiem procesu homogenizacji. Wbrew pozorom jest ich całkiem sporo i są to nie tylko serki, lecz także mleko, śmietana i jogurty. Trzymaj się od nich z daleka jeśli ci zdrowie miłe!

W Stanach Zjednoczonych zaczęto na masową skalę produkować i wprowadzać do obrotu produkty homogenizowane na przełomie lat czterdziestych i pięćdziesiątych ubiegłego stulecia. Wkrótce potem pojawił się tam epidemia chorób sercowo-naczyniowych ...

Podobne artykuły


17
komentarze: 32 | wyświetlenia: 1220
14
komentarze: 119 | wyświetlenia: 1092
14
komentarze: 33 | wyświetlenia: 1003
14
komentarze: 21 | wyświetlenia: 920
14
komentarze: 60 | wyświetlenia: 671
13
komentarze: 68 | wyświetlenia: 376
13
komentarze: 3 | wyświetlenia: 963
13
komentarze: 25 | wyświetlenia: 660
13
komentarze: 9 | wyświetlenia: 474
12
komentarze: 31 | wyświetlenia: 402
12
komentarze: 3 | wyświetlenia: 587
12
komentarze: 72 | wyświetlenia: 364
12
komentarze: 30 | wyświetlenia: 1281
12
komentarze: 144 | wyświetlenia: 775
 
Autor
Artykuł



  adam  (www),  27/01/2007

Mam pewne wątpliwości co do tezy artykułu: przecież serki homogenizowane są reklamowane jako produkty dla dzieci?

Czy w takim wypadku nie zajęła by się tym jakaś organizacja broniąca zdrowia konsumentów?

A gdzie to są takowe w Polsce, co reprezentują interesy konsumentów?

  emmek,  17/06/2007

Artykuł może rzeczywiście nie najlepszy, ale to dlatego, że dużego problemu o jakim mówi należycie nie naświetla.

Proces homogenizacji jest dobrze zdefiniowany i ma na celu rozdrobnienie większych kuleczek tłuszczowych do średnicy poniżej 2 μm aby wyeliminować zjawisko gromadzenia śmietanki w mleku.

Tak małe cząsteczki rzeczywiście umykają procesowi trawienia. Czy szkodzą? Cóż, nie

...  wyświetl więcej

Faktycznie, artykuł nie rozwija zbytnio tematu, choć nie miała to być rozprawa naukowa. Co mówi (dosłownie) ekspert:
http://www.postawnazdrowie.pl/(...)kiety-/

Ostatni akapit jest zniewalający.
Bo można rozumieć, że i u unas od kilkunastu lat zrobiła się epidemia chorób sercowo-naczyniowych.
A jakoś ststystki nie potwiedzają tego związku przyczynowo skutkowego.

o kurczę, no to widzę że od dziś będę musiał zrezygnować z nabiału zawierającego tłuszcz, czyli serki i kefir! Bo nie dość, że ten tłuszcz nie da mi energii, to jeszcze zaszkodzi. Na szczęście tłuszcz biorę z roślin oleistych - słonecznik. A co z jogurtem 0,1%? Jogurt to podstawa mojej diety i wybieram tylko ten chudy, bez tłuszczu. Zatem chyba nie powinien mi zaszkodzić? O chudym twarogu nie wspominam, bo twaróg podobno jest nie wskazany - oblepia ściany żołądka.



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska