Login lub e-mail Hasło   

Dieta na piękne włosy i mocne paznokcie

Chcemy, by były piękne. Sięgamy więc po specjalne balsamy i odżywki. Ale zabiegi te dadzą niewielki efekt, jeśli nie zadbamy o odpowiednią dietę. Włosy dobrze odżywione od środka staną się gładkie i lśniące, a paznokcie mocne i twarde.
Wyświetlenia: 10.568 Zamieszczono 05/04/2007
Chcemy, by były piękne. Sięgamy więc po  specjalne balsamy i odżywki. Ale zabiegi te dadzą niewielki efekt, jeśli nie zadbamy o odpowiednią dietę. Włosy dobrze odżywione od środka staną się gładkie i lśniące, a paznokcie mocne i twarde. Żyjemy w ciągłym pośpiechu i stresie, a nasza dieta pozostawia wiele do życzenia. Jemy byle co, nie dbając o urozmaicenie posiłków. Błędy żywieniowe po dłuższym czasie odbijają się na kondycji włosów i paznokci. Dlaczego? We włosach oraz paznokciach obok białka gromadzą się również składniki mineralne. Znajdziesz tutaj np. kilkakrotnie więcej cynku i miedzi niż we krwi. Gdy w organizmie brakuje jakiegoś minerału, odbiera go tym -strefom", które nie są niezbędne do przeżycia, np. włosom i paznokciom. Dlatego zaczynają się one łamać, są słabe i matowe.

Często się odchudzasz?

U osób stosujących radykalne kuracje odchudzające (oparte tylko na warzywach i owocach) i wyczerpujące długotrwałe głodówki często dochodzi do niedoborów białka. Jeśli nie jemy odpowiedniej ilości nabiału, jaj, ryb, mięsa i przetworów zbożowych, zubożamy organizm w aminokwasy siarkowe: metioninę i cystynę. Dostarczają one siarkę potrzebną do wytwarzania keratyny (białko, z którego zbudowane są włosy i paznokcie). Siarka działa jak klej mocno spajający keratynowe cegiełki. Jeśli jej brakuje, włosy stają się słabe i wypadają. Paznokcie zaś łamią się, a na płytkach paznokciowych pojawiają się białe prążki.

Pijesz dziennie kilka filiżanek kawy?

Niedoborom białka zwykle towarzyszy deficyt żelaza. Może go wywołać zbyt mała ilość minerału w diecie lub zaburzenia jego przyswajania z przewodu pokarmowego, ale też częste picie mocnej kawy i herbaty. Kofeina utrudnia przyswajanie żelaza, a także wapnia i cynku. Podobnie działają teofilina i teobromina zawarte w herbacie, czekoladzie, kakao i napojach gazowanych typu cola.
Niedobory żelaza bardzo często stwierdza się u kobiet w ciąży oraz matek karmiących. Ale przyczyną mogą być także obfite krwawienia w czasie menstruacji. Kiedy tego pierwiastka jest za mało, włosy stają się cienkie, łamliwe, a paznokcie blade, z charakterystycznym wgłębieniem w środku.

Przebywasz długo na słońcu?

Zdrowy włos pokrywa szczelna otoczka, która chroni go przed nadmiernym wysuszeniem i urazami mechanicznymi. Niestety, latem ta bariera nie wystarcza. Promieniowanie słoneczne uszkadza tłuszczowe osłonki włosów, dochodzi do zaburzenia naturalnej równowagi wodno-tłuszczowej, zostaje także zniszczona keratyna. Włosy stają się łamliwe, mniej elastyczne i strzępią się na końcach.
By tego uniknąć, w twoim menu nie powinno zabraknąć produktów, które są źródłem witaminy A i E oraz selenu. Witamina A przyśpiesza regenerację komórek i odbudowuje zniszczoną keratynę. Witamina E rozszerza naczynia krwionośne odżywiające włosy i chroni je przed uszkodzeniem. Selen współdziała z witaminą E, zapobiegając starzeniu się skóry.

Lubisz żywność typu fast food?

Naszym włosom szkodzi też jedzenie produktów wysoko przetworzonych. Dania gotowe czy jedzenie typu fast food zawierają dużo tłuszczu, który utrudnia przyswajanie cynku. Żywność przetworzona nie dostarcza też odpowiedniej ilości miedzi - niezbędnej do prawidłowej czynności tkanki łącznej, i cynku - potrzebnego do przemian białek i aminokwasów.
Długotrwały niedobór cynku powoduje najpierw zahamowanie wzrostu włosów, później ich przerzedzanie się, a w końcu nadmierne wypadanie. Deficyt miedzi osłabia ich strukturę i zmniejsza sprężystość. Co więcej, w wyniku niedoboru miedzi dochodzi do zaburzeń w gospodarce żelazem, a to jeszcze bardziej pogarsza sytuację.

Jadasz głównie dania długo gotowane?

Niezwykle ważne dla kondycji włosów i paznokci są witaminy z grupy B, np. B1 (tiamina), B5 (kwas pantotenowy), B6 (pirydoksyna), oraz witamina H (biotyna). Ułatwiają one przyswajanie i przemiany białek i aminokwasów, wspomagają odżywianie komórek włosów i paznokci. Zapobiegają też łojotokowi. Witaminy z grupy B rozpuszczają się w wodzie i są wrażliwe na działanie wysokiej temperatury. Dlatego jeśli warzywa zbyt długo moczysz i gotujesz w dużej ilości wody, zwiększasz straty tych witamin. Wtedy włosy stają się łamliwe, a paznokcie cienkie, zbyt wypukłe, z wyraźnymi bruzdami na płytce.


tekst: Agnieszka Leciejewska
źródło: miesięcznik "Zdrowie"

Źródło: niepal.pl

Podobne artykuły


13
komentarze: 93 | wyświetlenia: 634
13
komentarze: 9 | wyświetlenia: 1146
13
komentarze: 62 | wyświetlenia: 1105
13
komentarze: 68 | wyświetlenia: 816
13
komentarze: 25 | wyświetlenia: 1414
12
komentarze: 31 | wyświetlenia: 1318
12
komentarze: 72 | wyświetlenia: 661
12
komentarze: 4 | wyświetlenia: 1086
12
komentarze: 5 | wyświetlenia: 1237
12
komentarze: 144 | wyświetlenia: 1385
11
komentarze: 1 | wyświetlenia: 838
11
komentarze: 69 | wyświetlenia: 507
11
komentarze: 65 | wyświetlenia: 433
 
Autor
Dodał do zasobów: niepal.pl
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska