JustPaste.it

Piramida zdrowia

Różne pokarmy zawierają różne składniki pokarmowe i ważne dla zdrowia substancje. Żadna potrawa nie zawiera wszystkich składników odżywczych w wystarczającej ilości. Sprawdź, o jakie elementy Twojego żywienia musisz dbać najbardziej.

Różne pokarmy zawierają różne składniki pokarmowe i ważne dla zdrowia substancje. Żadna potrawa nie zawiera wszystkich składników odżywczych w wystarczającej ilości. Sprawdź, o jakie elementy Twojego żywienia musisz dbać najbardziej.

 

Piramida zdrowia

Różne pokarmy zawierają różne składniki pokarmowe i ważne dlazdrowia substancje. Żadna potrawa nie zawiera wszystkich składnikówodżywczych w wystarczającej ilości. Na przykład pomarańcze zawierająwitaminę C i kwas foliowy, nie zawierają natomiast witaminy B12 z koleiser zawiera wapń, witaminę B12 nie zawiera za to witaminy C. Aby sięupewnić, że spożywasz wszystkie niezbędne dla zdrowia składnikiodżywcze zapoznaj się z piramidą zdrowia jako z podstawą wiedzyo prawidłowym odżywianiu. Jedz rekomendowaną ilość każdej z pięciugłównych grup produktów. Jeśli unikasz wszystkich pokarmów z jakiejśgrupy, szukaj wskazówek jak uzupełnić niedobory.

 

Piramida zdrowego żywienia

Co uważamy za posiłek?
Chleb, płatki śniadaniowe, ryż, makaron, kasze

  • 1 kromka chleba
  • 1 filiżanka płatków śniadaniowych
  • 1/2 filiżanki gotowanych płatków, ryżu, makaronu
Warzywa
  • 1 filiżanka surowych, liściastych warzyw
  • 1/2 filiżanki innych gotowanych lub nie warzyw
  • 3/4 filiżanki soku z warzyw
Owoce
  • 1 średnie jabłko, banan, pomarańcza, brzoskwinia
  • 1/2 filiżanki rozdrobnionych, gotowanych, puszkowanych owoców
  • 3/4 filiżanki soku owocowego
Mleko, jogurty, sery
  • 1 filiżanka mleka lub jogurtu
  • 40 g żółtego sera

Mięso, drób, ryby, fasola, jajka, orzechy

  • 60-90 g  gotowanego chudego mięsa, drobiu, ryb
  •  1/2 filiżanki gotowanej fasoli
  • 75-cio gramowy kotlet z soi lub 1 jajko równoważy 30 g chudego mięsa

2 łyżki stołowe masła orzechowego lub 1/3 filiżanki orzechów równoważą 30 g chudego mięsa

Niech podstawą Twojego jedzenia będą pokarmy pochodzenia roślinnego
Istnieje wiele sposobów kształtowania zdrowego modelu odżywiania, ale wszystkie one zawierają trzy główne grupy produktów, które także znajdują się w podstawie piramidy zdrowia, są to: pokarmy zbożowe, warzywa, owoce. Spożywanie różnorodnych produktów zbożowych (szczególnie nieoczyszczonych), owoców, warzyw stanowi główne założenie zdrowego modelu odżywiania. Rozsmakuj się w pokarmach zawierających: ryż, makaron, kaszę, ciemny chleb, polub duże ilości warzyw i owoców, nie zapominaj o niskotłuszczowych nabiałach, chudym mięsie i fasoli. Unikaj pokarmów bogatych w tłuszcz i cukier.

Pilnuj ilości posiłków
Porównaj zalecaną ilość posiłków (tabelka powyżej) z tym co zazwyczajjesz. Jeśli nie potrzebujesz tak wielu kalorii (ponieważ np. prowadziszsiedzący tryb życia), postaraj się zmniejszyć ilość posiłków. Zauważ,że niektóre posiłki powinny być mniejsze niż masz w zwyczaju jadać. Naprzykład wiele osób je dwie kromki chleba do posiłku co wg. tabelizamieszczonej powyżej odpowiada dwóm posiłkom.Myślę, że nie sprawi Ci problemu opracowanie odpowiedniej dla Ciebiediety.Chciałbym zwrócić uwagę, że małe 2-3 letnie dzieci wymagają tej samejliczby posiłków co dorośli, różnica polega na wielkości daniai większej zawartości mleka.Zauważ także, że wiele pokarmów i przekąsek, które jesz zawieraskładniki z różnych grup. Tak na przykład kanapka może dostarczać:chleb z grupy produktów zbożowych, wędlinę z grupy mięs i fasoli i serz grupy nabiałów.Aby zapewnić sobie wszystkie składniki odżywcze wybieraj różnorodnepotrawy. Ponieważ pokarmy zawierają różne składniki w niejednakowychilościach, porzucając monotonię w doborze dań zapewnisz sobie wszystkieniezbędne składniki odżywcze i błonnik w odpowiedniej ilości.
Istnieje wiele diet zapewniających zdrowie. Skala upodobań kulinarnychposzczególnych ludzi jest bardzo szeroka. Preferencje te zależą odkultury, upodobań rodzinnych, religii, zamożności, dostępności danegopokarmu, doświadczenia życiowego, nietolerancji pokarmowej, alergiipokarmowych. Jednakże wykorzystując wiedzę zawartą w piramidzie zdrowiana pewno uda Ci się stworzyć własną dietę zapewniającą wszystkieniezbędne składniki, których potrzebujesz.Wybierz coś dla siebie z każdej głównej grupy pokarmów zawartejw piramidzie zdrowia i skomponuj zgodnie ze swoim upodobaniem. Naprzykład, jeśli decydujesz się nie jeść produktów mlecznych z powodunietolerancji laktozy lub z innych powodów, zastąp je innymi pokarmamibogatymi w wapń i upewnij się że spożywasz wystarczającą ilość witaminyD. Mięso, ryby i drób są głównym źródłem żelaza, cynku i witaminy B.Jeśli zdecydujesz się nie jeść produktów zwierzęcych, upewnij się, żespożywasz odpowiednią ilość witaminy B 12, wapnia, cynku z innych źródeł.

Źródła wapnia

  • Jogurty
  • Mleko
  • Sery
  • Napoje sojowe z dodanym wapniem (np. mleko sojowe)
  • Płatki śniadaniowe suplementowane w wapń
  • Konserwy rybne z miękkimi ościami np. łosoś, sardynki
  • Soki owocowe z dodatkowym wapniem
  • Mleczne budynie
  • Zupy mleczne
  • Ciemno zielone liściaste warzywa np. szpinak, rzepa

Rosnące dzieci, nastolatki, kobiety i starsi ludzie potrzebują więcej niektórych składników odżywczych.
U młodzieży i dorosłych powyżej 50 roku życia występuje zwiększonezapotrzebowanie na wapń. Jednak ze względu na stan naszych kościwszyscy powinniśmy spożywać wiele pokarmów zawierających wapń. Z tegopowodu należy jeść nabiały, pamiętając jednak aby wybierać teo ograniczonej zawartości tłuszczu, w ten sposób unikniemy nadmiarunasyconych kwasów tłuszczowych. Małe dzieci, nastoletnie dziewczętai kobiety w ciąży oraz karmiące, potrzebują bogatych źródeł żelazatakich jak chude mięso, płatki śniadaniowe wzbogacane o minerały,pozwoli to im utrzymać odpowiedni poziom żelaza w organizmie. Kobietypragnące zajść w ciąże wymagają dodatkowej ilości kwasu foliowego,natomiast starsi dorośli-witaminy D.

Źródła żelaza

  • Chude mięsa (szczególnie wołowina), wątroba i inne podroby
  • Płatki śniadaniowe z dodanym żelazem
  • Sardynki
  • Szpinak
  • Gotowana fasolka, groszek, soczewica
  • Ciemne pieczywo

Sprawdź skład zanim kupisz
Skład pokarmu mówi nam co dana potrawa zawiera; składniki odżywcze, dodane tłuszcze i cukry. Z niego możemy się dowiedzieć czy dany produkt jest dobrym źródłem składników odżywczych lub porównać z podobnym produktem i ocenić który z nich jest bardziej wartościowy.

Świadome wzbogacanie diety
Niektórzy ludzie aby sprostać zapotrzebowaniu na witaminy i minerałypowinni świadomie wzbogacać swoją dietę. Na przykład kobietom mogącymzajść w ciążę doradza się spożywanie pokarmów wzbogacanych w kwasfoliowy lub samego kwasu foliowego, działalność ta obniża ryzykowystąpienia niektórych poważnych wad płodu.
Starsi ludzie i osoby rzadko przebywające na słońcu mogą potrzebować witaminy D3.Ci, którzy unikają pokarmów mlecznych powinni pomyśleć o uzupełnieniu wapnia.Wegetarianie będą potrzebowali witaminy B12.
Czasami witaminy lub minerały mogą być przepisywane jako wzbogacenieterapii. Przykładowo, lekarz może zalecić ciężarnej zażywanie żelazaa osobom po pięćdziesiątce witaminy B1. Suplementacja w zbyt dużejilości takich substancji jak selen czy witamina A może być szkodliwa.Można uzupełniać nie tylko minerały i witaminy, ale także aminokwasy,błonnik, substancje ziołowe i inne. Zioła zazwyczaj zawierają bardzomało witamin i minerałów. Działanie prozdrowotne ziół jest ciągleprzedmiotem badań.

www.medicentrum.pl

Źródło: niepal.pl

 

Autor: medicentrum.pl