Login lub e-mail Hasło   

Suplementy dla aktywnych

Ludzie aktywni wymagają specjalnego odżywiania. Przy intensywnym trybie życia oraz systematycznym uprawianiu sportu, dieta musi być bogata nie tylko w białko i węglowodany, które dostarczają energii, ale również w witaminy oraz mikroelementy.
Wyświetlenia: 2.625 Zamieszczono 05/04/2007
Ludzie aktywni wymagają specjalnego odżywiania. Przy intensywnym trybie życia oraz systematycznym uprawianiu sportu, dieta musi być bogata nie tylko w białko i węglowodany, które dostarczają energii, ale również w witaminy oraz mikroelementy.

Prawidłowa dieta dla ludzi aktywnych sportowców, kulturystów, uprawiających callanetics, pracujących fizycznie i wszystkich osób podejmujących duży wysiłek fizyczny powinna zawierać niezwykle istotne antyutleniacze i witaminy: C, E, A (ß-karoten), zestaw witamin z grupy B oraz cynk, selen, magnez, wapń, sód i potas. ß-karoten, czyli bezpieczna witamina A występuje w pomarańczowych, żółtych i ciemnozielonych warzywach i owocach (pomarańcze, morele, brzoskwinie, czarne jagody, czarne porzeczki, dynia oraz marchew).

Witamina A jest przeciwutleniaczem niszczącym wolne rodniki. Chroni organizm przed chorobotwórczymi drobnoustrojami (ważne jeśli ćwiczymy zimą!). Witamina ta chroni także przed zakażeniami i zapaleniami skóry, błony śluzowej płuc i układu pokarmowego. Stosowanie witaminy A skraca przebieg chorób, jak też eliminuje ryzyko powikłań. Ma wpływ na dobre funkcjonowanie naszego wzroku, wzmacnia system immunologiczny. Witaminy z grupy B warunkują prawidłowy wzrost i metabolizm komórek, odgrywają ważną rolę w przekazywaniu impulsów nerwowych, koordynują pracę układu nerwowego i mięśniowego. Biorą udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczów oraz regulują utlenianie biologiczne. Dobrym źródłem większości witamin z grupy B są kiełki zbożowe, drożdże, pieczywo razowe, kasze, większość jarzyn oraz rośliny strączkowe.

Witamina C podnosi odporność organizmu. Zapewnia również prawidłową strukturę włókien kolagenowych, co poprawia funkcjonowanie mięśni i ścięgien. Działa odtruwająco, aktywuje przemiany białkowe i węglowodanowe, bierze udział w procesach kostnienia. Wzmacnia dziąsła, bierze udział w syntezie hemoglobiny, w powstawaniu krwinek, kolagenu. Przyczynia się do prawidłowego rozwoju komórek tkanki łącznej. Występuje w większości świeżych owoców, jarzyn oraz sałacie. Bogatym źródłem są owoce cytrusowe, dzika róża, czarna porzeczka, truskawki, zielona natka pietruszki, papryka.

Witamina E - nazywa się ją witaminą młodości, gdyż hamuje proces starzenia się organizmu. Zwalcza wolne rodniki i chroni wyściółkę naczyń krwionośnych, przyczyniając się do zmniejszenia ryzyka zachorowań na choroby serca. Może nawet odwracać proces powstawania miażdżycy. Działa wzmacniająco na komórki skóry, wątroby, komórki nerwowe. Poprawia metabolizm tkanki łącznej. Gdy zabraknie witaminy E, słabnie wzrok, czujemy się zmęczeni, rozdrażnieni, mamy kłopoty z koncentracją. Najlepszym źródłem tej witaminy są zielonolistne warzywa, sałata, szpinak, kukurydza, soja, brukselka, jarmuż, oleje roślinne, zboża, kiełki pszenne.

Cynk czuwa, aby wszystkie procesy organizmu przebiegały sprawnie. Jest niezbędny do syntezy białka oraz kwasu DNA, bierze udział w tworzeniu insuliny. Kieruje kurczliwością mięśni. Odgrywa ważną rolę w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej. Ponadto zapewnia prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych oraz mózgu. Bogatym źródłem są: mięso, wątroba, owoce morza, kiełki pszenicy, pestki dyni, jajka. Spożywanie nadmiernych ilości słodyczy prowadzi do utraty cynku.

Selen - jest przeciwutleniaczem i opóźnia proces starzenia się komórek. Pomaga w utrzymaniu młodzieńczej elastyczności tkanek. Jego naturalnym źródłem są: owoce morza, wątroba, kiełki pszenicy, otręby, tuńczyk, cebula, pomidory oraz brokuły.

Magnez - jest niezbędny do prawidłowej czynności nerwów i mięśni. Odgrywa ważną rolę w procesach energetycznych zachodzących w trakcie spalania cukru. Znany jest jako czynnik antystresowy. Wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy i zapobiega chorobom serca. Dobrym źródłem magnezu są: kasze, figi, migdały, orzechy, banany, warzywa liściaste.

Wapń - zapewnia prawidłowy stan kości i zębów. Utrzymuje prawidłową czynność układu sercowo-naczyniowego. Uczestniczy w przekazywaniu impulsów w obrębie układu nerwowego. Bogatym źródłem wapnia są: mleko i jego produkty, sery, soja, sardynki, łosoś, orzechy, fasola oraz brokuły.

Potas oraz sód regulują równowagę wodną organizmu i utrzymują prawidłowy rytm serca. Zaburzenie równowagi sodowo-potasowej powoduje zakłócenie czynności mięśni i nerwów. Potas wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, zaś sód je podwyższa. Nasza dieta jest wystarczająco bogata w sód i nie ma potrzeby zwiększać jego podaży, zaś źródłami potasu są owoce cytrusowe, banany, melony, zielone warzywa, pomidory oraz ziemniaki.

Źródło: niepal.pl

Podobne artykuły


17
komentarze: 32 | wyświetlenia: 1433
14
komentarze: 33 | wyświetlenia: 1099
14
komentarze: 60 | wyświetlenia: 799
14
komentarze: 21 | wyświetlenia: 1054
13
komentarze: 93 | wyświetlenia: 366
13
komentarze: 68 | wyświetlenia: 475
13
komentarze: 3 | wyświetlenia: 1114
13
komentarze: 25 | wyświetlenia: 851
13
komentarze: 9 | wyświetlenia: 643
12
komentarze: 3 | wyświetlenia: 659
12
komentarze: 144 | wyświetlenia: 992
12
komentarze: 72 | wyświetlenia: 448
12
komentarze: 30 | wyświetlenia: 1457
12
komentarze: 5 | wyświetlenia: 702
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy





troche za mało rozwinięte,morzna by tu troche dodać



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska