JustPaste.it

Jak zdrowo odżywiać się w pracy?

20 rad Magdaleny Jarzynki, dietetyka z firmy SetPoint zajmującej się doradztwem żywieniowym

1 Jedz regularnie: trzy posiłki dziennie to absolutne minimum, aledobrze jest coś przekąsić co dwie-trzy godziny. Konkretne pory posiłkównie są tak ważne jak stałe odstępy między nimi. To zapewnia stałypoziom glukozy w organizmie, brak nagłych ataków senności czyrozdrażnienia.

2. Zaczynaj dzień od śniadania! Jeśli należysz do tych pechowców,którzy wstając rano, nie mogą nic przełknąć, zjedz śniadanie poprzyjściu do pracy. To może być coś lekkiego i prostego - mleko zmuesli, jogurt, kanapka. Śniadanie jest bardzo ważne - jeśli maszpracować wydajnie przez cały dzień, po całonocnej głodówce trzebauzupełnić zapasy.

3. Staraj się jeść drugie śniadanie: owoc, jogurt, niewielka kanapka.Wdobrej i zdrowej kanapce powinien się znaleźć plaster wędliny albosera, dużo warzyw, a zamiast pszennej buły - pełnoziarnisty chleb iżadnych sosów, tak hojnie stosowanych wgotowych kanapkach (np. typupanini)

4. Uwaga na lunch! Musisz się zdecydować, czy lunch będzie twoimnajważniejszym, podstawowym posiłkiem w ciągu dnia, czy ma być raczejlżejszy. Wiele osób de facto zjada dwa obiady - jeden w porze lunchu, adrugi po powrocie do domu, a to ogromny błąd żywieniowy. Albo jemyporządny lunch i w domu już tylko lekką kolację, albo na lunchzamawiamy zupę, sałatkę albo kanapkę, a po powrocie do domu zjadamyporządną obiadokolację.

5. Uważnie wybieraj miejsce na lunch. Unikaj fast foodów, jak równieżbarów tureckich, chińskich itp. Jeśli masz taką możliwość, lepiejodwiedzaj bistra, bary sałatkowe, a także bary mleczne (bądź jednakostrożny, bo niektóre serwowane tam potrawy są typu "przeglądtygodnia"). A jeśli już koniecznie musisz zjeść w fast foodzie, towybierz sałatkę i sok zamiast szejka i cheeseburgera. Na szczęściecoraz więcej sieciowych barów fastfoodowych oferuje alternatywne,zdrowsze menu.

6. Pamiętaj o tym, że wszystko, co jesz w ciągu dnia, jest posiłkiem.Nawet batonik, chipsy, pączek i jabłko. Nie traktuj ich jakonieszkodliwego wypełniacza czasu i żołądka - w żywieniowym bilansiednia liczy się wszystko.

7. Myśl o tym, co będziesz jadł następnego dnia. Planuj swoją dietę,żeby uniknąć sytuacji, w której będziesz tak głodny, że zjeszcokolwiek, byle dużo i szybko.

8. Urozmaicaj swoją dietę, żeby nie jeść ciągle tego samego.

9. Jeśli nie masz w pobliżu biura żadnej jadłodajni o przystępnychcenach, przynoś sobie jedzenie z domu. To może być sałatka, kanapka,coś do odgrzania w kuchence mikrofalowej (w większości firm są lodówkii mikrofalówki).

10. Na samodzielnie przygotowany w pracy lunch dobrze nadają się zupy,najlepiej domowej roboty, ale mogą tez być np. zupy z kartonów.Wybierając sobie zupę do pracy, zachowujmy się jak świadomi konsumencii sprawdzajmy, co jest na etykietach, czyli jaki ma ona skład i czyzawiera coś wiecej niz tylko puste kalorie.

11. Na lunch możesz sobie też zrobić mrożonkę.

12. Gdy już naprawdę nie masz wyboru, zamów jedzenie przez telefon, alestaraj się wybierać zdrowe menu. Jeśli to także jest niemożliwe , tokup coś po drodze do pracy.

13. Pij w pracy wodę, soki owocowe i warzywne. Uwaga na napoje - majączęsto prawie identyczne opakowania jak soki, a bardzo różnią sięskładem.

14. Uwaga na produkty light: chociaż mają 30 proc. mniej kilokalorii,nie znaczy to, że możemy zjeść lub wypić ich trzy razy więcej, bowyjdzie na to samo. Zamiast wybierać soki light słodzone aspartamem,kup sok dobrej jakości i po prostu rozcieńcz go wodą.

15. Unikaj napojów gazowanych - one nie mają żadnych wartościodżywczych, tylko puste kalorie. Po ich wypiciu możesz tylko utyć izwiększyć zawartośc cukru we krwi.

16. Ostrożnie z kawą i herbatą, zbyt często ich nadużywamy! Maja onedziałąnie diuretyczne (czyli nas odwadniają), wiec nie moga byćjedynymi płaynami w ciągu dnia.W zwiazku z tym staraj się nie pić tylkomocnej, czarnej herbaty, ale także herbatki ziołowe, owocowe, zielone,czerwoną. Bardzo dobrze pobudza herbata z guaraną, którą polecamzamiast kawy - świetnie stymuluje.

17. Kawę pij najlepiej z mlekiem (jest ono źródłem wapnia).Takarozcieńczona kawa jest łagodniejsza dla żołądka. Cukier nie jestkonieczny. Bezpieczna i optymalna ilość kawy to dwie filiżanki dziennie(np. rano i około 16-17, kiedy mamy spadek formy).

18. Nie daj się nabrać na "zdrowe produkty". Produkt nie jest zdrowywtedy, gdy producent deklaruje tak na opakowaniu, ale wtedy, gdyświedzczy o tym skład produktu. Czytaj informacje na opakowaniu.

19. Najbardziej sprzyjająca przybieraniu kilogramów jest pracasiedząca! Jeśli do biura dojeżdżasz samochodem, przez cały dzień nieruszasz się sprzed komputera i nie masz czasu wychodzić na lunch, tostaraj się chociaż brać coś do jedzenia z domu albo zamawiać przeztelefon. Postaraj się jeść regularnie.

20. Praca na zmiany utrudnia zdrowe odżywianie. Przy takim trybie pracynie zawsze można zachować stałych pór podawania posiłków, staraj sięchociaż zachować stałe odstępy między nimi.

Źródło: niepal.pl