Login lub e-mail Hasło   

Cukier

Ciekawe omówienie wielu tematów związanych z cukrem. Jak radzić sobie z cukrem w naszej diecie, a także jak nie dopuścić do próchnicy zębów.
Wyświetlenia: 7.919 Zamieszczono 05/04/2007
Cukry proste są węglowodanami stanowiącymi źródło energii (kalorii). Węglowodany tworzą skrobię i błonnik. Podczas procesu trawienia wszystkie węglowodany, poza błonnikiem, są rozkładane do cukrów prostych. Cukry proste i skrobia występują w wielu pokarmach, które poza tym zawierają także inne składniki. Ich przykładami są: mleko, owoce, niektóre warzywa, pieczywo, płatki, zboża.

Cukry a próchnica zębów

  •  Pokarmy zawierające cukry proste i skrobię mogą przyczyniać się do powstawania próchnicy zębów. Bakterie znajdujące się w jamie ustnej, jak również brak fluorowania zębów, także prowadzi do próchnicy. Drobnoustroje te, z cukrów produkują kwas, który jest przyczyną próchnicy.
  • Im więcej jesz pokarmów zawierających cukry proste i skrobię i im dłuższy jest okres, w którym pozostają one w jamie ustnej zanim umyjesz zęby, tym większe jest ryzyko wystąpienia próchnicy.
  •  Częste jedzenie i picie słodkich pokarmów pomiędzy posiłkami, bardziej sprzyja chorobom zębów, niż jedzenie tych samych potraw i mycie po nich zębów.
  •  Wchodzące w skład codziennej higieny zębów szczotkowanie z pastą zawierającą fluor zapobiega próchnicy.

Dla zdrowia zębów i dziąseł

  •  Pomiędzy posiłkami, unikaj pokarmów i napojów zawierających cukier. Jeśli już się na nie zdecydujesz, umyj potem zęby, aby zmniejszyć ryzyko próchnicy.
  •  Myj zęby co najmniej dwa razy dziennie i używaj nici dentystycznych. Kupuj pasty zawierające fluor.



Główne źródła dodatkowego cukru

  • Napoje
  • Ciasta, ciastka, herbatniki
  •  Soki owocowe i oranżady
  •  Desery mleczne np. lody
  •  Cukierki
  • Dotyczy to wszystkich tych produktów oprócz dietetycznych i bezcukrowych.


Dodane cukry
Dodane cukry to cukry i syropy, które dodano do produktów spożywczych w procesie ich przygotowania, w przeciwieństwie do cukrów naturalnie występujących w pokarmach, takich jak owoce czy mleko. Organizm nie potrafi wychwycić różnicy pomiędzy naturalnie występującymi cukrami a dodanymi, ponieważ są one chemicznie identyczne. Pokarmy zawierające cukry dodane dostarczają kalorii, ale mogą mieć mało witamin i minerałów. W Stanach Zjednoczonych głównym źródłem dodanych cukrów są niedietetyczne napoje (gazowane oranżady, itp.). Słodycze i cukierki, ciasta i ciastka, napoje owocowe także są źródłem cukrów dodanych. Spożywanie dużej ilości pokarmów o podwyższonej zawartości cukru, takich jak np. napoje słodzone, jest niepokojące. Nadmiar kalorii pochodzący z tych produktów, może spowodować przyrost wagi, jak również ograniczenie spożycia pokarmów pełnowartościowych. Możesz sprawdzić (na opakowaniach), że produkty, które najczęściej spożywasz, to te o podwyższonej zawartości cukru (chyba, że kupujesz bezcukrowe lub dietetyczne). Ogranicz konsumpcję tych napojów i potraw. Aby ugasić pragnienie pij czystą wodę i zachęć do tego swoje dzieci. Część dosładzanych pokarmów, takich jak: mleko czekoladowe, słodkie płatki śniadaniowe i kandyzowane owoce, są również bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Produkty te, w momencie zwiększonego zapotrzebowania energetycznego dostarczą ci niezbędnych wówczas kalorii i innych wartościowych substancji odżywczych. Wszystkie informacje o cukrach naturalnych, jak i dodanych powinny znajdować się na opakowaniach. Możesz użyć tych informacji do porównania ilości cukru zawartego w podobnych pokarmach.

Nazwy dodanych cukrów które pojawiają się w informacji o produkcie
Produkt najprawdopodobniej zawiera dużo cukru jeżeli jedna z tych nazw pojawia się na pierwszym lub drugim miejscu listy składników, lub gdy zawiera kilka tych nazw.

  • Cukier brunatny
  • Inwertyna
  • Słód kukurydziany
  • Laktoza
  • Syrop kukurydziany
  • Syrop słodowy
  • Dekstroza
  • Maltoza
  • Fruktoza
  • Melasa
  • Koncentrat owocowy
  • Cukier nie rafinowany
  • Glukoza
  • Sacharoza
  • Syrop
  • Miód
  • Cukier stołowy

Substytuty cukru
Substytuty cukru takie jak sacharyna, aspartan, acesulfamatpotasowy, sukraloza zawierają bardzo mało kalorii. Część ludzi chętnieich używa gdy chce uzyskać słodki smak, nie zwiększając ilości kalorii.Wiele produktów, które zawierają substytuty cukru, nie są pozbawionekalorii. Jednak dopóki nie zmniejszysz ilości spożywanych kalorii lubnie zwiększysz wysiłku fizycznego, używanie substytutów cukru niespowoduje zmniejszenia masy ciała.

Rady na dziś

  • Ogranicz spożycie pokarmów i napojów bogatych w cukry.
  • Jedz tak, aby większość kalorii w twojej diecie pochodziła ze zbóż (najlepiej nieoczyszczonych), owoców, warzyw, nisko i beztłuszczowych nabiałów, chudych mięs i substytutów mięsa (soja).
  • Zwracaj największą uwagę nie na dietetyczne napoje i słodycze zjadane pomiędzy posiłkami, ale na produkty, które zapewnią ci zdrowie tj. niskotłuszczowe mleko i inne źródła wapnia.
  • Często pij wodę.

Źródło: niepal.pl

Podobne artykuły


17
komentarze: 32 | wyświetlenia: 1427
14
komentarze: 60 | wyświetlenia: 798
14
komentarze: 33 | wyświetlenia: 1098
14
komentarze: 21 | wyświetlenia: 1053
13
komentarze: 93 | wyświetlenia: 363
13
komentarze: 25 | wyświetlenia: 851
13
komentarze: 9 | wyświetlenia: 643
13
komentarze: 68 | wyświetlenia: 475
13
komentarze: 3 | wyświetlenia: 1113
12
komentarze: 5 | wyświetlenia: 700
12
komentarze: 72 | wyświetlenia: 447
12
komentarze: 4 | wyświetlenia: 584
12
komentarze: 3 | wyświetlenia: 659
12
komentarze: 31 | wyświetlenia: 669
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska