Login lub e-mail Hasło   

Jak otwierać wino?

Eleganckie otwieranie wina może okazać się prawdziwym wyczynem – zwłaszcza, gdy brakuje nam odpowiedniego narzędzia. Dlatego warto zaopatrzyć się w nowoczesny korkociąg i opanować czynność, która przyda się każdemu facetowi.
Wyświetlenia: 13.156 Zamieszczono 07/04/2007

Eleganckie otwieranie wina może okazać się prawdziwym wyczynem – zwłaszcza, gdy brakuje nam odpowiedniego narzędzia. Dlatego warto zaopatrzyć się w nowoczesny korkociąg i opanować czynność, która przyda się każdemu facetowi.

Po pierwsze trzeba się pozbyć kapturka. Można to oczywiście zrobić nożem, jednak zadanie będzie ułatwione, jeśli skorzystamy z wynalazku pewnego teksańskiego milionera, mianowicie odcinacza do kapturków. Odcinacz zakłada się po prostu na szyjkę butelki i obraca.

Czas na korek: najważniejsze, żeby spiralę korkociągu przyłożyć do korka prostopadle i wkręcić ją dokładnie w środek. Spirala musi przewiercić cały korek, tylko wówczas łatwo będzie go wyciągnąć. Mniejszy opór jest sygnałem, że spirala przeszła już na drugą stronę korka.

Aby otworzyć butelkę najprostszym korkociągiem, trzyma się ja przed sobą opartą o dół tułowia i powoli wyciąga korek z szyjki.

A co z szampanem i winami musującymi?

Krok 1: Kapturek większości win musujących ma perforację, żeby się jej pozbyć chwyta się palcami wystający języczek i oddziera.

Krok 2 : Należy znaleźć pętelkę z drutu i odciągnąć ja palcami.

Krok 3 : Obracając pętelką, obluzowuje się biegnące wokół szyjki druty, po czym można ostrożnie zdjąć druciany koszyczek.

Krok 4 : Jedną dłonią mocno obejmuje się korek, drugą ostrożnie obraca butelkę ( nigdy odwrotnie).

Krok 5 : Gdy korek zostanie zwolniony, od razu wypycha go ciśnienie. Trzeba przytrzymywać go kciukiem, żeby nie wystrzelił.

Krok 6 : Niedające się wyjąć korki poluzowuje się specjalnymi szczypcami do szampana. Później można go wykręcić ręką.

Co zrobić by wino się nie spieniło?

Nie należy stawiać wina zbyt gwałtownie na twardej powierzchni.

Nigdy nie należy otwierać butelki w pozycji pionowej, tylko trzymać ją lekko pod kątem. Również korek poluzowuje się zawsze w takiej pozycji. Dzięki temu wino musujące styka się z powietrzem większą powierzchnią i piana szybciej się rozprzestrzenia.

Źródło: all4men.pl

Podobne artykuły


17
komentarze: 32 | wyświetlenia: 1440
14
komentarze: 33 | wyświetlenia: 1103
14
komentarze: 60 | wyświetlenia: 804
14
komentarze: 21 | wyświetlenia: 1059
13
komentarze: 93 | wyświetlenia: 371
13
komentarze: 9 | wyświetlenia: 650
13
komentarze: 3 | wyświetlenia: 1123
13
komentarze: 68 | wyświetlenia: 478
13
komentarze: 25 | wyświetlenia: 858
12
komentarze: 72 | wyświetlenia: 452
12
komentarze: 144 | wyświetlenia: 1007
12
komentarze: 3 | wyświetlenia: 662
12
komentarze: 4 | wyświetlenia: 597
12
komentarze: 5 | wyświetlenia: 722
 
Autor
Dodał do zasobów: all4men.pl
Artykuł

Powiązane tematy





Nie sądziłem, że to może być aż taki "celebracyjny" proces :)



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska