Login lub e-mail Hasło   

Walentynkowa kolacja

Zapewniam Was, że każdej kobiecie sprawicie więcej radości samemu coś dla Was gotując, niż organizując wyjście do restauracji. Walentynki to wyjątkowy czas, najlepszy by przygot...
Wyświetlenia: 14.714 Zamieszczono 07/04/2007

Zapewniam Was, że każdej kobiecie sprawicie więcej radości samemu coś dla Was gotując, niż organizując wyjście do restauracji. Walentynki to wyjątkowy czas, najlepszy by przygotować pyszną kolacje dwa dwojga i zaimponować ukochanej.

Przygotowałem dla Was kilka propozycji, coŚ co możecie zrobić sami dla ukochanej np. pasta, czy super zabawa we dwoje przy robieniu sushi.


Domowe sushi



Sushi mogło by się wydawać trudną i drogą potrawą w rzeczywistości jest całkowicie na odwrót. Wszystkie wydatki nie powinny przekroczyć 100 złoty, czy mniej więcej tyle ile kosztuje romantyczna kolacja w dobrej restauracji, a większość składników zostanie Wam na następne wieczory sushi.

Składniki i akcesoria :

- Ryba : łosoś, maślana, tuńczyk – surowe
- Zielony ogórek
- specjalny ryż do sushi
- ocet ryżowy
- sprasowane wodorosty
- pasta wasabi
- marynowany imbir
- sos sojowy
- bambusowa mata


SUSHI MAKI



W przygotowaniu sushi najważniejszy jest ryż. Po Pierwsze dokładnie wypłucz ryż- tzn. bardzo dokładnie najlepiej na sitku. Woda, która spływa pod sitkiem powinna być przezroczysta. Zalej ryż wodą postaw na około pół godziny na piecyku pod przykrywką. Po tym czasie odsącz ryż i ponownie zalej go wodą w proporcji 250 ml ryżu na 125 ml wody, czyli dokładnie szklanka ryżu na pół szklanki wody. Po doprowadzenia do wrzenia gotujemy ryż jeszcze około 10-12 minut na małym ogniu. Po 10-12 minutach zestaw ryż z piecyka i pozwól mi dojrzeć przez kolejne 15 minut nie zdejmując przykrywki z garnka.

Tak przygotowany ryż dokładnie mieszamy z sosem składającym się z : łyżki sosu sojowego, 8-9 łyżek octu ryżowego oraz 4 łyżek cukru. Ok. ryż gotowe teraz, najlepsze część przepisu, którą najlepiej wykonać we dwoje przy okazji świetnie się bawiąc.

Na bambusowej macie połóż sprasowane wodorosty na nich ryż- nie za grubo.
Następnie na jednym z końców wodorosta ułóż pokrojoną w cienkie paski rybę- posmarowaną małą ilością pasty wasabi- uwaga ta pasta jest naprawdę bardzo ostra. By ryba łatwiej się kroiła trzeba ją na 30 minut schować do zamrażarki owiniętą w folię.

Teraz już pozostało ci tylko uważnie zrolować matę.

Tak utworzoną rolkę odstaw sklejeniem wodorosta do dołu na około 3 min by się dobrze skleiło, następnie pokrój na 2 cm kawałki (uwaga przed każdym cięciem zmocz ryż w wodzie).


SUSHI NIGIRI



Dowolną rybę kroimy na małe równe kawałki o wymiarach 3 na 5 cm. Wszystkie kawałki suszymy ręcznikiem papierowym i jedne strony smarujemy odrobiną pasty wasabi. Następnie z 1 łyżeczki ryżu formujemy lekko mokrymi i czystymi rękami kluski na kształt rybnych kawałków. Teraz łączymy kawałki ryby z ryżem (stroną z pastą wasabi).

Tak przygotowane sushi MAKI i NIGIRI podajemy na wspólnej deseczce. Sushi jemy maczając w sosie sojowym zmieszanym z pastą wasabi i marynowanym imbirem, który stanowi świetny afrodyzjak na ten wyjątkowy wieczór. Całość podajemy na takim zestawie:


Rozumiem, że nie każdy może lubić „surową rybę”, dlatego przygotowałem dla Was dwa alternatywne i równie pyszne przepisy:


Pasta ze szpinakiem



Składniki:

- jedno opakowanie makarony tagiatelle lub spaghetii
- opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 kostka rosołowa z oliwą z oliwek
- opakowanie sera pleśniowego (najlepiej Lazur)
- parmezan
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- zioła prowansalskie
- sól


Makaron ugotuj w posolonej wodzie, nie zapomnij dodać do wody odrobiny oleju i kostki rosołowej. Dzięki temu makaron nie będzie się kleił i nabierze wyjątkowego smaku.
Następnie odcedź makaron, dodaj odrobinę oliwy, zioła i wymieszaj.

Na rozgrzanej patelni podsmaż szpinak, jak całkowicie się rozmrozi zacznij powoli dodawać pokruszony ser pleśniowy i mieszaj aż całkowicie się rozpuści. Dodaj czosnek (najlepiej posiekany).
Do potrawy podawaj miseczkę z tartym parmezanem. Pastę podawaj z białym winem.


Moja kolejna propozycja dla nie lubiących włoskiej kuchni to :


Polędwica w occie balsamicznym



Składniki :

- 4 steki polędwicy wołowej
- opakowanie rucoli
- 0,5 kg. ziemniaków
- ocet balsamiczny


Gotujemy ziemniaki z w posolonej wodzie, po ugotowaniu rozgniatamy na puree z masłem.

Mięso rozbij delikatnie pięścią, umyj pod zimna wodą i podsmaż na dużej ilości octy balsamicznego. Uwaga mięso smażymy krótko (5-7min) i tylko raz obracamy. Chodzi by mięso za bardzo się nie wysmażyło i nie straciło soczystości.

Tak przygotowane mięso podajemy na talerzy z dużą ilością umytej rucoli. Do potrawy wyśmienicie pasuje czerwone wytrawne wino.

Źródło: all4men.pl

Podobne artykuły


29
komentarze: 18 | wyświetlenia: 369739
49
komentarze: 8 | wyświetlenia: 8415
43
komentarze: 18 | wyświetlenia: 3936
21
komentarze: 27 | wyświetlenia: 15814
34
komentarze: 17 | wyświetlenia: 365541
32
komentarze: 68 | wyświetlenia: 11877
32
komentarze: 98 | wyświetlenia: 9835
30
komentarze: 7 | wyświetlenia: 4052
28
komentarze: 6 | wyświetlenia: 29866
10
komentarze: 0 | wyświetlenia: 11746
16
komentarze: 18 | wyświetlenia: 7599
 
Autor
Dodał do zasobów: all4men.pl
Artykuł

Powiązane tematy





  oldml,  14/02/2008

Niby all4men, a autorka woman. Może to i dobry pomysł, ale mi z pewnością popieszyły by się przyprawy i kto by to zjadł :)
Ja się znam na komputerach, młotkach...
Umiem zrobić jajecznicę bez soli, bo jak by miała być z solą, to kury znosiłyby solne jajka.

Kury nie znoszą słonych jajek bo się na to Bóg fenickich kupców zarabiających na soli był nie zgodził, i już. Dlatego trzeba sobie kupić sól żeby słone jajeczko zjeść...



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska