Login lub e-mail Hasło   

Zioła kuchni sódziemnomorskiej

Odnośnik do oryginalnej publikacji: http://zywnosc-i-napoje.artykularnia.pl/(...)99.html
Liść laurowy - Liść laurowy dodaje smaku potrawom, które wymagają dłuższego gotowania, takim jak: - wywary - zupy - gulasz Liść laurowy dodaje się także do marynat, nadaje nie...
Wyświetlenia: 972 Zamieszczono 06/06/2007

Liść laurowy - Liść laurowy dodaje smaku potrawom, które wymagają dłuższego gotowania, takim jak:



- wywary
- zupy
- gulasz


Liść laurowy dodaje się także do marynat, nadaje niepowtarzalny smak i aromat potrawom z grilla, używa się go także do dekoracji potraw.

Bouquet Garni - to zestaw ziół który przeważnie składa się z następujących ziół:

- pietruszka
- tymianek
- liść laurowy
- rozmaryn
- majeranek


Zestaw takich ziół można kupić w saszetkach podobnych do torebek herbaty, ale można też świeże zioła związać nicią przed dodaniem do potrawy i wyjąć pod koniec gotowania.

Bazylia - Bazylia jest podstawowym ziołem kuchni śródziemnomorskiej. Popularna szczególnie w kuchni włoskiej. Bazylia nadaje wspaniały smak i aromat warzywom, szczególnie:

- pomidorom
- bakłażanom
- kabaczkowi

oraz serom.

Dodając bazylie do oliwy z oliwek uzyskamy doskonała przyprawę.

Koper - Koper jest bardzo popularny w kuchni regionu śródziemnomorskiego. Lubią go szczególnie Grecy i Turcy. Przyprawia się nim potrawy z kurczaka, ryb, ryżu i potrawy duszone.

Mięta - Mięta należy do najstarszych i najpopularniejszych ziół . Grecy kroją miętę i dodają ją do duszonych warzyw i potraw z ryb. Turcy przyprawiają miętą potrawy na bazie jogurtu oraz herbatę i zimne napoje.

Rozmaryn - Rozmaryn jest dość powszechny na całym obszarze śródziemnomorskim. Nadaje oryginalny smak potrawom mięsnym.

Szałwia - Szałwia pochodzi z północnej części regionu śródziemnomorskiego. W niewielkiej ilości dodaje się ją do mięs i dziczyzny. Nadaje też ciekawy smak wątróbce.

Estragon - Estragon szczególnie cenią Francuzi w swojej kuchni. Dodają go w sporej ilości do potraw z jaj , kurcząt , łososia i pstrąga. Estragon nadaje bardzo ciekawy smak majonezom i sosom na bazie majonezu.

Kolendra - Popularna na wschodzie regionu śródziemnomorskiego. przyprawia się nią pod koniec gotowania zupy, gulasze, sosy, sałatki i dania na bazie jogurtu.



----------

Arkadiusz Czapla
sp.ds kadr,administracji i rozrachunków
http://prawopracy.wordpress.com/

----------

Ten artykuł pochodzi z serwisu Artykularnia.pl - źródła darmowych artykułów do przedruku!

Podobne artykuły


158
komentarze: 114 | wyświetlenia: 71527
81
komentarze: 61 | wyświetlenia: 128196
39
komentarze: 33 | wyświetlenia: 222233
37
komentarze: 25 | wyświetlenia: 59967
33
komentarze: 10 | wyświetlenia: 105728
32
komentarze: 8 | wyświetlenia: 77319
29
komentarze: 6 | wyświetlenia: 5426
24
komentarze: 6 | wyświetlenia: 13226
23
komentarze: 19 | wyświetlenia: 8489
22
komentarze: 12 | wyświetlenia: 3998
18
komentarze: 6 | wyświetlenia: 17093
18
komentarze: 11 | wyświetlenia: 48432
 
Autor
Dodał do zasobów: Artykularnia.pl
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska