Kiedyś zarezerwowana wyłącznie dla cesarzy, dziś każdy może poznać jej smak i płynące z niej właściwości lecznicze i "odchudzające".
Ciekawostki
- Pochodzi z południowej prowincji Chin i Tajwanu. W chińskiej prowincji Yunnan do dziś rośnie ponad 2000-letnie drzewo qingmao, z którego wytwarza się czerwone herbaty o najwyższej jakości. "Król drzew herbacianych" ma 32 metry wysokości i ponad 1 metr średnicy. Posiada białe kwiaty i wiecznie zielone owalne liście.
- Odmiana Pu-Erh była znana już za czasów dynastii Tang (VII - X wiek), choć wówczas mógł pijać ją tylko cesarz. Zwykłemu obywatelowi groziła za jej spożycie surowa kara.
- Jest herbatą pośrednią między herbatą czarną a zieloną. Poddaje się ją procesowi półfermentacji.
- W przeciwieństwie do innych herbat, najlepszą uzyskuje się z długo dojrzewających liści. Liście dojrzewają nawet do 60 lat.
- Nazywa się ją "smoczą herbatą" ze względu na liście, które po rozwinięciu w imbryku przypominają kształtem smoka.
- Posiada aromat wilgotnej ziemi i nieco drażniący smak, jednak jej zawartość cenny dla organizmu pierwiastków jest znacznie wyższa niż w pozostałych gatunkach herbat.
Korzyści płynące z czerwonej herbaty
- Obniża poziom złego cholesterolu.
- Oczyszcza organizm i usprawnia usuwanie toksyn z organizmu.
- Reguluje pracę przewodu pokarmowego, wspomaga pracę wątroby oraz pobudza procesy trawienne. Z tego względu polecana jest osobom, które starają się zrzucić kilka kilogramów. Badania przeprowadzone w Paryżu wykazały, że miesięczna kuracja uwzględniająca 3-4 filiżanki czerwonej herbaty (Pu-Erh) dziennie w połączeniu z normalną dietą, powodowała u 88% badanych spadek wagi o 3-11 kilogramów. Co ważniejsze, efekty te utrzymały się. Amerykanie już okrzyknęli ją "zabójcą tłuszczu".
- Przyspiesza trawienie alkoholu i powrót do jasności umysłu.
- Dzięki zawartości teiny, poprawia koncentrację i pamięć.
- Wyższa niż w innych herbatach zawartość związków flawonoidowych sprawia, że czerwona herbata polecana jest osobom ze zmianami miażdżycowymi. Flawonoidy uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych. Mają też działanie moczopędne i poprawiają krążenie. Pomagają też obniżyć ciśnienie.
- Działa uspokajająco. Zalecana jest przy wahaniach nastroju oraz depresjach.
- Dzięki zawartości fluoru, wzmacnia kości i chroni zęby przed próchnicą
- Zawiera cenne aminokwasy, pierwiastki śladowe (wapń, magnez, flour, żelazo, cynk, mangan, miedź, selen) oraz witaminę E, dzięki czemu wzmacnia organizm.
Sposób parzenia
- Na jedną filiżankę sypiemy niepełną łyżeczkę herbaty.
- Herbatę zalewamy wrzątkiem i parzymy 2-7 minut w zależności od upodobań i liczby parzeń (pierwotne, wtórne).
- Czerwoną herbatę można parzyć wielokrotnie.
- Należy pić ją bez dodatków, gdyż cukier lub mleko powodują utratę jej właściwości.
Odmiany
- Puszong - herbata o najkrótszym porcesie fermentacji. Wykorzystywana w produkcji herbat aromatyzowanych, np. jaśminowej.
- Oolong (czarny smok) - proces fermentacji przebiega w około 20%, dzięki czemu liście nie są połamane ani pozwijane i mają czerwone zabarwienie na brzegach. Herbaty produkowane w Tajlandii mają dłuższy proces fermentacji i są ciemniejsze. Pierwsze parzenie (90°C) powinno trwać 3-4 minuty, kolejne należy stopniowo wydłużać. Ponieważ są to liście w całości, powinno się ją parzyć w imbrykach, by liście miały więcej miejsca.
- Pu-Erh - przechodzi dodatkowy proces fermentowania i leżakowania. Charakteryzuje się silnym smakiem i zapachem. Parzymy ją w temperaturze 90-100°C przez 3 minuty.
- Napar Roiboos (czytaj: rojbusz) potocznie zwany jest czerwoną herbatą. Jest to napar ziołowy z czerwonokrzewu i został opisany w innym artykule.
ciekawnik.pl - warto wiedzieć!
[ciekawnik.pl to platforma, której celem jest budowanie natchnionego i bardziej świadomego społeczeństwa wiedzy]
Autor: Magdalena Prus, Sebastian Karwala