JustPaste.it

Herbaciany cykl - czerwona herbata

Kiedyś zarezerwowana wyłącznie dla cesarzy, dziś każdy może poznać jej smak i płynące z niej właściwości lecznicze i "odchudzające".


Ciekawostki


  • Pochodzi z południowej prowincji Chin i Tajwanu. W chińskiej prowincji Yunnan do dziś rośnie ponad 2000-letnie drzewo qingmao, z którego wytwarza się czerwone herbaty o najwyższej jakości. "Król drzew herbacianych" ma 32 metry wysokości i ponad 1 metr średnicy. Posiada białe kwiaty i wiecznie zielone owalne liście.
  • Odmiana Pu-Erh była znana już za czasów dynastii Tang (VII - X wiek), choć wówczas mógł pijać ją tylko cesarz. Zwykłemu obywatelowi groziła za jej spożycie surowa kara.
  • Jest herbatą pośrednią między herbatą czarną a zieloną. Poddaje się ją procesowi półfermentacji.
  • W przeciwieństwie do innych herbat, najlepszą uzyskuje się z długo dojrzewających liści. Liście dojrzewają nawet do 60 lat.
  • Nazywa się ją "smoczą herbatą" ze względu na liście, które po rozwinięciu w imbryku przypominają kształtem smoka.
  • Posiada aromat wilgotnej ziemi i nieco drażniący smak, jednak jej zawartość cenny dla organizmu pierwiastków jest znacznie wyższa niż w pozostałych gatunkach herbat.


Korzyści płynące z czerwonej herbaty

  • Obniża poziom złego cholesterolu.
  • Oczyszcza organizm i usprawnia usuwanie toksyn z organizmu.
  • Reguluje pracę przewodu pokarmowego, wspomaga pracę wątroby oraz pobudza procesy trawienne. Z tego względu polecana jest osobom, które starają się zrzucić kilka kilogramów. Badania przeprowadzone w Paryżu wykazały, że miesięczna kuracja uwzględniająca 3-4 filiżanki czerwonej herbaty (Pu-Erh) dziennie w połączeniu z normalną dietą, powodowała u 88% badanych spadek wagi o 3-11 kilogramów. Co ważniejsze, efekty te utrzymały się. Amerykanie już okrzyknęli ją "zabójcą tłuszczu".
  • Przyspiesza trawienie alkoholu i powrót do jasności umysłu.
  • Dzięki zawartości teiny, poprawia koncentrację i pamięć.
  • Wyższa niż w innych herbatach zawartość związków flawonoidowych sprawia, że czerwona herbata polecana jest osobom ze zmianami miażdżycowymi. Flawonoidy uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych. Mają też działanie moczopędne i poprawiają krążenie. Pomagają też obniżyć ciśnienie.
  • Działa uspokajająco. Zalecana jest przy wahaniach nastroju oraz depresjach.
  • Dzięki zawartości fluoru, wzmacnia kości i chroni zęby przed próchnicą
  • Zawiera cenne aminokwasy, pierwiastki śladowe (wapń, magnez, flour, żelazo, cynk, mangan, miedź, selen) oraz witaminę E, dzięki czemu wzmacnia organizm.


Sposób parzenia
  1. Na jedną filiżankę sypiemy niepełną łyżeczkę herbaty.
  2. Herbatę zalewamy wrzątkiem i parzymy 2-7 minut w zależności od upodobań i liczby parzeń (pierwotne, wtórne).
  3. Czerwoną herbatę można parzyć wielokrotnie.
  4. Należy pić ją bez dodatków, gdyż cukier lub mleko powodują utratę jej właściwości.

Odmiany


  • Puszong - herbata o najkrótszym porcesie fermentacji. Wykorzystywana w produkcji herbat aromatyzowanych, np. jaśminowej.
  • Oolong (czarny smok) - proces fermentacji przebiega w około 20%, dzięki czemu liście nie są połamane ani pozwijane i mają czerwone zabarwienie na brzegach.  Herbaty produkowane w Tajlandii mają dłuższy proces fermentacji i są ciemniejsze. Pierwsze parzenie (90°C) powinno trwać 3-4 minuty, kolejne należy stopniowo wydłużać. Ponieważ są to liście w całości, powinno się ją parzyć w imbrykach, by liście miały więcej miejsca.
  • Pu-Erh - przechodzi dodatkowy proces fermentowania i leżakowania. Charakteryzuje się silnym smakiem i zapachem. Parzymy ją w temperaturze 90-100°C przez 3 minuty.
  • Napar Roiboos (czytaj: rojbusz) potocznie zwany jest czerwoną herbatą. Jest to napar ziołowy z czerwonokrzewu i został opisany w innym artykule.
Magdalena Prus, Sebastian Karwala
ciekawnik.pl - warto wiedzieć!
[ciekawnik.pl to platforma, której celem jest budowanie natchnionego i bardziej świadomego społeczeństwa wiedzy]

 

Autor: Magdalena Prus, Sebastian Karwala