Login lub e-mail Hasło   

Herbaciany cykl - Yerba Mate

Na pierwszy plan wysuwa się cierpki smak, któremu zaraz potem towarzyszy niezwykłe orzeźwienie. Już kilka dni jej "smakowania" poprawi nasze samopoczucie. Ta herbata kryje jednak w sobie coś więcej - zbliża ludzi.
Wyświetlenia: 13.095 Zamieszczono 09/10/2007
Na pierwszy plan wysuwa się cierpki smak, któremu zaraz potem towarzyszy niezwykłe orzeźwienie. Już kilka dni jej "smakowania" poprawi nasze samopoczucie. Ta herbata kryje jednak w sobie coś więcej - zbliża ludzi.

Ciekawostki

  • Yerba mate to odpowiednik czarnej herbaty w krajach Ameryki Południowej przyrządzany z wysuszonych i zmielonych (także świeżych) liści ostrokrzewu paragwajskiego.
  • Nazwa yerba mate została prawdopodobnie nadana przez jezuitów, którzy w XVI wieku przybyli na misje do Ameryki Południowej i poznali popularny wśród Indian napój. Yerba to zniekształcony wyraz herba - zioło, a mati to w języku Indian Keczua tykwa, w której parzono zioło. Jezuici założyli pierwsze plantacje ostrokrzewu paragwajskiego.
  • Początkowo picie indiańskiego napoju było zakazane, jednak po przybyciu na te tereny Jezuitów, stopniowo zaczęła się rehabilitacja paragwajskiej herbaty. Księża promowali jej picie, chcąc zmniejszyć spożycie alkoholu.
  • W jej skład wchodzą 24 witaminy i mikroelementy oraz 15 aminokwasów. Łącznie ma 196 aktywnych komponentów (dla porównania, zielona herbata ma ich 144). Dzięki tym odżywczym właściwościom, Indianie mogli wytrzymać bez jedzenia wiele dni.
  • Początkowo pito herbatę cedząc jej liście przez zęby, jednak drobne listki często przedostawały się do ust. Zaczęto pić ją przez słomkę, a następnie przez zamkniętego z jednej strony podziurawionego bambusa. Tak powstała Bombilla, jeden z najważniejszych dzisiaj akcesoriów. Gdy zaczęto produkować metalowe Bombille, stały się one symbolem zamożności, choć do dziś stosuje się tradycyjne bambusowe słomki.
  • Yerba mate jest znana także pod nazwami: erva mate, herba mate, herbata jezuicka, herbata misyjna, herbata Świętego Bartłomieja, paraguay Cayi, herbata paragwajska, South American Holly, chimarrao lub cimarron. Nazwa łacińska to Illex paraguariensis.
  • Gorzkim posmakiem przypomina zieloną herbatę połączoną z nutką nikotyny.
  • Istnieje ponad 180 gatunków yerby.

Korzyści z picia paragwajskiej herbaty

  • Dzięki zawartości mateiny (tylko ostrokrzew paragwajski zawiera tę substancję - przypomina kofeinę i teinę), działa pobudzająco i stymulująco na układ nerwowy oraz poprawia koncentrację. Mateina, mimo podobnego działania do kofeiny, jest znacznie mniej uzależniająca i bezpieczniejsza dla układu pokarmowego.
  • Polecana jest podczas kuracji odchudzających ze względu na zmniejszanie odczuwanego głodu. Reguluje także pracę układu pokarmowego poprawiając perystaltykę jelit oraz proces trawienia.
  • Działa relaksująco i rozluźniająco na mięśnie.
  • Ma działanie oczyszczające i pomaga usuwać toksyny z organizmu.
  • Obniża poziom złego cholesterolu.
  • Ze względu na zawartość wielu witamin (A, B1, B2, C, E) wzmacnia odporność, przyspiesza rekonwalescencję oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.
  • Ma właściwości antyreumatyczne.
  • Wspomaga odbudowywanie tkanki narządów wewnętrznych.
  • Ma działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu usuwa z organizmu wolne rodniki.
  • Jest pomocna w leczeniu alergii.
  • Zawiera istotne dla naszego organizmu minerały, m.in. żelazo, sód, potas (100,6mg/100g), wapno, magnez (58,6mg/100g), krzem oraz fosfor.
  • Pita według tradycyjnego rytuału, integruje grupę i zacieśnia relacje.

Rytualne akcesoria

Yerba MatePrzede wszystkim urok i magia paragwajskiej herbaty opiera się na sposobie jej przyrządzania i smakowania. Aby móc cieszyć się jej tradycyjnym czarem, warto zaopatrzyć się w kilka nieodłącznych akcesoriów:

  • Mate - naczynko, w którym przyrządza się herbatę. Wykonywane z odmiany dyni tykwy są używane m.in. w Argentynie. Do produkcji mate używa się także drewna, a naczynie wykonane z rogu wołu nazywane jest guampą.
  • Bombilla to rurka, przez którą pije się napar. Tradycyjnie wykonywana była z bambusu, później pojawiły się metalowe rurki z sitkiem, które rzadziej się zatykają i są łatwiejsze w czyszczeniu.

Rytuał przyrządzania i picia:

  1. Wypełniamy mate liśćmi do połowy.
  2. Zatykamy otwór i odwracamy mate do góry dnem lekko potrząsając. Dzięki temu większe liście pozostaną na wierzchu.
  3. Odwracamy z powrotem mate i delikatnie przechylamy, aby utworzyć z boku szczelinę na wsunięcie bombilli.
  4. Zalewamy liście wodą o temperaturze ok. 80°C. Zbyt gorąca woda może "poparzyć roślinę" i zlikwidować jej właściwości (Indianie wierzyli, że yerba mate zalana wrzątkiem "obraża się").
  5. Pierwsze zalanie wypija według legendy święty Tomasz (suche liście wchłaniają wodę). Dzięki temu, nawet będąc samemu, nie łamiemy tradycji, która nakazuje pić yerbę w towarzystwie.
  6. Kolejne zalania należy pić przez bambillę niewielkimi łykami. Drugi napar tradycyjnie wypijany był przez gospodarza (między innymi ze względu na gorszy smak). Gdy pijemy yerbę w grupie, jedna osoba zajmuje się podawaniem mate kolejnym osobom oraz dosypywaniem liści, gdy siła naparu słabła. Rytuał tradycyjnie kończył się, gdy ostatnia osoba podziękowała.
  7. Liście ostrokrzewu paragwajskiego można zalewać nawet kilkanaście razy.
  8. Tradycja indiańska nakazywała wylanie liści z ostatnim naparem na ziemię, tak by oddać ją Matce Ziemi, która ofiarowuje nam yerba matę.

Alternatywne sposoby przyrządzania herbaty paragwajskiej

  • Terere to herbata na zimno. Liście ostrokrzewu reagują tylko na bardzo zimną lub bardzo ciepłą (ale nie wrzącą) wodę wydzielając napar yerba mate.
  • Mate Russo to napar uzupełniony dużą ilością soku, np. pomarańczowego. Indianie często uzupełniają liście ostrokrzewu różnymi ziołami i przyprawami.


Magdalena Prus, Sebastian Karwala
ciekawnik.pl - warto wiedzieć!
[ciekawnik.pl to platforma, której celem jest budowanie natchnionego i bardziej świadomego społeczeństwa wiedzy]

Podobne artykuły


14
komentarze: 2 | wyświetlenia: 780
14
komentarze: 11 | wyświetlenia: 840
13
komentarze: 0 | wyświetlenia: 840
13
komentarze: 8 | wyświetlenia: 186
12
komentarze: 2 | wyświetlenia: 669
12
komentarze: 18 | wyświetlenia: 1409
12
komentarze: 6 | wyświetlenia: 1346
12
komentarze: 12 | wyświetlenia: 597
12
komentarze: 2 | wyświetlenia: 1231
11
komentarze: 0 | wyświetlenia: 635
11
komentarze: 1 | wyświetlenia: 516
11
komentarze: 4 | wyświetlenia: 306
11
komentarze: 9 | wyświetlenia: 798
11
komentarze: 0 | wyświetlenia: 399
11
komentarze: 1 | wyświetlenia: 657
 
Autor
Artykuł



Ach, ta herbatka! Do dziś wspominam jej wspaniały smak!

Właśnie, dzisiaj dopiero do końca dowiedziałem się czym jest Yerba Mate. Dość dużo się o tym mówi, ale wszyscy zakładają, że to znana nazwa.

Dla zainteresowanych: z tego co widziałem, to 1 kg tej herbaty kosztował ok. 30 zł.

  tired  (www),  28/05/2008

Gdzie można dostać mate w tak niskiej cenie???

  s_skoczy,  23/03/2008

A ja piję 2 filiżanki Yerba Mate dziennie - niestety nie przyrządzam według tradycyjnej receptury

Artykuł potwierdzam sam pije Trzy Mate dziennie Yerby i to naprawde działa!
Polecam wszystkim !

Tomasz niewierny
"Nie wierzcie w Sakrum ani Profanum tylko w to czego możecie doświadczyć"

  racjonalista  (www),  10/04/2008

Powtórzę, za Anarchiuszem "Nie wierzcie w Sakrum ani Profanum tylko w to, czego możecie doświadczyć" Doświadczyłem i popieram tylko, dlaczego tutaj wszyscy jesteście tak zminusowani. Czyżby, dlatego że pijecie pożywną herbatę lub też ze względu na zawartość witamin (A, B1, B2, C, E) które wzmacniają odporność. W takim razie wyrównam.

  Elba,  22/05/2012

Zapraszam na Yerba Mate!

Dzięki:) Piję od dawna, ale tego artu nie odkopałam... Mam bombilę i cybuszek i pociągam prawie codziennie:)

  Elba,  22/05/2012

Tradycja nakazuje pić yerbę w towarzystwie. Od jutra zaczynam. Na zimę zrobiłam sobie przerwę, a teraz pomyślałam o niej jako o świetnym zamienniku dla kawy.

  rotelia  (www),  23/05/2014

Muszę spróbować:)



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska