Login lub e-mail Hasło   

Ajurwedyjskie Leczenie Miodem

Miód pszczeli już od najdawniejszych lat należy do najbardziej cenionych środków spożywczych. Często także mówi się o jego leczniczych właściwościach.
Wyświetlenia: 58.823 Zamieszczono 05/11/2007

Miód - Ajurwedyjskie leczenie miodem

Miód pszczeli już od najdawniejszych lat należy do najbardziej cenionych środków spożywczych. Był poszukiwanym środkiem używanym do słodzenia napojów. Stosowano go już od tysiącleci, a świadczą o tym rysunki na skałach, w grotach, pochodzące z epoki kamiennej. Najstarszy wizerunek zbieracza miodu liczy sobie prawie piętnaście tysięcy lat i został odkryty w 1919 roku w jaskini w pobliżu hiszpańskiego miasta Walencja. Podobne rysunki znaleziono w Afryce Południowej i Indiach.

Miód i jego właściwości

Miód produkowany jest przez pszczoły z nektarów kwiatowych lub spadzi (spadź - to substancja wydalana przez mszyce żerujące na drzewach). Pszczoły gromadzą go w plastrach i tam dojrzewa. Na wytworzenie 1 kg miodu robotnice (rodzina pszczela składa się z królowej, trutni i robotnic w liczbie od 40-50 tysięcy) muszą zebrać nektar z kilku milionów kwiatów oraz poddać ten nektar, już w ulu, szeregowi zabiegów. Świeży miód jest płynny, nazywamy go patoką. Po pewnym czasie zależnym od gatunku miód ulega krystalizacji i nazywa się wówczas krupcem.

Miód - Leczenie miodem...

dalszy ciąg artykułu:

http://www.macierz.org.pl/artykuly/zdrowie/miod_ajurwedyjskie_leczenie_miodem_rodzaje_miodow_ziolomiody.html

miodek 

Opracowanie i redakcja tekstu: Andromedah

Milion sprzedanych egzemplarzy, przetłumaczona na 22 języki!
ktopyta.pl

Podobne artykuły


25
komentarze: 19 | wyświetlenia: 3737
22
komentarze: 31 | wyświetlenia: 1990
21
komentarze: 33 | wyświetlenia: 1715
18
komentarze: 23 | wyświetlenia: 1730
17
komentarze: 24 | wyświetlenia: 1306
17
komentarze: 34 | wyświetlenia: 2212
17
komentarze: 8 | wyświetlenia: 25409
15
komentarze: 37 | wyświetlenia: 1065
15
komentarze: 77 | wyświetlenia: 1316
14
komentarze: 32 | wyświetlenia: 906
13
komentarze: 31 | wyświetlenia: 1046
13
komentarze: 23 | wyświetlenia: 803
13
komentarze: 6 | wyświetlenia: 1200
13
komentarze: 4 | wyświetlenia: 868
13
komentarze: 34 | wyświetlenia: 859
 
Autor
Artykuł



  Prema Dharmin  (www),  05/11/2007

Mniaam, mniam! Jak ja lubię miodek prosto od pszczółek. Herbatka z miodkiem to mój ulubiony napój! Polecam!

Też lubię miodek, hm, a najlepiej to prosto z pasieki. Miałam kiedyś znajomego górala w górach, co to miodek sprzedawał, ale cosik mu pszczółki coraz mniej miodku teraz robią, a to z powodu zatrucia środowiska naturalnego.

  Prema Dharmin  (www),  15/11/2007

Czytałem, że dzikie pszczoły dają dobry miód, a w Bieszczadach zamontowano nawet w specjalnie zrobionych dziuplach roje z dzikimi pszczołami. Miód dzikich pszczół jest uważany za cenny lek i przysmak w Tybecie. Ten z Bieszczad pewnie tańszy o koszta transportu:)

No to udało mi się artykuł doprowadzić do porządku. Na zachodzie, a szczególnie w Ameryce, jest dużo takich barci pszczelich, które się w pniach drzewa wierci i zasiedla je pszczołami. Miody dzikich pszczół są bardzo cenione i nawet widziałam roje pszczół w takich ziemnych kopcach, w budowanych ulach z gliny, na drzewach. etc. Moda na miód ogarnia cały świat. W Indii miód pszczeli to rarytas i każ ...  wyświetl więcej

  mazur,  12/02/2008

Czy mogę coś wtrącić.....fajny miodek bo tygrysy takie jak ja miód lubią :-)

A to dobrze, bo i zdrowe są i długo żyją!

Takie Tygryski jak ja też! A najbardziej wielokwiatowy : )

Miodek wielokwiatowy - dla Tygrysków bardzo zdrowy!

Andromedo! Jestem pełen podziwu. Nie dość, że artykuł jest niesamowicie bogaty w wiedzę, wszelkie wskazówki, ciekawostki itd., to jeszcze pięknie przygotowany - ilustracje (co zawsze podnosi jakość odbioru - większość z nas jest przecież wzrokowcami), akapity, odstępy. Dobrze się to czyta.

Czy możesz podpowiedzieć, w jaki sposób przygotowujesz artykuły do publikacji? Chętnie " ściągnę" od Ciebie ten system :)). Napracowałaś się, co niemiara. I efekty widać. Superowo! Pozdrawiam.

Dziękuję za uznanie! Tyle komplementów na raz :-)
Oczywiście, że chętnie podpowiem jak i co robię, bo zawsze taki artykuł ze zdjęciami lepiej wizualnie wygląda. Dzięki raz jeszcze!

Witaj Januszu! Mam nadzieję że otrzymasz maila i nie straciłeś cierpliwości czekając na moją odpowiedź w sprawie pisania artykułów.
Otóż tekst czy to pisany, czy skopiowany z zasobów zawsze wstawiam do edytorka kedit i tam wszystkie inne formatowania zostają usunięte. To zabezpiecza też przed tzw. pojawianiem się krzaczków w artykule. Likwiduję wszelkie akapity, wcięcia i odstępy na początk ...  wyświetl więcej

  kamakszi,  07/09/2008

Miodek jest o wiele lepszy i zdrowszy niż cukier - "biała śmierć"! Fajnie, że jest aż tyle jego gatunków, szkoda tylko, że pszczółki wymierają i w tym roku zbiory miodku będą o wiele niższe... Ale to tak jest, jak się używa wielu nawozów sztucznych, które niszczą pszczółki, bo trują po prostu... No i te pogody też ostatnimi czasy przyczyniają się do tego, że wymierają pszczoły z zimna po prostu...

  Krzysiek,  16/02/2009

Codziennie rano z wodą i sokiem z cytryny :)

Ach, to pijesz Boski Napój - Somę! Smacznego i pozdrawiam!

Wspaniały artykuł. Rzeczowy, ciekawy i gładko napisany. Jestem zwolenniczką miodu i stosuję go codziennie w swojej diecie - między innymi leczniczo. Mam jednak kłopot z kupnem tego prawdziwego miodu - z pewnej pasieki . Nigdy nie mam pewności ,czy ten który kupuję jest dobry np. nie przegrzany. Może ktoś wie, który właściciel pasieki jest uczciwy i może go polecić ? ( z woj. śląskiego ) Gratuluję autorowi, pozdrawiam.

Dzięki kocanko za uznanie mego artykułu. Hm... jeśli chodzi o miodek, o który pytasz, to polecałabym ci pasiekę rodziny Patalas, ale to w sklepach ze zdrową żywnością trzeba pytać. Ale może znajdziesz kogoś bliżej miejsca twego zamieszkania, kto robi miodek?

Dziękuję za podpowiedź jaka pasieka jest ok - poszukam od nich miodu. Wracając do artykułu - to polecam go wszystkim znajomym !

Dzięki kocanko :-) na pewno jeszcze coś dopiszę na temat miodku, to można tu czasem zaglądać.

Mamy jeszcze 15 kg. miodu prosto z pasieki w Dąbrówce k/Kazimierza Dolnego, starczy do wiosny.
Dokupimy jeszcze po trzy kg. gryczanego i lipowego z pasieki w Białobrzegach k/Solca n/Wisłą.
Do kompletu kupujemy wosk pszczeli i na własny użytek odlewamy świece w formie z rurki po silikonie. Knot nasączamy nalewką propolisową 20% na spirytusie. Płomień świecy woskowej jest dla nas najpiękniejszym,
obok płomienia ognia słońca.

  eugen,  16/07/2010

Bardzo wartościowe opracowanie o miodach. Przyznam, że niektóre informacje tu zawarte były mi nieznane. Ja najczęściej ( o ile mój pszczelarz a raczej pani pszczelarz go uzyska) używam miodu wczesno-wiosennego, ma cudowny zapach wiosny ale kolorek nijaki - coś za coś. Uprzedzam, że taki miodzik jest bardzo trudno dostępny.

Dzięki wielkie za dobre słowo :-) Pozdrawiam

ZGROZA ! NIEMOWLĘCIOM NIE PODAJE SIĘ MIODU PANI EKSPERT. WIE PANI ILE DZIECI ZMARŁO OD PODAWANIA (PRAWDZIWEGO !) MIODU I DLACZEGO? ZGROZA !

ps. caps lock moim zdaniem w tym przypadku jest uzasadniony.

Artykuł- sam miód

Damian przesadza. Pewnie ktoś nakarmił niemowlaka "litrem miodu". Wódki też się niemowlętom nie podaje, a wiesz drDamian ile dzieci zmarło z jej powodu?! I o tym nie grzmisz?

dzięki za artykuł, mnóstwo cennych informacji!!!



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2017 grupa EIOBA. Wrocław, Polska