Login lub e-mail Hasło   

Jak rośliny mogą ochraniać nas przed nowotworami i innymi chorobami

Wiemy już, co zawierają i jak działają substancje zawarte w roślinach. Są to doskonałe, naturalne środki pozwalające skutecznie zabezpieczać się przed wielu chorobami.
Wyświetlenia: 48.578 Zamieszczono 24/01/2008

JAK ROŚLINY MOGĄ OCHRANIAĆ NAS

PRZED NOWOTWORAMI I INNYMI CHOROBAMI?

 

 

Wiemy już, co zawierają i jak działają substancje zawarte w roślinach.Są to doskonałe, naturalne środki pozwalające skutecznie zabezpieczać się przed wielu chorobami. Trzeba tu również powiedzieć jasno i wyraźnie – substancje zawarte w roślinach – to również ( a może przede wszystkim) doskonałe zabezpieczenie przed chorobami nowotworowymi pozwalające ich uniknąć lub w znacznym stopniu ograniczyć niebezpieczeństwo zachorowania na raka.Przecież mimo stosowania najlepszych procedur chirurgii, radioterapii i chemioterapii, śmiertelność z powodu nowotworów stale rośnie, wobec czego współczesne programy ochrony zdrowia coraz bardziej akcentują wagę diagnostyki i prewencji.

Czy wiesz, że:

n   w 1995 r. rak był przyczyną zgonu co siódmej osoby zmarłej w wieku 30-39 lat, co czwartej zmarłej w wieku 40-49 lat i aż co trzeciej zmarłej w wieku 50-59 lat (Zbigniew Hałat - „Woda”),

n   Polska należy do krajów o najwyższych współczynnikach śmiertelności z powodu nowotworów złośliwych w Europie,

n   w  latach 1980–1995 długość życia na świecie wydłużyła się prawie o pięć lat; w Polsce ten przyrost był sześciokrotnie niższy,

n   zachorowalność i umieralność na nowotwory wśród polskich kobiet jest wyższa o 20-25% niż na świecie, a wśród mężczyzn o prawie ... 300%! (trzysta!),

n   lekarze  zgłaszają  corocznie ok. 90 tys. nowych zachorowań na raka, z tego zaledwie 40-50% pacjentów mogą zakwalifikować do leczenia dającego szansę trwałego wyleczenia,

n   według opinii Rządowej Komisji Ludnościowej do roku 2010 zgony z powodu chorób nowotworowych wśród kobiet mogą wzrosnąć o 40%, a wśród mężczyzn o ponad 80%,

n   badania przeprowadzone przez Rządową Komisję Ludnościową i WHO (niezależnie od siebie) wykazały, że najbardziej narażeni na chorobę nowotworową są mężczyźni w wieku 30-45 lat mieszkający w miastach,

n   polska woda z kranu nie jest badana przez służby kontrolne na obecność co najmniej 6 substancji rakotwórczych uznanych w Europie za zagrażające zdrowiu publicznemu (akryloamid, bromiany, bromodichlorometan, epichlorhydryna, wielopierście-niowe   węglowodory aromatyczne), a wiele   norm dla innych substancji jest   zaniżonych w stosunku do europejskich nawet 10-krotnie! 

Rak – to straszliwa diagnoza, ale niepozbawiająca nadziei. Dlaczego? Ponieważ wyróżnia się w rozwoju tej choroby:

Ø    stan przednowotworowy,

Ø    stan nowotworowy odwracalny,

Ø    stan nowotworowy nieodwracalny.

Nowotwór jest spowodowany określonymi czynnikami. Jest więc możliwość zredukowania tych czynników.Ponieważ choroba ta wywołuje w każdym praktycznie z nas przerażenie, warto poznać mechanizmy je powstawania i zapobiegania. Nie można skutecznie walczyć z przeciwnikiem, jeśli najpierw dokładnie się nie rozpozna jego mocnych i słabych stron (dodatkowe informacje na ten temat znajdziesz w trzeciej częsci cyklu p.n. „Biomagnetyzn: cudowna moc w życiu).

 Nowotwór  to finał ciągu zdarzeń powstających w ciągu szeregu lat. Co najmniej 10 lat mija od pojawienia się pierwszej komórki rakowej do momentu powstania guza nowotworowego. I te 10 lat to czas, w którym powstające komórki rakowe nie mają jeszcze możliwości proliferacji (rozprzestrzeniania się) do innych tkanek.Jest to jednocześnie okres, kiedy nasz układ odpornościowy radzi sobie całkiem dobrze z intruzami - komórki odpornościowe „patrolują” cały nasz organizm, wyszukują zmutowane, nienormalne komórki rakowe i skutecznie je niszczą. Dopóki układ immunologiczny to robi - nic nam nie grozi. Wystarczy jednak, że obniża się moc układu immunologicznego i zaraz zaczynają się kłopoty.Stwierdzono, że komórki nowotworowe namnażają się bardzo szybko, kiedy potencjał elektryczny na błonie komórkowej spada z 70-90 mV do wysokości ok. 15-20 mV (jest o tym mowa w części p.n. „Biomagnetyzm: cudowna moc w życiu – Jak wykorzystać lecznicze właściwości pól magnetycznych?”).Podstawowe przyczyny takiego spadku tkwią w naszym stylu życia, przy czym odżywianie jest postrzegane jako największy czynnik ryzyka. Szacuje się, że wpływ pożywienia na rakotwórczość wszystkich guzów wynosi 20 do 60%.

Tworzenie się nowotworu jest więc skomplikowanym procesem, na który składa się wiele czynników.  Niebagatelną rolę w niedopuszczaniu do rozwoju nowotworu w naszym organizmie spełniają enzymy, które m.in. na bieżąco usuwają uszkodzenia DNA komórek powodowane przez wolne rodniki. Enzymy są produkowane na podstawie pewnych wzorów, matryc zakodowanych w organizmie. Pod wpływem stresorów matryce te mogą jednak ulegać uszkodzeniom. Nie trzeba dodawać, że w takim wypadku uszkodzona matryca produkuje enzymy o zmienionej formule, nie mogące skutecznie wypełniać swojej roli. Do ok. 54 roku życia enzymy nadążają z usuwaniem uszkodzeń komórkowych. Później jest coraz gorzej. Zakłócona zostaje delikatna równowaga między ilością powstających uszkodzeń, a możliwościami ich likwidowania. Z wiekiem słabnie tempo przemian metabolicznych, co skutkuje pogorszeniem usuwania szkodliwych substancji z organizmu.

Tab.11. Zachorowania na nowotwory złośliwe w Polsce (Rocznik statystyczny

           1999 r.)

Lata

1990

1995

1996

Ogółem

83.378

105.186

108.016

Mężczyźni

44.903

  55.427

  57.026

Kobiety

38.475

  49.759

  50.990

Tab.12. Województwa o największej zachorowalności i umieralności na nowotwory złośliwe.(„Wprost”,03.04.1996 r.)

Zachorowania zarejestrowane

 (na 100 tys. mieszkańców)

Zgony

 (na 100 tys. mieszkańców)

MĘŻCZYŹNI

KOBIETY

MĘŻCZYŹNI

KOBIETY

 

gdańskie

343,9

gdańskie

235,9

toruńskie

253,6

gdańskie

129,8

bielskie

327,3

wrocławskie

219,8

gdańskie

241,8

toruńskie

126,8

jeleniogórskie

318,5

bielskie

208,2

elbląskie

235,9

szczecińskie

126,5

wałbrzyskie

318,3

wałbrzyskie

205,4

słupskie

235,1

słupskie

126,4

łódzkie

316,4

poznańskie

204,8

ciechanowskie

234,9

katowickie

123,5

wrocławskie

315,8

szczecińskie

202,9

koszalińskie

232,8

warszawskie

122,9

szczecińskie

307,2

krakowskie

202,3

pilskie

229,7

poznańskie

121,4

gorzowskie

302,2

łódzkie

198,0

katowickie

229,3

koszalińskie

121,1

pilskie

302,0

pilskie

193,9

bydgoskie

228,0

pilskie

118,0

katowickie

301,4

bydgoskie

192,9

zielonogórskie

220,0

wrocławskie

114,4

Tab.13.Zgony w Polsce z powodu nowotworów złośliwych.

  Płeć           Lata

1999

2000

2001

2002

Mężczyźni

46.920

48.020

49.230

50.273

Kobiety

34.691

36.538

37.213

37.462

Źródło: Centralny Rejestr Nowotworów.

Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka?

Istotną rolą w profilaktyce antynowotworowej jest styl życia (dotlenianie) i sposób odżywiania  z dużą ilością antyoksydantów ( np. OPC) i kwasów tłuszczowych Omega 3.  

Dziś znamy ponad 100 roślinnych substancji skutecznie powstrzymujących proces powstawania nowotworu. Oczywiście, nie dotyczy to przypadków stanów dalece zaawansowanych. Dwie trzecie tych substancji zawierają owoce i warzywa, które możemy zjadać.  Szczególnie ważne są tu bioflawonoidy (polifenole) odgrywające szczególną rolę na działanie tzw. „nowotworowego czynnika martwiczego” – TNF-α (Tumor Necrosis Factor). Prezypuszcza się, że czynnik ten odgrywa decydującą rolę w rozwoju przede wszystkim nowotworów, jak również zapaleniu stawów i stwardnieniu rozsianym (SM).Sęk jednak w tym, że nie chcemy zjadać owoców i warzyw w odpowiednich ilościach. My, ludzie, najchętniej zjadamy mięso zwierząt hodowlanych nafaszerowane dodatkami - hormonami sterydowymi przyśpieszającymi i zwiększającymi przyrost masy mięsnej zwierząt oraz pestycydami zawartymi w pokarmie roślinnym tych zwierząt.

 Nadwaga funkcjonuje jako samodzielny czynnik ryzyka dla powstawania nowotworu sutka, narządów rodnych, jelita grubego, pęcherzyka żółciowego.Według prognoz specjalistów otyłość stanie się wkrótce głównym problemem zdrowotnym krajów o tzw. wysokim stopniu cywilizacji. To właśnie nadwaga, a nie alkoholizm i nikotynizm mają być przyczyną wielu groźnych chorób, które zdziesiątkują nasz gatunek.Przyjmowanie nitrozamin, spożywanie wędzonych, smażonych na grillu, mocno przypieczonych produktów spożywczych, nadmiar alkoholu, tłuszczu, białka, kawy oraz aflatoksyny (produkty pleśni) – to inne istotne czynniki żywieniowe sprzyjające powstawaniu guzów.Wszystkie te dodatki są źródłem estrogenów środowiskowych, które powodują zwiększoną ilość chorób nowotworowych. Źródłem takich estrogenów może być również woda wodociągowa (piszę o tym w części „Czysta woda zdrowia doda”).Problem kryje się więc w prawidłowym (a raczej nieprawidłowym) odżywianiu warunkującym zachowanie równowagi zasadowo-kwasowej i zaopatrzenie organizmu w tlen. Przypomnijmy: ze względu na budowę i skład pokarm roślinny zawiera bardzo dużo tlenu w porównaniu np. z mięsem lub serami. Nadmierne zakwaszenie i niedotlenienie będące przede wszystkim rezultatem zjadania nadmiaru białek zwierzęcych sprzyja w wybitny sposób wewnętrznemu zanieczyszczeniu i zatoksycznieniu organizmu i powstawaniu nowotworów.

Najnowsze badania naukowe dostarczają mnóstwa dowodów na to, że nawyki żywieniowe wywierają ponad 10-krotnie silniejszy wpływ na rozwój nowotworu niż wszystkie pozostałe czynniki.Dlatego tak ważne są działania profilaktyczne oparte przede wszystkim na prawidłowej diecie, w skład której ma wchodzić duża ilość owoców i warzyw. Substancje w nich zawarte mają przede wszystkim oczyszczać organizm z toksyn i wyposażać go w skuteczną broń do pacyfikowania intruzów (np. wolnych rodników).W dodatku współcześnie uprawiane rośliny są wyjątkowo ubogie w witaminy i niezbędne minerały (była już o tym mowa ) Mało kto z nas  zdaje sobie z tego sprawę. I właśnie dlatego tak ważną rolę w odżywianiu komórek naszego organizmu odgrywa suplementacja.Jedzenie w dużych ilościach urozmaiconego pokarmu roślinnego, regularne przyjmowanie suplementów nie oznacza jednak, że masz zrezygnować zupełnie z wizyt u lekarza.

Okresowe badania profilaktyczne – to Twój obowiązek wobec siebie samego i Twoich najbliższych.

 

NIE CZEKAJ, AŻ ZAJMIE SIĘ TOBĄ ONKOLOG

MOŻE JUŻ BYĆ ZA PÓŹNO !

Tab.14. Częstotliwość występowania nowotworów w % (wg danych niemieckich).

UMIEJSCOWIENIE

KOBIETY

MĘŻCZYŹNI

Usta, krtań

2%

5%

Skóra

1%

1%

Sutki

28%

-

Płuca

5%

22%

Żołądek, przełyk

8%

10%

Jelito grube

15%

15%

Macica, jajniki

18%

-

Prostata

-

17%

Narządy płciowe

4%

8%

Leukemia (białaczka)

9%

9%

Inne

12%

13%

Statystykę powyższą potwierdzają inne badania, z których wynika, że w zachorowaniach nowotworowych dominują w kolejności:

1.rak płuc,

2.rak jelita grubego,

3.rak sutka,

4.rak prostaty,

5.rak żołądka,

zaś połowę zachorowań europejskich na nowotwory stanowią  zachorowania z ostatnich trzech wymienionych pozycji.  

Okazuje się, że  opierając dietę głównie o produkty pochodzenia roślinnego można zmniejszyć zagrożenie nowotworem przeciętnie o 35%, przy czym w przypadku jelita grubego to zagrożenia zmniejsza się aż o 90%.O tym, że nasz los w dużej mierze leży w naszych rękach - świadczą liczby przedstawione przez American Institute of Cancer Research. Aż 60-70% nowotworów można uniknąć poprzez zaprzestanie palenia i stosowanie się do zaleceń dietetycznych przede wszystkim przez dostarczanie organizmowi niezbędnej ilości antyoksydantów. Najważniejsze  i najbardziej skuteczne antyoksydanty już poznałeś. Są to: selen, ekstrakt zielonej herbaty, ekstrakt żeń-szenia, koenzym Q10, Ginkgo Biloba (miłorząb japoński), cynk, kwas linolenowy, glutation, likopen, flawonoidy (OPC), naturalne witaminy: C, E, β-karoten, a ponadto dymustaza nadtlenkowa i inne.Niektóre z tych związków: są szczególnie cenne, gdyż poprzez hamowanie pewnych układów enzymatycznych zapobiegają przekształcaniu różnych substancji w karcinogeny.

Ważne grupy substancji antykancerogennych zawierają rośliny cebulowe, wszystkie gatunki kapusty, pomidory, owoce strączkowe i cytrusowe. Silne działanie przeciwrakowe posiadają karotenoidy zawarte w żółtych, zielonych i czerwonych owocach i warzywach (morele, brokuły, szpinak, pomidory, marchew). Spełniają one doskonałą rolę profilaktyczną przede wszystkim przy guzach płuc, macicy, przewodu pokarmowego, w obrębie jamy ustnej, prostaty, pęcherza, sutka.  Stwierdzono, że wiele flawonoidów zapobiega nowotworom. Sulforafan, który zawierają brokuły, wyodrębnia z komórek związki rakotwórcze, przez co obniża ryzyko raka piersi u kobiet. Kwas p-kumarowy, likopen i kwas chloragenowy, obecne w pomidorach, hamują powstawanie czynników rakotwórczych.Izotiocyjanian fenetylowy, który znaleziono w kapuście, powstrzymuje rozwój raka płuc. Zresztą kapusta była używana od wieków (m.in. w starożytnym Rzymie) jako środek leczący ogromną ilość schorzeń. Czy to surowa, czy gotowana, czy zaparzana – ochrania żołądek i jest sprzymierzeńcem jelita grubego.Kwas elagowy, który jest w truskawkach i winogronach, neutralizuje czynniki rakotwórcze powodujące zwyrodnienie DNA w komórkach.Antyrakotwórcze działanie ma genisteina w ziarnach soi.Liczne rodzaje karotenoidów, do których należy β-karoten zawarty m.in. w marchwi, także wykazuje takie pożądane właściwości. 

 Pokarm roślinny prawidłowo skomponowany, z udziałem dużej ilości antyoksydantów ma wyjątkowo pozytywny wpływ na zdrowie stanowiąc najlepsze zabezpieczenie przed rakiem piersi, żołądka i jelita grubego. Ogromna ilość fitoskładników zawartych w pokarmie roślinnym reguluje komunikację między komórkami zapobiegając tworzeniu się kapilar wokół guzów nowotworowych (którymi  zaopatrywane są guzy w składniki pokarmowe). W ten sposób nowotwór nie odżywiany  dosłownie umiera z głodu. Fitoskładniki łącząc się z substancjami rakotwórczymi transportują je na zewnątrz ciała, chroniąc przed rozpoczęciem reakcji początkującej powstawanie raka i niszcząc komórki przerzutowe.

Medycyna chińska podaje następującą receptę na nowotwory (przede wszystkim zapobieganie):

 

-      spożywać na ciepło gotowane proso (60-70% dziennego zaopatrzenia),

-      spożywać gotowane (ale krótko!) jarzyny i owoce,

-      zerwać na zawsze z cukrem i słodyczami,

-      zerwać na 7 lat z mięsem i serami,

-      pokarmy dosalać solą kamienną, a nie oczyszczoną,

-      stosować ścisłą dietę: 50% zbóż, 30% warzyw, 20% soków,

-      wszystkie potrawy – zwłaszcza zboża – dokładnie przeżuwać.

 

Pokarm roślinny to nie tylko doskonała profilaktyka antynowotworowa. To także terapia dotycząca wielu innych schorzeń i niedomagań.

 Różne rodzaje błonnika i czynniki sekundarne usuwają również duże ilości „złego” cholesterolu. Dają fundamentalną pomoc i ochronę przed zagrożeniem skażonego środowiska. Spełniają ważną rolę nie tylko przy odtruwaniu organizmu z toksyn, ale łagodzą  uboczne skutki działania antybiotyków, oczyszczają z nikotyny, kofeiny, konserwantów. Ułatwiają rozpuszczanie tłuszczów pozwalając na lepsze wchłanianie wartościowych składników odżywczych. Prowadzi to do kontroli wagi ciała, regulacji poziomu cukru i cholesterolu.Bioflawonoidy ograniczają zakrzepy krwi przyczyniające się do udarów mózgu. Zmniejszają utlenianie LDL (tzw. „złego”cholesterolu), w wyniku czego obniża się niebezpieczeństwo zwiększania  gęstości cholesterolu i zatykania tętnic.Naukowcy twierdzą, że mała ilość zachorowań na chorobę serca we Francji wynika właśnie z rozpowszechnienia w tym kraju zwyczaju picia czerwonego wina, które zawiera dużo bioflawonoidów. Okazuje się również, że bioflawonoidy należą do nielicznych substancji, które wiążą toksyczne pierwiastki, takie jak miedź i ołów, a potem wydalają je z organizmu. 

Bioflawonoidy wspomagają również odporność organizmu człowieka. Współpracują one m.in.z witaminami, ułatwiając ich wchłanianie. Przykładowo allicyna zawarta w czosnku wiąże się w jelitach z tiaminą (witaminą B1), dzięki czemu kompleks ten może łatwiej wchłaniać się z jelit niż sama witamina B1. Podobnie obecność flawonoidów zawartych w owocach głogu czy aceroli pomaga w przyswajaniu znajdującej się tam witaminy C. Dlatego też naturalny kompleks witaminy C otrzymywany głównie z głogu lub aceroli  składa się z kwasu askorbinowego (czyli samej witaminy C) oraz innych substancji, takich jak hesperydyna i rutyna. Te właśnie związki ułatwiają wchłanianie kwasu askorbinowego, co decyduje o lepszym przyswajaniu naturalnej witaminy.

Twoje menu powinno więc zawierać takie pokarmy, które będą obfitowały w następujące składniki: fruktoza, gumy, śluzy, różne rodzaje błonnika, różne rodzaje pektyn  laktobakterie w rodzaju Lactobacillus bifidus, Lactobacillus acidophilus, kompleksy enzymów pochodzenia roślinnego, β-karoten, likopen, OPC i inne polifenole, kompleksy naturalnych witamin i minerałów.Składniki takie znajdziesz zarówno w pojedynczych produktach naturalnych jak i suplementach będących wieloskładnikowymi koncentratami  z nich produkowanymi: owsie, grochu, soi, jabłkach, ryżu, owocach cytrusowych, kukurydzy, oberżynie, kapuście, kalafiorach, brokułach, czarnej porzeczce, czarnej jagodzie, karczochach, topinamburze, cykorii, pomidorach, szparagach, papryce i wielu innych jeszcze zbożach, warzywach i owocach.

Odżywianie organizmu oparte o takie pokarmy pozwala na:

·      skutecznie odtruwanie organizmu z toksyn i pozostałości po antybiotykach,

·      zapewnienie odpowiedniego poziomu i jakości  flory bakteryjnej jelitowej i żołądkowej,

·      poprawę przemiany materii, ochronę organów trawiennych oraz skutecznie oczyszczanie kosmków jelitowych,

·      regenerację wątroby ( przy marskości),

·      wzmocnienie perystaltyki jelit,

·      leczenie wrzodów przewodu pokarmowego i zwiększenie przyswajania spożywanych produktów,

·      zwiększenie zdolności wchłaniania wapnia (ważne w osteoporozie),

·      bardzo skuteczne wzmocnienie systemu odpornościowego (ochrona organizmu przed wolnymi rodnikami),

·     łagodzenie stanów zmęczenia, niepokoju, nadpobudliwości nerwowej, a nawet depresji,

·      silne działanie antyrakowe dzięki fitoskładnikom,

·      usuwanie nieprzyjemnego oddechu z ust i przykrego zapachu potu,

·      usuwanie  trądzika i innych zmian na skórze,

·   regulowanie procesów wydalniczych poprzez likwidację wzdęć brzucha, biegunek i zaparć,

·      zapobieganie bolesnym skurczom brzucha i infekcjom pęcherza moczowego,

·      korzystny wpływ na regularność cyklu miesięcznego,

·      poprawę krążenia krwi i zapobieganie bolesnym skurczom mięśni,

·      zmniejszanie zapotrzebowanie na insulinę,

·      obniżanie poziomu cholesterolu,

·      łagodzenie licznych bólów,

·      ochronę przed powstawaniem żylaków,

·      przezwyciężanie niewielkiego głodu (błonnik!).

Czy warto więc zacząć zmieniać swoje dotychczasowe przyzwyczajenia dietetyczne?Z pewnością nie obędzie się to bez wstępnych trudności. Nawet nasz organizm może mówić na początku „NIE!”. Normalna rzecz – nikt nie lubi zmian, a przyzwyczajenie staje się drugą naturą.W fazie początkowej zmiany jadłospisu mogą zdarzać się niekiedy problemy wynikające najczęściej  z normalnego procesu przestawiania się flory bakteryjnej po uprzedniej diecie ubogiej w ciała balastowe, o małej ilości owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych oraz przyjmowaniu zbyt małej ilości płynów. Taka przemiana flory bakteryjnej może potrwać 6-10 tygodni.

Artykuły autora są fragmentami jego książek z cyklu „BARWY TWOJEGO ZDROWIA”:

  1. „Biomagnetyzm: cudowna moc w życiu” Cz.1. i Cz.2. (wydane)
  2. „Sekrety wody” (wydana)
  3. „Tajemnice suplementacji odżywiania” (w przygotowaniu do wydania).

Więcej na temat książek – na stronie autora.

 

 

Podobne artykuły


23
komentarze: 83 | wyświetlenia: 1182
17
komentarze: 109 | wyświetlenia: 2485
15
komentarze: 8 | wyświetlenia: 1091
14
komentarze: 3 | wyświetlenia: 664
14
komentarze: 4 | wyświetlenia: 2324
14
komentarze: 22 | wyświetlenia: 1661
14
komentarze: 10 | wyświetlenia: 1477
14
komentarze: 4 | wyświetlenia: 1378
13
komentarze: 11 | wyświetlenia: 737
13
komentarze: 33 | wyświetlenia: 517
13
komentarze: 119 | wyświetlenia: 589
13
komentarze: 48 | wyświetlenia: 1179
13
komentarze: 15 | wyświetlenia: 1237
13
komentarze: 5 | wyświetlenia: 1177
13
komentarze: 134 | wyświetlenia: 1488
 
Autor
Artykuł
Dodatkowe informacje
Grupy



  ,  25/01/2008

Z mięsem to lepiej zerwać na całe życie i przerzucić się na wegetarianizm. Artykuł ładny, statystyki przerażające, informacje merytoryczne, porady praktyczne. Ogólnie piątka z plusem.

  mazur,  27/01/2008

Dam szóstkę - jeśli można + coś jeszcze.

  ,  28/01/2008

no, ja nie mogłem tego plusa dodać choć go uwzględniłem... to nie wiem, czy artykuł musi być już zaakceptowany, czy jak?.. no nie mogę punktów dodać :-( ogółem ściema :-(

  ,  31/01/2008

Nnno :-)

Counter, bardzo dziękuję! A nawet taka krótka dyskusja daje mi po prostu radochę, że hej!
Pozdrawiam.

  wirna,  02/03/2008

Każdy z nas jest odpowiedzialny za swoje zdrowie. .Lekarze dopieszczają nasze choroby, nie zdrowie, bo choroba jest zródłem ich dochodów..Główny nacisk trzeba położyć na świadome odżywianie i regularne oczyszczanie organizmu ,unikając chemii. Dajmy sobie i swoim bliskim szansę na lepszą jakość życia. Pozdrawiam

  racjonalista  (www),  04/04/2008

Tak jest. Wiem to po sobie cytuję "W fazie początkowej zmiany jadłospisu mogą zdarzać się niekiedy problemy wynikające najczęściej z normalnego procesu przestawiania się flory bakteryjnej po uprzedniej diecie ubogiej w ciała balastowe" Natychmiast do grupy wegatariańskiej.

  mar_ta25,  04/04/2008

Tak jak counter mówił statystyki porażają !
Jedzmy zdrowo i czujmy się młodo :)

  mar_ta25,  04/04/2008

Ojojoj..... zapomniałam o punktach iiiiii już :)

Dziękuję za to, że przeczytałaś artykuł, za głos i za punkty :). To miłe.
Pozdrawiam.

  mar_ta25,  04/04/2008

Jestem tu po to aby czytać dobre artykuły, a takie są właśnie pana,panie Januszu :)

Januszu, JANUSZU... :) - égalité et fraternité...

  mar_ta25,  05/04/2008

I understand ...... Januszu :)

  benay,  06/04/2008

Kochani, oczyszczajmy raz w roku jelita, zjadajmy codziennie choć jeden ząbek czosnku ,cebule, pijmy zioła, oliwe ,odstawmy cukier którego spożycie wzrosoło przez ostatnie sto lat z 2kg do 80kg na osobę rocznie! nie chorujmy na własne życzenie.
Olbrzynie masy kałowe zalegajace w jelitach i żyjące w nich pasożyty oraz grzyby zabijają nas niszczac nasze naturalne mechanizmy obronne, czego sku ...  wyświetl więcej

  Femorin,  02/01/2010

Bardzo ciekawy artykuł, powinno ich być więcej i powinny trafiać do ludzi masowo, aby w końcu zrozumieli co jest przyczyną tych wszystkich chorób.
Zastanawia mnie jedna sprawa, co z tym mlekiem tak na prawdę jest nie tak ? Czy mleko odtłuszczone granulowane, także jest niezdrowe ?
Pozdrawiam i życzę dalszej owocnej pracy.

Do:Alan.
Bardzo dziękuję!
Co do mleka - jest kilka artykułów na EIOBA na ten temat., w tym jeden mojego autorstwa:
http://eiba.pl/1oaf

  Marek Lee  (www),  05/10/2010

Chyba bez mięcha nie dałbym rady.....Jak wyobrazić sobie lato bez grilla...???

Do: bamber.pl
Mnie się też kiedyś wydawało :). Co prawda, całkowicie "bezmięsny" nie jestem, ale rzadko je zjadam i w małych ilościach. Można wytrzymać - tym bardziej, że człowiek zwyczajnie lepiej się czuje na pokarmie roślinnym. Powodzenia!

Moja ciocia miała nowotwór piersi i znajomy polecił jej Młody jęczmień, cały czas wierzy, że to te młode listki jęczmienia ją uleczyły , teraz moja znajoma choruje na raka i też jej poleciłam ten rozpuszczalny proszek:) Stosował ktoś jeszcze? Może wie ktoś coś więcej o nim?

  hussair  (www),  16/05/2012

Co prawda daleki jestem od obietnic "stuprocentowych", ale na pewno POTĘŻNĄ zaporę przed rakiem zrobi:
- odejście od mięsa, a przynajmniej minimalizacja jego pozycji w menu,
- B17 jako codzienny suplement. Oczywiście naturalną drogą - polecam 4 migdały dziennie, zwłaszcza moczone w wodzie,
- odżywianie się maksymalnie możliwie roślinami surowymi - gotowane warzywa to wymordowa ...  wyświetl więcej

  Amicus,  16/05/2012

"Wbrew pozorom, z tym ostatnim może być największy kłopot..."
Tak, masz rację. Cała reszta to takie "dobijające" dodatki do powodu nr 1. Kilka bliskich (bardzo bliskich) mi osób zachorowało na raka, niektóre z nich przegrały batalię....
Ponieważ dużo o nich wiedziałem, o ich życiu, charakterze itp., zgadzam się z tym, co napisałeś.

Do: Hussair, Amicus.
I ja zgadzam się z Wami. Zresztą także mam pewne doświadczenie rodzinne - choroba nowotworowa, "wyleczenie" i jej nawroty po latach - zawsze po potężnych, długotrwałych stresach. I do tego nieumiejętność zmiany sposobu podejścia do życia, do problemów, do poczucia tzw. "winy" itd.

Januszu, fantastyczny art:))) Zaczynam kopać w twojej historii na eioba...:)

Do: Skalny Kwiat.
Dziękuję :)). To już tekst-staruszek :) - z moich początków na EIOBA. Przez lata zbierałem informacje z różnych książek, artykułów, a także szkoleń i wykładów, których byłem uczestnikiem. Jeśli miałoby się to przydać choć niewielkiej grupie osób - to już OK :)

  hussair  (www),  16/05/2012

Januszu: jak widać, nie wszyscy staruszkowie umierają... ;)

"Jeszcze nie umarłem!.." (ostre wejście Markowskiego, "Perfect", koncert w "Olivii" 1986)
Byłem, zdzierałem gardło ;)

  hussair  (www),  16/05/2012

Udowodnij! ;)

  Amicus,  16/05/2012

Nie jestem w stanie ani krzyknąć ani tym bardziej chuchnąć ;) Ci oddechem sprzed 26 (!) lat! ;)

  hussair  (www),  16/05/2012

No, no, tylko mi tu nie rób z siebie matuzalema jakiegoś... skaucie. ;)

  Amicus,  16/05/2012

Ale ja tam NAPRAWDĘ byłem! Ani miodu, ani wina nie piłem, tylko zwykłe, niepasteryzowane piwo przewiezione w ogromnych ilościach (plecakach) z Olsztyna. I pod scenę się przedarłem, coby łupież z długich naonczas i mocno zaniedbanych włosów powytrząsać ;)
Tomku, nie każdy był za młodu takim porządnym chłopcem jak Ty (spódniczka w kratę)
;)))

  hussair  (www),  16/05/2012

No fakt, całkiem długo byłem porządnym chłopcem.Dopiero mi z opóźnieniem "Hun" się włączył. ;)
Et, pożyłeś, swoje pobrałeś! :)

Myślałam, że mi coś więcej napiszecie na temat tego Młodego jęczmienia, szczególnie użytkownicy bo na razie wiem tyle że ma aktywne enzymy i witaminy, nierozłożony chlorofil, ponieważ jest suszony w niskiej temperaturze i jak nipisał hussair to nie "wymordowuje" tych składników no i ma przeciwutleniacz 2-O-glikozylisowiteksynę inaktywujące kancerogenne wolne rodniki także może być dobrym wspomagac ...  wyświetl więcej

  hussair  (www),  21/05/2012

Czyżbyś była z Olsztyna? :)
O jęczmieniu nie wiem nic, niestety. :( Jestem wyznawcą soku z trawy pszenicznej. ;)
A ostatnio polecono mi jagody goji, o których dotąd nie słyszałem. A ponoć kuracja daje kopa.
http://jagodygoji.eu/

  Elba,  21/05/2012

Polecam trawę pszeniczną z własnej hodowli, myślę że jęczmienną i owsianą też można tak samo hodować. Ważne by zdobyć ekologiczne nasiona. Ostatnio pasę się trwką pszeniczną http://www.youtube.com/watch?v(...)dYeotC8 i pokrzywami, lecz nie wyciskam z nich soku tylko blenduję w koktaj błonnikowy htt ...  wyświetl więcej

Do: Hussair.
Jagody goji - "szczęśliwe jagody", zajmujące czołowe miejsce na liście ziół tradycyjnej medycyny chińskiej liczącej ponad osiem tysięcy pozycji... :) Goji to bogactwo organicznych minerałów, aminokwasów, karotenoidów, witamin, fitosteroli, nienasyconych kwasów tłuszczowych, polisacharydów oraz cennych polifenoli neutralizujących wolne rodniki.

  hussair  (www),  21/05/2012

No to idę po jagódki zaraz. ;)
Nie zaszkodzi się wysoce zmineralizować...
Czujne oko Janusza nigdy nie śpi. ;)

Do: Hussair.
:))

Elba, świetny przepis na blendowanie ziółek:)

  Elba,  21/05/2012

Chochlik mi się wblendował... Miało być: http://naturaiuroda.blogspot.c(...)wy.html

Tak jestem z olsztyna:) Kormoran się ostatnio wypromował i pszeniczne sprzedaje za 5 zł :P
Co do trawy przenicznej to właśnie słyszałam, że wiele osób zamieniło ją na młody jęczmień ze względu na lepsze właściwości prozdrowotne i większą koncentrację składników odżywczych.
Własna hodowla to też nie znaczy, że ekkologiczna bo to różnie może być z glebą, odległością od trasy szybkiego ...  wyświetl więcej

  hussair  (www),  22/05/2012

Zaufaj Tybetańczykom. :)
Trudno uwierzyć, by cokolwiek przebiło właściwości soku z trawy pszenicznej:
http://surowadieta.blogspot.co(...)ej.html
Hmm, wiesz, ja lubię tylko piwo Redd's... A ponieważ wykpiwa mnie z tej przyczyny cała brać kamracka, nazywam je kamuflująco Spartańskim.. ...  wyświetl więcej

No ja raczej preferuję regionalne zdrowe piwka i omijam z daleka masówki i wszystkim radzę to samo :)
A wczoraj dostałam od znajomej ( dokopałam się do osoby która coś wie na ww. temat) wykład dr Laciny na temat "zielonej żywności" a dokładniej produktów takich jak Młody jęczmień i Chlorella pyrenoidosa i jestem zachwycona jakie one mają właściwości oczyszczające organizm i lecznicze aż chyba sama zacznę stosować bo mam cukrzycę niestety.

  hussair  (www),  23/05/2012

To czym prędzej nurkuj w Morzu Wegańskim! ;)

Nie no mięska sobie nie odmówię;p za duża strata, szczególnie ze względu na ryby:)



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska