Login lub e-mail Hasło   

Soja - coraz bardziej kontrowersyjna?

Historia użytkowania tej rośliny sięga zamierzchłej przeszłości. Pierwsi nauczyli się ją wykorzystywać Chińczycy już ponad 1100 lat p.n.e.
Wyświetlenia: 28.741 Zamieszczono 25/02/2008

SOJA

 

 

Historia użytkowania tej rośliny sięga zamierzchłej przeszłości. Pierwsi nauczyli się ją wykorzystywać Chińczycy już ponad 1100 lat p.n.e.W Japonii ziarna soi pojawiły się o wiele później - na początku naszej ery, a do Europy dotarły dopiero w XVI w.

W Chinach, Japonii i Korei soja jest nazywana świętą rośliną i zajmuje szczególne miejsce w kuchni narodowej tych krajów.

W Europie i Stanach Zjednoczonych soja pojawiła się na szeroką skalę w połowie lat 30-tych XX wieku.         

 

Soja zawiera bardzo dużo białka, nawet do 40%, które jest wyjątkowo wartościowe, a jego skład aminokwasowy jest najbardziej spośród produktów roślinnych zbliżony do białka mięsa. Białko sojowe w porównaniu z białkiem zwierzęcym w znacznie mniejszym stopniu powoduje utratę wapnia z moczem. Za takie działanie odpowiedzialny jest skład aminokwasowy białka, a konkretnie znacznie mniejsza niż w białku zwierzęcym zawartość aminokwasów siarkowych. Pod względem zawartości białka soja przewyższa swoich bliskich krewniaków - groch i fasolę.

Zawiera ona również duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Cechą charakterystyczną jest stosunek kwasów jedno- i wielonienasyconych do kwasów nasyconych. Jest on o wiele korzystniejszy, niż w produktach mięsnych.        

Soja dostarcza również witamin i składników mineralnych. Spośród witamin na uwagę zasługuje dość duża zawartość witamin z grupy B (witamina B1, B2, B6). Jest też soja  doskonałym źródłem potasu, żelaza, wapnia, magnezu i fosforu.

Zawiera cenne fitoestrogeny (izoflawony i lignany), które posiadają praktycznie wszystkie pożyteczne cechy estrogenów (hormonów stosowanych w celu złagodzenia objawów przekwitania). Badania prowadzone w Uniwersytecie Wake Forest w USA dowiodły ponadto, że fitoestrogeny sojowe, podobnie jak estrogeny naturalne, zwiększają zawartość substancji neurotroficznych, które utrzymują komórki nerwowe w dobrej formie.Przypuszcza się w związku z tym, że soja powinna opóźniać starzenie się ludzkiego mózgu oraz chronić przed chorobą Alzheimera i innymi formami demencji.         

Soja jawi się jako  bardzo dobry produkt żywnościowy wpływający pozytywnie na zdrowie kobiet i mężczyzn w drugiej połowie życia, ponieważ  ułatwia przetrwanie trudnego okresu po meno- i andropauzie.     

 

Liczne badania pokazały, że preparaty sojowe chronią przed arteriosklerozą i chorobami serca, zmniejszając we krwi poziom „złego” cholesterolu (LDL), a zwiększając poziom „dobrego” (HDL). Długotrwałe spożywanie przez osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu ok. 85 g suchego ziarna soi dziennie może obniżać cholesterol całkowity we krwi o ok. 20%.  

Soja poprawia elastyczność naczyń krwionośnych i obniża ciśnienie krwi. Częste jej spożywanie prawdopodobnie wyjaśnia znacznie mniejszą zachorowalność na choroby serca wśród ludzi Wschodu. Ochronnie na serce mogą również wpływać izoflawony - np. genisteina, które prawdopodobnie działają jako przeciwutleniacze.  

Niektóre badania wskazują, że soja może być jednym z wielu czynników zmniejszających ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, zwłaszcza przed przerostem i nowotworami prostaty, Potwierdzają to badania prowadzone m.in. na  Uniwersytecie Harvarda Antynowotworowe efekty soi mogą tłumaczyć rzadkie występowanie raka prostaty u mężczyzn i raka piersi u kobiet Dalekiego Wschodu.  

 Badania dowiodły, że spożywanie kompletnych produktów sojowych jest korzystniejsze i bezpieczniejsze od stosowania wyciągów, które mogą zawierać tylko związki proestrogenne (więc potencjalnie rakotwórcze), a być pozbawione zawartych w soi związków antyestrogennych (przeciwrakowych).          Ostatnio coraz większą uwagę zwraca się  na korzystne działanie białka sojowego w profilaktyce osteoporozy, ponieważ spożywanie soi zwiększa gęstość kości i zapobiega osteoporozie. Długofalowe badania nad rolą soi w zapobieganiu osteoporozie u ludzi są w toku.  

 

Pamiętać należy wszakże o jednym – soja może wywoływać reakcje alergiczne. Coraz powszechniejsze wprowadzanie do żywienia produktów sojowych (na przykład substytutów mleka krowiego) wykazało możliwość występowania nietolerancji białek sojowych. Objawy nietolerancji obserwowane u dzieci, u których zastosowano leczniczo mleko sojowe, to dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (biegunki, gorączka, wymioty, utrata apetytu). Objawy te są podobne do występujących w przypadku nietolerancji białek mleka krowiego.     

Z tego względu np.Ministerstwo Zdrowia Izraela wydało w 2005 r. zalecenie, by produkty sojowe spożywać umiarkowanie oraz całkowicie wykluczyć odżywki sojowe z diety niemowląt. Zalecenia te były zgodne z zaleceniami zastosowanymi przez Naczelnego Lekarza Wielkiej Brytanii oraz Brytyjskiego Towarzystwa Dietetycznego. Czyli jak zawsze - "wszystko można, byle z wolna i ostrożna...". Umiar, umiar i jeszcze raz umiar we wszystkim.

Pamiętać należy również i o tym, że  fitoestrogeny soi upośledzają plemniki spowalniając ich ruchliwość i prowadząc do zniszczenia ich DNA. Mogą odpowiadać również za zaburzenia erekcji, co pośrednio upośledza płodność, powodować zaburzenia układu rozrodczego i sprzyjać rakowi.

Gwoli uspokojenia należy powiedzieć, że oleje sojowe tłoczone na zimno nie zawierają fitoestrogenów.

Problemem stają się jednak produkty produkowane z soi modyfikowanej genetycznie wprowadzanej coraz szerzej na rynki całego świata.

 

Najbardziej popularne produkty sojowe to mleko sojowe, tofu oraz sos sojowy. Mleko sojowe jest napojem otrzymanym z namoczonych w wodzie, a następnie rozdrobnionych ziaren sojowych.

 

Fragment książki z cyklu "Barwy Twojego Zdrowia"  -  "Tajemnice suplementacji odżywiania".

Autor: Janusz Dąbrowski

 

Podobne artykuły


157
komentarze: 73 | wyświetlenia: 256358
81
komentarze: 63 | wyświetlenia: 128481
38
komentarze: 11 | wyświetlenia: 21104
44
komentarze: 98 | wyświetlenia: 60686
30
komentarze: 7 | wyświetlenia: 83473
30
komentarze: 40 | wyświetlenia: 7165
28
komentarze: 9 | wyświetlenia: 27046
40
komentarze: 10 | wyświetlenia: 49649
38
komentarze: 8 | wyświetlenia: 36741
37
komentarze: 21 | wyświetlenia: 292648
35
komentarze: 21 | wyświetlenia: 9911
33
komentarze: 18 | wyświetlenia: 186238
 
Autor
Artykuł
Dodatkowe informacje
Grupy



Soja to takie ziarenka podobne do fasoli i nic nie słychać o tym, żeby dawała jakieś reakcje alergiczne czy zaburzenia potencji. A jakieś przetwory i wyciągi z soi nie należy nazywać soją, bo często oprócz tego, że soja była ich materiałem wyjściowym, nie mają z soją nic wspólnego. Soja nie szkodzi na potencję, jeśli jako ziarno jest spożywana.

Nikt normalnie betonu nie nazywa żwirkiem ani

...  wyświetl więcej

  oldml,  12/04/2008

Zgadzam się w 100%.
Żywność poddana wielokrotnym „przeróbkom” ma już niewiele wspólnego z surowcami, z których pochodzi.
Natura Bardzo Dobrze komponuje składniki, a ludzie to próbują „poprawić” efekty słabiutkie.

Soja budzi wiele kontrowersji... Ale tak samo żywność modyfikowana genetycznie. Ostatnio jakiś autorytet (że nazwiska nie wymienię :-)) pluł się w tv na temat soi. Straszył i narzekał. Ale zapomniał dodać, że chodziło o soję modyfikowaną genetycznie. No cóż jego wywody o szkodliwości soi mogłyby się tyczyć każdego rodzaju żywności jeżeli jest poddawana modyfikacji genetycznej... Smutne, że człowiek zawsze próbuje zepsuć to, co natura stworzyła jako doskonałe...

Właśnie, Andromedo - wiele kontrowersji wynikających z podstawowego pytania - "JAKA SOJA"? Podobne pytania można mnożyć - JAKIE WITAMINY? JAKIE SUPLEMENTY? itd.

  ulmed,  02/07/2008

Mogę tylko dołożyć dwa słowa GMO to zaraza która może zniszczyć wszystkie uprawy. Jest ekspansywna i nasiona roślin modyfikowanych wypierają te normalne. Pyłek z groszku z genem śledzia? Takie świństwa się nam proponuje do jedzenia! Biedne owady jedzą też toto i padają. Jak wyginą pszczoły to nam zostanie 2-3 lata życia, bo wszystko będzie ginąć. Wszystko będzie zgodne z wiedzą naukową. Pozdrawiam serdecznie

  ,  03/07/2008

ups :-)



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska