Login lub e-mail Hasło   

Czerwona kapusta - wskaźnik pH

Odnośnik do oryginalnej publikacji: http://chemart.org/readarticle.php?article_id=123
Czerwona kapusta - wskaźnik pH - przygotowanie, utrwalanie i charakterystyka.
Wyświetlenia: 51.707 Zamieszczono 18/03/2008

Jeżeli mamy problemy w zdobyciu popularnych wskaźników pH, takich jak fenoloftaleina, oranż metylowy itp, możemy posłużyć się dobrze znanym wśród chemików - hobbystów wyciągiem z czerwonej kapusty. Ma on jednak pewną wadę: szybko się psuje i po kilku dniach jest niezdatny do użycia. Sok z kapusty można
jednak łatwo utrwalić.

Przygotowywanie:

Potrzebne będą:
- Czerwona kapusta
- Woda destylowana
- Alkohol etylowy ok. 90%

Posiekaj kilka przemytych wodą destylowaną liści czerwonej kapusty, zalej wodą(najlepiej także destylowaną) i gotuj, nie zrażając się nieprzyjemnym zapachem, przez ok. 10 minut. Poczekaj aż wywar ostygnie, a następnie przesącz przez bibułę filtracyjną lub jak czystą ściereczkę. Przesącz zmieszaj z alkoholem etylowym w stosunku 3:2 (nie używaj denaturatu). Tak przygotowany wyciąg przechowuj w
lodówce.

Wszystkie prace wykonuj w czystym otoczeniu. Nawet niewielka ilość obcych substancji może spowodować zmianę barwy wskaźnika.

Zastosowanie:

Do kilku ml wywaru dodajemy niewielką ilość badanej substancji, wstrząsamy i po upływie kilkunastu sekund sprawdzamy jego kolor. Nasz wskaźnik jest dość czuły na zmianę pH.

Poniżej podaję jego zabarwienie w zależności od odczynu badanego roztworu:

Kwaśny - barwa czerwona

Słabo zasadowy - barwa zielona

Silnie zasadowy - barwa żółta

Obojętny - barwa fioletowoniebieska



Odczyn: kwasowy



Odczyn: zasadowy



Odczyn: silnie zasadowy



Odczyn: obojętny



Więcej o naturalnych wskaźnikach:

http://www.chem.univ.gda.pl/~tomek/kolory.htm

Podobne artykuły


11
komentarze: 172 | wyświetlenia: 725
8
komentarze: 0 | wyświetlenia: 654
7
komentarze: 81 | wyświetlenia: 753
7
komentarze: 2 | wyświetlenia: 455
6
komentarze: 48 | wyświetlenia: 915
5
komentarze: 62 | wyświetlenia: 1267
124
komentarze: 52 | wyświetlenia: 142084
119
komentarze: 23 | wyświetlenia: 241732
91
komentarze: 20 | wyświetlenia: 111949
90
komentarze: 29 | wyświetlenia: 122469
 
Autor
Dodał do zasobów: ChemART org
Artykuł
Dodatkowe informacje
Grupy

Powiązane tematy





I proszę do czego może służyć czerwona kapusta! Nie tylko do zjedzenia...

  ,  23/03/2008

Fajne kolorki :-) Zawsze podobały mi się takie kolorystyczne doświadczenia chemiczne

  Rafał B,  23/03/2008

dr niehab. Tomek jest specem od takich pokazów... są urządzane na uniwerku w Gdańsku otwarte pokazy... od "chemii kolorów" przez np elektromagnesy do zjawiska fluorescencji... szczerze polecam :)

Fajny sposób i pewnie o wiele tańszy... i kolorki ładne!

  Darwolf  (www),  02/04/2009

Niezłe. Sam się tym bawiłem. Nie tylko czerwona kapusta, rolę wskaźnika może spełniać wszystko, co zawiera antocyjany.



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska