JustPaste.it

Rewolucja w ochronie naszej planety cz.2

EM - uniwersalny środek na wszelkie problemy począwszy od odpadków kuchennych po zanieczyszczenie środowiska naturalnego

EM - uniwersalny środek na wszelkie problemy począwszy od odpadków kuchennych po zanieczyszczenie środowiska naturalnego

 

Główną rolę w zespole Efektywnych Mikroorganizmów odgrywają bakterie fotosyntetyczne.
Wśród nich znajduje się kilka rodzajów bakterii odpornych na bardzo wysokie temperatury (w niektórych przypadkach nawet ponad 700°C!), jednakże wyłącznie w warunkach beztlenowych.
    Jedynym możliwym wyjaśnieniem występowania tych organizmów jest takie, że pochodzą one od pozaziemskich form życia. Pojawiły się na Ziemi i zadomowiły na naszej planecie wtedy, gdy była ona jeszcze ognistą kulą. Ich pojawienie się można byłoby uznać za początek życia na Ziemi.


Prof. Teuro Higa


Możliwość rozwiązania problemów zanieczyszczenia środowiska przez EM zależy od aktywności dwóch typów mikroorganizmów:
od zymogenicznych - są to efektywne mikroorganizmy, produkujące antyutleniacze i od pewnych syntetyzujących szczepów mikroorganizmów beztlenowych.

Czynniki sprzyjające infekcjom organizmów żywych i zanieczyszczeniu środowiska naturalnego, sprzyjają również rozwojowi mikroorganizmów beztlenowych. Jeśli się o tym pamięta, można sobie wyobrazić następujący scenariusz:

Wśród bakterii fotosyntetycznych, które odgrywają główną rolę w EM, znajduje się kilka rodzajów bakterii odpornych na bardzo wysokie temperatury (w niektórych przypadkach nawet ponad 700°C!), jednakże wyłącznie w warunkach beztlenowych.
Jedynym możliwym wyjaśnieniem występowania tych organizmów jest takie, że pochodzą one od pozaziemskich form życia i pojawiły się na Ziemi i zadomowiły na naszej planecie wtedy, gdy była ona jeszcze ognistą kulą. Ich pojawienie się można byłoby uznać za początek życia na Ziemi.

Wcześniej naukowcy sądzili, że życie na Ziemi mogło powstać dopiero wtedy, gdy zebrały się chmury burzowe i spadło wystarczająco dużo deszczu, by mogły się utworzyć morza i kiedy planeta się ochłodziła. Pogląd ten nie wydaje się już słuszny.
[...]
Zasadniczo EM składa się ze specjalnie dobranych najżywotniejszych anabiotycznych mikroorganizmów beztlenowych, których przodkowie stanowili najwcześniejsze formy życia na Ziemi i które żyły dotąd w ukryciu. EM stwarza dla nich odpowiednie warunki, w których mogą żyć wraz z anabiotycznymi szczepami mikroorganizmów tlenowych.
Co by się stało, gdyby EM zostało przeniesione do miejsc najbardziej zanieczyszczonych na naszej planecie, w regiony, w których panują dokładnie takie same warunki, w których żyli i rozwijali się ich przodkowie wtedy, gdy Ziemia była jeszcze młoda?

Kombinacja dwutlenku węgla, amoniaku, metanu i siarkowodoru dla tych maleńkich istot byłaby krainą pieczonych gołąbków. Z pewnością natychmiast rzuciłyby się na te smakołyki i pożarły je wszystkie.

Nasza grupa badawcza przeprowadziła kilka praktycznych eksperymentów, które opierały się na tej hipotezie: stworzyła warunki ekstremalnego zanieczyszczenia, w których łatwo jest rozmnożyć EM i otrzymała zadziwiające wyniki. W jednym z eksperymentów EM zostało umieszczone w trzykomorowym systemie oczyszczalni ścieków. Woda, która wpływała do oczyszczalni, pochodziła z różnych toalet, łazienek itp., w których używano syntetycznych detergentów. Dzięki zastosowaniu EM można było tak oczyścić ścieki, i to w ciągu doby, że bez jakiegokolwiek ryzyka mogłyby być użyte jako woda pitna.

Zastosowanie EM w oczyszczalni ścieków biblioteki publicznej w mieście Gushikawa na Okinawie przyniosło znaczne oszczędności. Roczne koszty oczyszczania ścieków po zastosowaniu EM wyniosły 1/20 dotychczasowych wydatków na ten cel. Suma ta zmniejszyła się z l,2 milionów jenów do 60 000 jenów rocznie.
W innym przypadku mieszkańcy miasta Kani w prefekturze Gifu w środkowej części Honsiu zaczęli produkować najlepszej jakości nawóz organiczny do swoich ogródków warzywnych.
Nawóz powstaje przez dodanie EM do surowych odpadków kuchennych, resztek warzyw i innej żywności. Sukces zrobił tak wielkie wrażenie, że mieszkańcy Kani zaczęli traktować wywóz odpadków kuchennych na miejskie wysypisko za straszne marnotrawstwo. Można przecież wyprodukować z nich doskonały nawóz! Skutek tego jest taki, że koszty wywozu śmieci, które rokrocznie wzrastały o jeżące włos na głowie 15%, rokrocznie kosztują miasto o kolejne 15% mniej.

Nie znam żadnej komunalnej instytucji, która by się nie zmagała z ciężarem wzrastających kosztów wywozu śmieci. W tym zakresie technologia EM daje rozwiązanie problemu, ponieważ umożliwia recykling surowych odpadów i przetworzenie ich w wartościowe surowce, które mogą być wykorzystane w każdym gospodarstwie domowym.
Obecnie stosowane metody utylizacji odpadów są bardzo drogie i jako takie skutecznie i w nadmiernym stopniu uszczuplają pulę publicznych pieniędzy. Ten problem można rozwiązać z pomocą różnych technologii EM. Zaoszczędzone pieniądze można spożytkować na inne cele, które wymagają udziału publicznych środków - jak np. na różne sprawy obywateli, kulturalne przedsięwzięcia lub na wtórne zazielenienie naszego otoczenia.

Zastosowanie EM nie ogranicza się jedynie do recyklingu odpadków kuchennych. EM może być użyte do przygotowywania i konserwowania żywności, ponieważ zawiera mikroorganizmy zymogeniczne, które są niezbędne w procesie fermentacji.
Doskonale nadaje się do pieczenia chleba i do produkcji tak lubianych w Japonii kiszonych warzyw.

EM przedłuża trwałość owoców i warzyw, utrzymuje dłużej ich świeżość, stymuluje wzrost roślin w domu, krzewów ozdobnych w ogrodzie oraz uprawianych owoców i warzyw.
Może być stosowany do usuwania nieprzyjemnego zapachu w łazienkach i kabinach prysznicowych i do usuwania brzydko pachnących osadów w rurach kanalizacyjnych. Dodanie niewielkiej ilości EM do wody podczas prania bawełny zapobiega zużyciu tkaniny i dłużej utrzymuje ją w dobrym stanie.

Lista zalet EM jest nieskończona.
Ale najważniejszy dla zrozumienia jego istoty jest fakt, że to, co my ludzie uważamy za zanieczyszczające, niebezpieczne, gnijące, brzydko pachnące, czy śmierdzące, jest wyborną strawą dla mikroorganizmów w EM. Zastosowanie technologii EM może być właściwie nieograniczone.

Następną zaletą EM jest jego cena. Nawet przy bardzo rozrzutnym stosowaniu w przeciętnym gospodarstwie domowym jego cena wyniosłaby miesięcznie nie więcej niż kilka tysięcy jenów. *
A zatem słusznie twierdzę, że EM, odpowiednio stosowane, oznacza rozwiązanie największych problemów związanych z zanieczyszczeniem środowiska, począwszy od utylizacji substancji chemicznych i odpadów radioaktywnych, przez uzdatnianie zanieczyszczonej wody i powietrza jako skutku stosowania dotychczasowych technologii w rolnictwie, aż po ogólne problemy zanieczyszczenia wody, powietrza, kwaśnych deszczów, bardzo dużej koncentracji dwutlenku węgla i zniszczonej warstwy ozonowej. EM umożliwia rozwiązanie tych problemów, i to w najkrótszym czasie i przy najniższych kosztach.

Ponadto EM wykazuje zadziwiającą skuteczność nie tylko w rolnictwie, w produkcji żywności i usuwaniu zanieczyszczeń środowiska, lecz także w dziedzinie zdrowia człowieka.

 

Źródło: Teuro Higa