Login lub e-mail Hasło   

Psychoaktywne właściwości kadzidła

Odnośnik do oryginalnej publikacji: http://kopalniawiedzy.pl/wiadomosc_7267.html
Biolodzy z Uniwersytetów Johnsa Hopkinsa i Hebrajskiego w Jerozolimie odkryli, że palenie kadzidła aktywuje słabo poznane kanały jonowe w mózgu. Skutkiem tego jest zanik lęku i depresji (The FASEB Journal).
Wyświetlenia: 7.134 Zamieszczono 22/05/2008

-Dzięki tobie ten post moze byc jeszcze lepszy

Psychoaktywne właściwości kadzidła

 

         Biolodzy z Uniwersytetów Johnsa Hopkinsa i Hebrajskiego w Jerozolimie odkryli, że palenie kadzidła aktywuje słabo poznane kanały jonowe w mózgu. Skutkiem tego jest zanik lęku i depresji (The FASEB Journal).

        Naukowcy wyjaśniają, że dobroczynną substancją jest nowo odkryty octan incenzolu (ang. incensole acetate, IA). Naukowcy uważają, że wpływa on na obszary mózgu związane z emocjami i na szlaki nerwowe, na które oddziałują aktualnie stosowane leki antydepresyjne i przeciwlękowe.

         Mimo informacji zawartych w starożytnych tekstach, nie badano składników kadzidłowca (Boswellia carterii) pod kątem ich właściwości psychoaktywnych. Podczas badań na myszach odkryliśmy, że octan incenzolu [...] zmniejsza lęk i sprawia, że zachowanie staje się mniej depresyjne
- opowiada jeden z badaczy, Raphael Mechoulam.

        Podczas eksperymentów na gryzoniach międzynarodowy zespół wykazał, że IA aktywował białko oznaczane symbolem TRPV3, które występuje w mózgach ssaków i odpowiada m.in. za postrzeganie ciepłoty skóry. Gdy wyhodowano myszy pozbawione tej proteiny, okazało się, że octan w żaden sposób nie wpływa na ich mózg.

        Gerald Weissmann, wydawca The FASEB Journal, posuwa się nawet do tego, by twierdzić, że być może Marks nie mylił się, nazywając religię opium dla ludu. Wg niego, odkrycie IA może pomóc w zrozumieniu chorób neurologicznych. Dodatkowo studium zapewnia biologiczne wyjaśnienie dla odprawianych od tysięcy lat rytuałów, które utrzymują się mimo upływu lat, odległości, [odmienności] kultury, języka i religii - palenie kadzidła rozgrzewa i poprawia nastrój. Odgrywa ważną rolę w różnych wyznaniach, m.in.: buddyzmie, islamie, judaizmie czy chrześcijaństwie.

        Wyizolowany z żywicy kadzidłowca octan wykazuje też inną ciekawą właściwość. Hamuje aktywację transkrypcyjnego czynnika jądrowego kappa B (ang. nuclear factor kappa B), który odgrywa ważną rolę w reakcji zapalnej. Kiedy aplikowano go myszom z urazami głowy, obserwowano m.in. zmniejszoną aktywność gleju i obniżoną ekspresję interleukiny-1β. To by wyjaśniało, czemu od stuleci żywica Boswellia carterii była stosowana jako lekprzeciwzapalny i przyspieszający gojenie ran.

Anna Błońska

Podobne artykuły


73
komentarze: 18 | wyświetlenia: 28957
40
komentarze: 10 | wyświetlenia: 49933
30
komentarze: 8 | wyświetlenia: 8369
26
komentarze: 3 | wyświetlenia: 4604
25
komentarze: 7 | wyświetlenia: 7190
18
komentarze: 10 | wyświetlenia: 3778
24
komentarze: 10 | wyświetlenia: 28285
34
komentarze: 26 | wyświetlenia: 7617
17
komentarze: 6 | wyświetlenia: 17405
16
komentarze: 1 | wyświetlenia: 6064
15
komentarze: 6 | wyświetlenia: 21067
29
komentarze: 17 | wyświetlenia: 20757
 
Autor
Dodał do zasobów: swiadomosc
Artykuł



Krótko, ale fajnie! I gdzie te śmiechy ze znachorek okadzających swoich pacjentów? A przecież dym z kadzideł (nie chodzi tu tylko o roślinę boswelia) wprowadza odpowiednie wibracje, niesie informację. W wielu przypadkach częstotliwości tych kadzideł mogą być częstotliwościami rezonansowymi dla komórek ciała. I na tym mogą polegać terapeutyczne właściwości kadzideł, ziół, aromatów itp. Dziękuję za bardzo dobry artykuł!

Od pewnego czasu stalem sie incense junky i jak mi go brakuje to czuje sie nieswojo.

  tired  (www),  16/01/2009

Przyznaję, że artykuł zachęcił mnie do palenia kadzideł. Co za tym idzie, znam osoby, którym warto to polecić.
Rzecz, krótka, ale wprawnie napisana. Trafia do odbiorcy.

Zapachy łagodzą stres
Naukowcy z Japonii wykazali, że niektóre substancje zapachowe łagodzą stres poprzez wpływ na aktywność pewnych genów oraz na liczebność komórek odporności. Artykuł na ten temat zamieszcza pismo "Journal of Agricultural and Food Chemistry".

Zespół pod kierunkiem dr. Akio Nakamury z Centrum Badań Technicznych T. Hasegawa sprawdzał wpływ linalolu, olejku aromatycz

...  wyświetl więcej



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska