JustPaste.it

Co to jest EM?

Określenie „EM zostało stworzone przez Teruo Higę i oznacza ogólnie „Mieszankę Efektywnych Mikroorganizmów .

Określenie „EM zostało stworzone przez Teruo Higę i oznacza ogólnie „Mieszankę Efektywnych Mikroorganizmów .

 

mikroorganizmy w powiekszeniu        Określenie „EM" zostało stworzone przez Teruo Higę i oznacza ogólnie „Mieszankę Efektywnych Mikroorganizmów".

        Teruo Higa jest profesorem rolnictwa, specjalistą w dziedzinie uprawy tropikalnych roślin na wydziale rolnym Uniwersytetu Ryukyu na Okinawie, największej wyspie w japońskim archipelagu Ryukyu, który oddziela Morze Wschodniochińskie od Pacyfiku.

        Profesor Higa opracował tę mieszankę po 20 latach badań. Mieszanka okazała się być niewiarygodnie wszechstronnym środkiem, nadającym się do zastosowania w niezliczonych dziedzinach codziennego życia: w rolnictwie, w gospodarce wodnej, w budownictwie i energetyce, w przemyśle i hotelarstwie, w gospodarstwie domowym i w medycynie.

        Określenia „EM", które znalazło się już w japońskich słownikach, często używa się jako nazwy całego systemu zastosowań i produktów. Stąd należy rozróżniać między oryginalną pierwotną mieszanką  regeneratywnych mikroorganizmów, która u nas jest sprzedawana jako EM-1, a produktami, które są wytwarzane przy pomocy EM-1.

        W pierwszym rzędzie należy wskazać na napój EM-X, opracowany z myślą o polepszeniu stanu zdrowia ludzi, jak również na ceramikę EM (także ceramikę EM-X), produkowaną przy udziale Efektywnych Mikroorganizmów i EM-X, która jest oferowana w sprzedaży w najróżniejszych formach. Do tego istnieje jeszcze szereg innych produktów, o których będzie mowa później. Całą paletę produktów EM i ich różnorodnych zastosowań określa się mianem technologii EM.

        Pojęcia „technologia" w dzisiejszej praktyce językowej często używa się na określenie metod stosowania i systemów, które same w sobie nie mają nic Wspólnego z techniką. Jest to wynik zapożyczenia z języka angielskiego, ponieważ w języku angielskim słowo technology ma o wiele szersze znaczenie niż jego tłumaczenie.

 

 

 

Autor: Franz-Peter Mau

Licencja: Domena publiczna