Oczy - plamki, ostrość, ropienie itp. Komputery to zmora okulisty. Więcej www.zdrowie-system.pl
Lutein to produkt zawierający luteinę. Jest to doskonały antyoksydant, należący do licznej rodziny karotenoidów, występujący w naturze w warzywach i owocach. Literatura poleca stosowanie luteiny przede wszystkim w profilaktyce chorób narządu wzroku spowodowanych szkodliwym wpływom promieni UV np. zaćmy i degeneracji plamki żółtej oka.Luteina jest znakomitym "wymiataczem" wolnych rodników, który w znacznym stopniu może wzmocnić nie tylko ochronę naszych oczu, ale również innych narządów. Z tego względu nowoczesne dodatki żywieniowe zawierające luteinę mogą być skutecznie stosowane przez każdego, kto liczy na inne pożądane efekty antyoksydantów, np. w profilaktyce chorób układu krążenia oraz nowotworów.
Oczy są szczególnie narażone na szkodliwe działanie czynników środowiska (np. promieniowanie ultrafioletowe). Wolne rodniki, które powstają w tych okolicznościach, a także jako produkt uboczny procesów metabolicznych zachodzących w naszym organizmie mogą w znacznym stopniu uszkodzić nasz wzrok. Możemy się przed tym uchronić za pomocą preparatów antyoksydacyjnych.
Szczególnie skutecznymi przeciwutleniaczami są karotenoidy znajdujące się w warzywach i owocach. Należą do nich m.in. beta karoten, likopen, alfa-karoten, luteina i zeaksantyna.
Luteina działa w oku jak żółty filtr świetlny. Jej mikroskopijne ilości gromadzą się w części środkowej oka w tzw. plamce żółtej i w soczewce.
Długotrwałe działanie wolnych rodników może doprowadzić do zmian chorobowych w obrębie tętnic siatkówki pod postacią degeneracji plamki żółtej.
Zmiany chorobowe w obrębie żółtej plamki
mogą prowadzić
do postępującej utraty centralnego widzenia kolorów,
do pogłębiających się problemów z czytaniem
oraz rozpoznawaniem twarzy.
Badania wykazały, że dzienna dawka luteiny co najmniej w ilości 6 mg może zredukować występowanie uszkodzeń plamki żółtej około 43%.
Soczewka jest tą częścią oka, która dość często ulega uszkodzeniom. Kontakt z wolnymi rodnikami wywołuje cały szereg szkodliwych reakcji prowadzących do rozwoju zaćmy, przede wszystkim do uszkodzenia białek soczewki oka, które są jej podstawowym składnikiem.
Zaćma powoduje około 50 % przypadków ślepoty wśród starszych osób.
W powstawaniu i rozwoju tego schorzenia mają udział różne czynniki, ale podstawową rolę odgrywa:
- silne światło słoneczne,
- promieniowanie UV
- palenie.
Pewne przewlekłe choroby, jak np. cukrzyca, również zwiększają ryzyko jej wystąpienia.
Wyniki badan ostatnich lat wskazują, że luteina odgrywa istotną rolę w profilaktyce zaćmy.
Amerykańscy naukowcy zajmujący się nowotworami udowodnili, że luteina niezwykle skutecznie utrudnia utlenianie tłuszczów i to zarówno tych znajdujących się we krwi, jak i w oku. Będąc wielostronnym wymiataczem wolnych rodników odgrywa kluczową rolę w ochronie antyoksydacyjnej.
Należy pamiętać, że luteiny nie potrafimy sami wyprodukować, dlatego ważne jest dostarczanie jej w diecie.
Naturalnym źródłem luteiny jest np. szpinak, kabaczek, rabarbar, sałata, pietruszka, seler, brokuły i kapusta włoska.
Jeżeli spożycie tych produktów jest niedostateczne, to koniecznie powinniśmy naszą dietę suplementować luteiną.
Szczególnie powinny o to zadbać osoby, u których występuje zwiększone ryzyko degeneracji plamki żółtej tz:
- palacze,
- kobiety po menopauzie,
- osoby z jasnym kolorem oczu,
- zawodowo narażone na długotrwałe działanie promieni słonecznych i UV (kierowcy, piloci, narciarze, osoby spędzające dużo czasu przed monitorem komputera).
Uwaga:
Noszenie okularów przeciwsłonecznych bez filtrów powoduje, że przez rozszerzoną wskutek przyciemnienia źrenicę, wpada więcej promieni słonecznych.