JustPaste.it

Podłoga w kuchni.

Podłoga w kuchni.
Jacek Niezgoda ARTDESIGN architektura wnętrz

Podłoga kuchenna narażona jest na działanie wilgoci, zabrudzenia, zachlapanie oraz na osady z tłuszczu. Nie da się tego uniknąć, ale można zniwelować skutki trudnych warunków eksploatacyjnych. Architekt Jacek NIEZGODA z Pracowni Artdesign architektura wnętrz radzi, jakie materiały warto wybrać, aby posadzka w kuchni, jak najdłużej pozostała estetyczna.

Jacek Niezgoda – Kuchnia jest domowym laboratorium, współczesną pracownią alchemiczną, w którym codziennie komponowane są różnorodne mikstury, domowe przysmaki. Do ich przygotowania wykorzystujemy ogień i wodę, mieszając różnorodne substancje, dlatego ważne jest, aby przestrzeń kuchni było odporna na działanie żywiołów, a powierzchnia ścian, blatów i podłóg nie ulegały szybkiemu zużyciu i zniszczeniu.

Jakimi parametrami powinny charakteryzować się materiały przeznaczone na podłogi w kuchni?

Jacek Niezgoda – Materiał zastosowany na podłodze powinien posiadać właściwości pozwalające na łatwe uporządkowanie przestrzeni, posiadać odporność na zaplamienia, uderzenia i otarcia. Doskonale sprawdzają się płytki kamienne, najlepiej granitowe, o jak największych wymiarach. Równie dobre będą podłogi z płytek gresowych posiadające odpowiednia twardość i bogata kolorystykę.

Różnorodność dostępnych okładzin pozwala na aranżację kuchni w dowolnej stylistyce. Jak wybierać produkty zarówno praktyczne, jak i atrakcyjne wizualnie?

Jacek Niezgoda – Wybór materiału na podłogę podyktowany jest charakterem mebli kuchennych – szkliste gresy, kamień to rozwiązanie pasujące do kuchni nowoczesnych. Do kuchniach stylizowanych, rustykalnych odpowiednie są płytki ceramiczne – szkliwione, których przecierana kolorystycznie powierzchnia dobrze harmonizuje z taką konwencją. Ogólna zasada, która pomoże zachować wizerunek każdej kuchni, jak najdłużej bez uszczerbku na estetyce, jest stosowanie dużych formatów elementów podłogowych, unikając wielu łatwo brudzących się fug. Dobrym pomysłem jest zastosowanie płytek rektyfikowanych, ciętych, bez fazy na krawędzi, układane z mikroskopijną fugą tworzą jednorodną powierzchnię podłogi. Materiałem, który coraz częściej stosowany jest w naszych domach jest podłoga wykonana z betonu – pokryta żywicą – wypolerowana i odpowiednio zaimpregnowana. Podłoga wykonywana w całości, zapewnia jednolitą spójną powierzchnie – bez fug i łączeń. Charakteryzuje się wysoka odpornością mechaniczna i chemiczną. Materiałem, który również spełnia wymagania stawiane podłogom kuchennym jest linoleum. Duże płaszczyzny, łatwość i szybkość montażu to zalety tego rozwiązania, podstawową wadą – wrażenie plastikowej podłogi i brzydkie starzenie się materiału.

Równie ważna, jak rodzaj wybranego materiału jest odpowiednia pielęgnacja i dbanie o posadzkę. Bez tego nawet najlepszy materiał dość szybko straci swój efekt.

Jacek Niezgoda – Produkty spożywcze nasycone są barwnikami, które łatwo wnikają w strukturę powierzchni podłogi pozostawiając plamy. Regularna impregnacja podłogi odpowiednio zabezpieczy przed powstawaniem plam.

Jakich materiałów nie warto stosować na podłogach w kuchni?

Jacek Niezgoda – Na podłodze w przestrzeni kuchni nie powinno się stosować drewna ani pochodnych w postaci różnorodnych paneli. Elementy drewniane ulegają deformacji pod wpływem wilgotności i temperatury, są nie odporne na zaplamienia, posiadają mały współczynnik twardości i wytrzymałości na uszkodzenia i ścieranie, co można zaobserwować już po krótkim czasie użytkowania.

ARTDESIGN architektura wnętrz
Jacek Niezgoda
tel. 012 633 05 97, 507 065 433
e-mail: jacek.niezgoda@artdesign.pl
www.artdesign.pl