Login lub e-mail Hasło   

Spisek, zdrada i hańba, czyli o cukrze wanilinowym.

Wydawać by się mogło, że cukier wanilinowy niczym cię już nie zaskoczy. Rzeczywistość jednak jest zupełnie inna!
Wyświetlenia: 59.140 Zamieszczono 24/08/2008

Na początku przeczytaj proszę jeszcze raz tytuł tego artykułu. Nic nie wzbudziło twoich podejrzeń? Otwórz umysł i jeszcze raz przeliteruj cukier wanilinowy. Trafiło?

Powinno byc tam waniliowy zamiast wanilinowy, prawda?

Otóż, niestety nie popełniłem literówki. Co gorsze, to Ty się mylisz, używając nazwy waniliowy. Jak posiadasz paczkę w domu to skocz i zobacz opakowanie. Jak byk - wanilinowy..

Dlaczego więc wszyscy czytają błędnie?

Bo tak sie utarło. Częściowo winę za to ponoszą nasze synapsy. Jeżeli pierwzsa i osatnia lietra jset na dobrym miejscu to zwykle czytamy poprawnie mimo bałaganu w środkowej części wyrazu. I - jak pokazuje przykład z cukrem wanilinowym - rzadko zauważamy takie błędy.

Cukier wanilinowy tak naprawdę jest chemiczną podróbką waniliowego. Pachnie bardzo podobnie, podobno mniej intensywnie niz prawdziwy waniliowy, ale wystarcza do wypieków.

Za Wikipedią: cukier wanilinowy zawiera wanilinę, czyli substancję otrzymywaną z etylowaniliny.

Ciekawe informacje znajdziemy także pod hasłem wanilina:

 

U osób wrażliwych może wywołać podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry. Znajduje się w rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych.

W 2006 roku grupa japońskich badaczy kierowana przez Mayu Yamamoto opublikowała informacje o możliwości wyizolowania waniliny z kału krowiego. Wytwarzanie tego związku tą metodą jest tańsze, niż pozyskiwanie go z wanilii[1]. Odkrycie to przyniosło Mayu Yamamoto nagrodę Ig Nobla w roku 2007, a z okazji ceremonii rozdania nagród jedna z lodziarni w Cambridge wprowadziła do menu, jako jednorazową ciekawostkę, lody waniliowe o nazwie Yum-A-Moto Vanilla Twist zawierające wanilinę uzyskaną z krowiego kału.

 


Głównym powodem wyparcia cukru waniliowego z kuchni są wysokie koszty jej produkcji. Jednak cukier taki możesz łatwo samemu przyrządzić w domu - wystarczy zwykły cukier i kilka lasek wanilii zamknięte szczelnie w słoiku. Po kilku dniach oryginalny aromat waniliowy przejdzie na cukier.

Podobne artykuły


66
komentarze: 158 | wyświetlenia: 417611
40
komentarze: 41 | wyświetlenia: 154964
36
komentarze: 10 | wyświetlenia: 92961
35
komentarze: 12 | wyświetlenia: 59867
30
komentarze: 65 | wyświetlenia: 2953
38
komentarze: 33 | wyświetlenia: 38361
33
komentarze: 12 | wyświetlenia: 26643
30
komentarze: 10 | wyświetlenia: 11879
29
komentarze: 55 | wyświetlenia: 23923
26
komentarze: 14 | wyświetlenia: 88823
26
komentarze: 15 | wyświetlenia: 21113
25
komentarze: 6 | wyświetlenia: 59678
22
komentarze: 12 | wyświetlenia: 11300
21
komentarze: 4 | wyświetlenia: 12943
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy





  karol699,  03/01/2009

Dodałbym jeszcze co to jest Wanilina:

Za wikipedią: "Wanilina otrzymywana jest syntetycznie na dużą skalę i stosowana w przemyśle spożywczym i kosmetycznym jako związek zapachowy. U osób wrażliwych może wywołać podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry. Znajduje się w rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych.

W 2006 roku grupa japońskich

...  wyświetl więcej

Spostrzegawczy jesteś. Krótko i dosadnie. Naga prawda. Zamiast pięknej laski (waniliowej, rzecz jasna...) - wanilinowy krokodyl szczerzy zębiska...

Bardzo fajne, nadaje się do opowiadania innym jako ciekawostka :)

O matko. Od dzisiaj czytam powoli....literka po literce:)

A co mają zrobić ci, którzy przeszli kurs szybkiego czytania? Oni w ogóle zwracają uwagę na takie rzeczy?

Karol699 - edytowałem artykuł wg twojego wskazania. Pozdrawiam

ohh.. za dużo Wikipedii :) Przecież wanilina to jest 95% naturalnej wanilii a 5% stanowią inne związki takie jak alkohol wanilinowy, kwas wanilinowy, aldehyd cynamonowy i dużo dużo innych (ok 100 lotnych związków aromatycznych), więc gdy chcemy wyprodukować sztuczną wanilię to najprzystępniej i najtaniej zrobić roztwór waniliny. A jeśli kogoś wanilina uczula to naturalna wanilia tym bardziej, więc ...  wyświetl więcej

  57kerenor  (www),  24/04/2010

Witaj

Już od pewnego czasu, staram się na podstawie ``cukru wanilinowego``, udowodnić, że kłamstwo, przyjmowane jest za prawdę.
Różnej maści Panowie i Panie - kucharze, występujący w telewizji, wykazują brak podstaw znajomości tegoż specjału, a już brak znajomości nazwy, na pewno.

Fałszywe przyzwyczajenia, nie tylko dotyczą ``spraw kuchni``, ale i naszego codzienneg

...  wyświetl więcej



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska