Login lub e-mail Hasło   

Wartość odżywcza grzybów - survival

Odnośnik do oryginalnej publikacji: http://ciecinski.eco.pl/grzyby_2.html
Charakterystyczną cechą grzybów jest duża zawartość wody - 80 do 90 %. Sucha masa zaś składa się głównie z białek, co usprawiedliwia nazywanie grzybów "leśnym mięsem".
Wyświetlenia: 14.177 Zamieszczono 01/09/2008

Charakterystyczną cechą grzybów jest duża zawartość wody - 80 do 90 %. Sucha masa zaś składa się głównie z białek, co usprawiedliwia nazywanie grzybów "leśnym mięsem". W skład tych białek wchodzą prawie wszystkie aminokwasy, w tym także egzogenne (pozostałe organizm człowieka może wytworzyć sam), co pozwala zaliczyć grzyby do najważniejszych produktów żywnościowych. Tkankom owocników grzybów sztywność nadaje swoisty błonnik, zawierający złożone białko fungin identyczne z hityną owadów i pancerzem skorupiaków. Ilość funginu w nóżce grzyba jest większa niż w kapeluszu, dlatego wartość jadalna nóżki jest znacznie mniejsza, bo błonnik grzybów jest niejadalny dla człowieka. Chociaż w literaturze można znaleźć dane świadczące, że wartość odżywcza grzybów jest nie niższa niż roślin motylkowych (fasola, groch) i zbóż, to jednak spożywanie grzybów jest niewskazane dla małych dzieci oraz ludzi chorych na nerki, wątrobę oraz przewód pokarmowy.

W komórkach grzybów węglowodanów jest znacznie mniej, niż białek i są inne niż w roślinach. W grzybach nie ma krochmalu, którego jest dużo w komórkach roślin, został on zamieniony przez glikogen - substancję zapasową występującą u zwierząt. Właściwością glikogenu grzybów jest specyficzny cukier - mikoza czyli tregaloza, spotykany jedynie u nich. Węglowodany grzybów są lepiej przyswajane niż roślinne i tak samo dobrze jak występujące w mleku i białym pieczywie.

Tłuszczów, włącznie z glicerydami kwasów tłuszczowych, olejkami eterycznymi itp. jest w owocnikach grzybów jadalnych sporo, od półtora do dziesięciu procent. Ich strawność jest wysoka (92 do 97%) i niemal nie różni się od tłuszczów zwierzęcych. W owocnikach grzybów kapeluszowych znajdują się także różne kwasy organiczne. U koźlarzy, zwanych też kozakiem (Leccinum), mleczajów (Lactarius) i pieczarek (Agaricus) znaleziono między innymi kwas jabłkowy, cytrynowy, winny, fumarowy. Grzyby zawierają wiele witamin - A, B1, B2, C, D, PP. Jednak witaminy C w odróżnieniu od warzyw i owoców bogatych w nią, jest w grzybach bardzo mało. Za to grzyby zawierają witaminy B1 nie mniej niż ziarna zbóż, zaś pieprznik jadalny czyli popularnie kurki (Cantharellus) są rekordzistą w tym zakresie i mogą się równać z drożdżami piekarskimi. Jeśli chodzi o zawartość witaminy PP to grzyby mają jej tyle co wątroba i drożdże. Witaminy A jest dużo w mleczajach (Lactarius), a prawie nie ma w borowiku (Boletus), oraz podgrzybku brunatnym (Xerocomus badius). Za to w tych grzybach znaleziono witaminę D.

Grzyby zawierają dużo żelaza, potasu, fosforu, wapnia, sodu. Są w nich także mikroelementy - miedź, cynk, jod, mangan, fluor i ołów w granicach normalnych dla roślin jadalnych, przy czym w kapeluszach znajduje się więcej niż w trzonkach.

Na podstawie chemicznego składu owocników grzybów jadalnych można stwierdzić, że są one pełnowartościowym produktem spożywczym, zawierającym wszystkie podstawowe składniki - białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy, sole mineralne, które są niezbędne dla wzrostu i rozwoju organizmu oraz podtrzymywania jego procesów życiowych. Jeśli weźmiemy pod uwagę, że grzyby zawierają różne enzymy i substancje aromatyczne nadające potrawom z grzybów a także z grzybami niepowtarzalny aromat i smak oraz powodują lepsze trawienie pokarmów, to wartość ich jako produktu spożywczego znacznie wzrośnie.

Z powyższego można wysnuć wniosek, iż w ekstremalnych okolicznościach grzyby mogą stanowić podstawę racji żywnościowej dorosłych, zdrowych ludzi.

(Na podstawie - Z. A. Nieczajew (red.): Dikorastuszczije rastienia i griby w medicinie i kulinarii, Wojenizdat, Moskwa 1994)

Podobne artykuły


14
komentarze: 2 | wyświetlenia: 1014
17
komentarze: 7 | wyświetlenia: 43980
16
komentarze: 2 | wyświetlenia: 15893
7
komentarze: 2 | wyświetlenia: 50098
11
komentarze: 1 | wyświetlenia: 611
32
komentarze: 12 | wyświetlenia: 34809
18
komentarze: 1 | wyświetlenia: 10186
17
komentarze: 3 | wyświetlenia: 10807
13
komentarze: 2 | wyświetlenia: 18838
12
komentarze: 0 | wyświetlenia: 15938
11
komentarze: 3 | wyświetlenia: 4870
9
komentarze: 1 | wyświetlenia: 7934
17
komentarze: 7 | wyświetlenia: 5075
8
komentarze: 0 | wyświetlenia: 3059
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy





Lapończycy zimą renifery karmią suszonymi grzybami, jak sianem.

Polecam również artykuł tego samego autora: http://eiba.pl/1ufl

  kamakszi,  04/09/2008

Ach te grzyby... takie dobre... trzeba się wybrać na grzybobranie, ale o atlasie grzybów jadalnych nie wolno zapomnieć!

Grzyby te jadalne są tak kijowo przyswajane przez organizm ludzki że szkoda gadać. Pewnie że są odżywcze ale jeszcze pewniejsze jest to że nasz organizm z tych wartości odżywczych nie korzysta bo nie może ich przetrawić. (vide kurka którą każdy prawdziwy grzybiarz nazywa grzybem wielokrotnego spożycia :D proponuje zjeść całą nie siekaną [po ugotowaniu oczywista] i gwarantuje że podczas wydalania g ...  wyświetl więcej

Sucha masa zaś składa się głównie z białek, co usprawiedliwia nazywanie grzybów "leśnym mięsem".
---Grunt to grzybki...

  jamal,  16/02/2009

To fakt ! Sam jadłem muchomorka czerwonawego i był pyszny. W Czechach jest dość znany i zbierany.

Ciekawy artykuł, ja myślałem ze grzyby z kolei maja bardzo mało wartości odżywczych...



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska