Login lub e-mail Hasło   

Cukier

Odnośnik do oryginalnej publikacji: http://integra.xtr.pl/teksty/Reid_cukier.htm
Cukier jest niewątpliwie jedną z najbardziej niebezpiecznych substancji, jakie znajdują się dzisiaj na rynku. Mówimy tutaj o sacharozie: białej, krystalicznej substancji...
Wyświetlenia: 45.232 Zamieszczono 05/09/2008

 

Cukier jest niewątpliwie jedną z najbardziej niebezpiecznych substancji, jakie znajdują się dzisiaj na rynku. Mówimy tutaj o sacharozie: białej, krystalicznej substancji rafinowanej z soku trzciny cukrowej lub buraka, co odziera ją z wszelkich witamin, minerałów, protein, włókien, wody oraz innych synergetyków, czyli substancji wzajemnie wzmacniających swe działanie. Biały cukier jest przemysłowo przetworzonym związkiem chemicznym, a nie naturalnym produktem żywnościowym, nie nadaje się więc do spożycia. Inne cukry: fruktoza (występująca w owocach i miodzie), laktoza (w mleku) i maltoza (w ziarnach zbóż) są substancjami naturalnymi o wartości odżywczej. Surowy cukier, melasa, jest gruboziarnistą, brązową, lepką substancją, która powstaje podczas najzwyklejszego gotowania soku z trzciny cukrowej, i także jest zdrowym produktem spożywczym, jednak na Zachodzie niezwykle trudno dostępnym. Tak zwany cukier brązowy, sprzedawany w supermarketach, nie jest niczym innym jak rafinowanym cukrem białym z niewielką domieszką melasy, nadającej mu smak i kolor. Nie jest to „zdrowa żywność".



Cukier tłumi działanie układu odpornościowego, zmuszając trzustkę do wydzielania dużych ilości insuliny, która konieczna jest do jego rozłożenia. Insulina pozostaje w krwiobiegu jeszcze długo po rozkładzie cukru, co utrudnia przysadce mózgowej wydzielanie hormonu wzrostu. Hormon ów pełni funkcję głównego regulatora układu odpornościowego, a więc każdego objadającego się codziennie cukrem prędzej czy później czeka ostry niedobór tego hormonu, w konsekwencji zaś obniżenie odporności na skutek nieustannego nadmiaru insuliny we krwi. Rafinowany, biały cukier traktowany jest przez układ odpornościowy jak obce ciało z uwagi na swą nienaturalną strukturę chemiczną oraz obecność przemysłowych zanieczyszczeń powstałych w procesie przetwórczym. Tym samym cukier niepotrzebnie wywołuje reakcje obronne, osłabiając odporność organizmu, jest dla niej jak miecz obosieczny.

Cukier jest głównym winowajcą odpowiedzialnym za wywoływanie wielu chorób i stanów degeneracyjnych. Z łatwością może stać się przyczyną cukrzycy, jest głównym czynnikiem prowokującym kandydozę. Obydwie te przypadłości w zindustrializowanym świecie Zachodu nabierają cech epidemii. Ponieważ cukier jest z odżywczego punktu widzenia „pusty", organizm zmuszony jest przy jego trawieniu „pożyczać" brakujące witaminy i minerały oraz inne substancje synergiczne z własnych narządów i tkanek. Objadanie się cukrem wyczerpuje zapasy odżywcze organizmu. Ostatnio zebrano dowody, że powoduje on próchnicę nie tyle poprzez kontakt z zębem, ile przez wysysanie wapnia od wewnątrz. Cukier ograbia organizm z potasu i magnezu, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania serca, z czego wynika, że jest jednym z głównych sprawców chorób tego narządu. Uszczuplenie przez cukier zapasu składników odżywczych może wyzwalać silne łaknienie - organizm chce bowiem uzupełnić swą ograbioną „spiżarnię".

Większość ludzi zjada więcej cukru, niż ich organizm jest w stanie przetworzyć na energię. Wątroba przetwarza wówczas jego nadwyżki na trójglicerydy i odkłada je w postaci tłuszczu albo z produktów ubocznych cukru produkuje osadzający się w żyłach i tętnicach cholesterol. Wynika z tego, że cukier jest głównym sprawcą otyłości i arteriosklerozy.

Cukier także uzależnia. W Sugar Blues William Dufty pisze: „Różnica pomiędzy uzależnieniem od cukru a narkomanią polega w znacznej mierze na stopniu". Nagłe zrezygnowanie z cukru nieodmiennie wywołuje symptomy odwykowe, które zwykliśmy przypisywać odstawieniu narkotyków: zmęczenie, znużenie, depresję, niestałość nastrojów, bóle głowy, kończyn. Uzależniającą naturę cukru odzwierciedla bieżące jego spożycie w USA- średnia wynosi 130 funtów na głowę rocznie, czyli około 1/3 funta dziennie, co można już zakwalifikować jako „nadużywanie substancji". Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, jaką ilość cukru codziennie spożywa, bo ukryty jest w różnych potrawach. Puszka typowego napoju chłodzącego zawiera około dziewięciu łyżeczek rafinowanego, białego cukru.

Spożycie cukru w USA jest tak wielkie, że staje się to przyczyną napięć społecznych wywoływanych przez zgubny wpływ, jaki ma na ludzi cukier. Szczególnie dotyka to dzieci, u których występują coraz ostrzejsze objawy zaburzeń w zachowaniu i obniżenie zdolności uczenia się. Doktor C. Keith Connors z Children's Hospital w Waszyngtonie ustalił, że [b]istnieje „śmiertelny" związek pomiędzy spożyciem cukru wraz z węglowodanami (należą do nich między innymi wszelkiego rodzaju płatki, ciasta i herbatniki) a gwałtownym zachowaniem, nadciśnieniem i trudnościami z nauką. [/b]W innych badaniach stwierdzono, że w więzieniach po wyeliminowaniu z więziennej diety cukru i skrobi zmniejsza się liczba aktów gwałtu. Rząd Singapuru zabronił w 1991 roku sprzedaży słodzonych napojów chłodzących w szkołach i ośrodkach młodzieżowych, powołując się na niebezpieczeństwo, jakie ze strony cukru zagraża zdrowiu psychicznemu i fizycznemu dzieci.

Apetyt dzieci na łakocie można z łatwością zaspokoić, przygotowując smakołyki z miodu, melasy i słodu jęczmiennego.

 


Podobne artykuły


78
komentarze: 23 | wyświetlenia: 116261
34
komentarze: 78 | wyświetlenia: 31162
32
komentarze: 10 | wyświetlenia: 74917
32
komentarze: 48 | wyświetlenia: 3535
27
komentarze: 11 | wyświetlenia: 64981
29
komentarze: 31 | wyświetlenia: 46476
23
komentarze: 29 | wyświetlenia: 4343
21
komentarze: 5 | wyświetlenia: 23954
21
komentarze: 7 | wyświetlenia: 81989
22
komentarze: 9 | wyświetlenia: 20988
18
komentarze: 6 | wyświetlenia: 24383
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy





  MZT,  06/09/2008

Wiecie... Był art. o Fluorze, o Aspartamie, ale im więcej takich tym bardziej to na siłe.. mleko nie zdrowe? cukier? Wszystko jest nie zdrowe w przesadzie tak samo jak w niedostatku.

Mleko piłem, urosłem wysoki i w życiu złamania nie miałem. A bez cukru to bym nie przeżył ;]

Krótko, ale praktycznie wszystko, co trzeba wiedzieć o cukrze. Cukier, niestety, nie krzepi. . Melchior Wańkowicz nie miał racji. I ta biała trucizna jest największym wrogiem wapnia. Trzeba chronić nasze dzieci przed tym dziadostwem i nie ulegać ich zachciewajkom

"Puszka typowego napoju chłodzącego zawiera około dziewięciu łyżeczek rafinowanego, białego cukru"

Przesada.

Cukier denaturuje białka. Może się o tym przekonać każdy, kto sam robi lukier. Dodatek cukru do kurzego białka ścina go. To samo dzieje się w organizmie. Cząsteczka cukru łączy mostkiem dwie cząsteczki białka. Ta nowa cząsteczka nie uczestniczy w metabolizmie organizmu. Twor

...  wyświetl więcej

"Natomiast cukier hamuje proces denaturacji białek i przeciwdziała naruszeniu struktury piany białkowej." http://tinyurl.com/6ehue6

A przodkowie pili soki i na czczo, i jedli cukier, i mój pradziadek jadł dużo cukru i nigdy nie miał cukrzycy, a dziadek nigdy cukru nie jadł i zmarł na cukrzycę... I tak bardziej trujące są aspartam i inne słodziki chemiczne - cukier przynajmniej nie jest rakotwórczy. Poza tym: ,,Nic nie jest trucizną i wszystko jest trucizną". Trza umieć zachować umiar.

  kamakszi,  07/09/2008

Cukier jak to mówią Mistrzowie ze Wschodu, to biała śmierć. Przychodzi podstępnie i atakuje znienacka, a co najgorsze - powoduje raka.

Wszyscy Duchowi Mistrzowie w Indii tacy jak na przykład Śri Sathya Sai Baba zakazują jedzenia białego cukru, a jeśli już na cukier pozwalają to jedynie brązowy i z trzciny cukrowej.

Należy pamiętać, żeby się nie dać nabrać na cukier brązowy, który t

...  wyświetl więcej

  tesluk  (www),  11/08/2009

odnośnie cukru białego i trzcinowego - guzik prawda; cytuję za http://www.cukier-krolewski.pl/ : "Ta błędna teoria powstała dawno temu, kiedy cukier był wybielany rozjaśniaczem lub farbowany chemicznie.
(...) nie stosuje czynników wybielających czy farbujących już od dawna, od kiedy uzyskuje czysty cukier w wyniku powtarzanej krystalizacji. Brązowy cukier zawiera tylko niewielką koncentrację, pierwiastków śladowych, które wpływają na smak."

  skrzydlate  (www),  07/09/2008

i na dodatek cukier praktycznie jest w każdym produkcie żywnościowym przetwarzanym (musztarda, soczek, majonez...)

  kamakszi,  07/09/2008

Ano właśnie... i to takie przykre. Dawniej nie jedzono tyle cukru i próchnicy nie było. A teraz każde dziecko prawie ma próchnicę, która już atakuje niemowlaki nawet!

  kunubu  (www),  08/09/2008

No to ile najlepiej jesc cukru i w jakiej postaci?


"Zapotrzebowaniem na rodzaj cukru różnimy się od małp. Zgodnie z ich filozojologią, do prawidłowego funkcjonowania niezbędna jest im duża ilość cukrów prostych, natomiast człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania niezbędne są cukry złożone, a szcze­gólnie skrobia." E.Zielińska.

ja na swoim własnym zdrowiu przekonałem się jak działa cukier. dentyste odwiedzam 2 razy w roku. od 2 lat nie spożywam cukru i od 4 wizyt u stomatologa nie mam żadnych ubytków w zębach. po kilku miesiącach od odstawienia białego chemicznego syfu organizm sam przestanie domagać się "słodkości". zamiast paczki ciastek czy cukierków lepiej kupić kg świeżych owoców. i trzeba się zastanowić czy lubimy ...  wyświetl więcej

Człowieku to co ty jesz? Mięso-bleee, mleko-blee, cukier-blee, ryby-o fuj!.

Nie wiem, powietrze wcinasz na 5 posiłków? Wodę pijesz? Polną trawkę sobie skubiesz?
Skoro wszystko jest złe. To jutro jest koniec świata.

Warzywa i owoce (+suszone np: żurawina, figi, morele, śliwki), rośliny strączkowe (np. groch, fasole, soczewice, ciecierzyce, soję) kasze (najwięcej: jaglana, gryczana), orzechy (np. włoskie, laskowe, nerkowce, pistacje, brazylijskie, migdały, makadamia) kiełki, nasiona (np. siemię, sezam, mak, pestki dyni, słonecznik), algi (spirulina, kelp) , pieczywo i oleje/oliwy.

Bo trzeba to życie sobie jakoś utrudnić...

"Apetyt dzieci na łakocie można z łatwością zaspokoić, przygotowując smakołyki z miodu, melasy i słodu jęczmiennego. "

dodam:
bakalie, suszone owoce, warzywa, soki, lody -mrożone soki, kasza np. jaglana, słodkie rośliny przyprawowe np. cynamon, kakao.

Desery można przerobić zastępując cukier miodem i bakaliami.
Dobrym deserem są smażone i pieczone owoce.
Kruche ciasta z dodtkiem naturalnych owoców.

Cukier to trucizna,coś w tym jest.
Nie uzywam go wcale ale nadrabiam czekoladą ;p

I cukier z KNO3 tworzy całkiem wybuchową mieszankę ;p

Jak Panu udało się dokonać tę sztukę? Mi zawsze tylko się smażył.

Gówno-prawda z gatunku "to co jedzą normalni ludzie o wieków jest złe, a ja jestem zdrowy bo jem tofu i pędy bambusa". Od urodzenia żywię się tylko i wyłącznie nabiałem i cukrem. Na dzień dzisiejszy jestem wysoki (195), nie mam śladów próchnicy, nie mam nadwagi, mam zdrowe kości, ogółem, ciało mam w idealnym stanie. A jak byłem mały to wpierdzielałem tą 'trucizne' łyżeczkami i co? I nic, tyle powiem.

Nie pasujesz do towarzystwa. Powinieneś odżywiać się np szarańczą i miodem wzorem niektórych eremitów. Wiesz - kiedyś wszystko było fajniejsze, dziewczyny młodsze a wino lepiej smakowało. A ludzie dożywali późnej starości (czyli ok 45-50 lat) :)

  grandi,  14/12/2008

Artykuł trochę przesadza z tym cukrem. Proponowałbym napisać raczej coś o ilości chemikaliów jakie standardy UE dopuszczają do umieszczania w naszej "żywności". To dopiero truje organizm, i nijak ma się do mało szkodliwego działania cukru. Gdyby tak obiektywnie spojrzeć, większość produktów, które spożywamy MOŻE nam zaszkodzić. Zdrowe, pryskane lub GMO warzywa i owoce też. Pozdrawiam

Autor artykułu zapomniał poza tym chyba o podstawowej sprawie - cukier NIE jest potrawą, nie jest też materiałem na potrawy. Jest PRZYPRAWĄ, toteż używa się go w śladowych ilościach nie po to, by dostarczał materiału energetycznego, tylko po to, by doprawić potrawy.

  malwina,  13/02/2009

Jeżeli pijemy kawę dla pobudzenia, to bez cukru praktycznie nie zadziała. Cukier sprawia ze kofeina przyjmuje się do organizmu w większych ilościach. To samo się tyczy przy spożywaniu herbaty. Np, jeśli ktoś chce ułatwić sobie rzucenie palenia, powinien odstawić tez cukier (może nawet minimum tydzień przed rzuceniem palenia). Ostawienie cukru, sprawia tez mniejsza potrzebę spożywania kawy.

...  wyświetl więcej

  Radek G,  18/03/2009

"Cukier jest niewątpliwie jedną z najbardziej niebezpiecznych substancji..." - nie dramatyzujmy. Albo jest substancją najbardziej niebezpieczną, albo nie. Nie może być "jedną z najbardziej". Coś "naj" może być tyko jedno w swojej klasie. Początek artykułu zawiera typowy błąd logiczny, często stosowany dla sztucznego podniesienia dramatyzmu.

"Biały cukier jest przemysłowo przetworzonym zwią

...  wyświetl więcej

  moniks,  18/03/2009

Radku, popieram Cię całkowicie. Umiar przede wszystkim i we wszystkim!
Wspomagałam się kostkami cukru podczas długich marszów (to naprawdę pomagało!), a odrobina czekolady przed snem zawsze pozwalała mi lepiej zasnąć, gdyż -jak powiedział mój lekarz- cukier wytwarza endorfiny, czyli hormony szczęścia.
Poza tym, czy nie jest tak, że żyjemy także dla przyjemności? Z tego powodu nie zaw ...  wyświetl więcej

  Ivi,  31/08/2009

wlasnie ja sie nie moge oduczyc slodzenia kawy:((((((

to słodź miodem. Co prawda 4 razy droższy ale to wychodzi grosze. Możesz też słodzić fruktozą, która jest dwa razy słodsza niż cukier, więc wystarczy jedna łyżeczka. Ja od 2003 r. nie jem tego śmiecia jakim jest cukier. To niewybaczalne że nie mogłem przeczytać tych faktów o cukrze już w wieku 10 lat. Gdybym wtedy przestał objadać się cukrem, to dziś z pewnością miałbym wszystkie zęby nienaruszone oraz miałbym mocniejsze kości.

To dalej syp. I dodawaj mleka. Szybciej skrócisz swoje męki,na tej obdarzonej masą trucizn, planecie.

  WaszSklep  (www),  20/04/2010

Cukier można zastąpić xylitolem. Podczas drugiej wojny światowej Finlandia cierpiała na dotkliwy niedostatek cukru. W sytuacji braku miejscowych źródeł Finowie szukali produktu zastępczego i właśnie wtedy fińscy naukowcy po raz drugi odkryli xylitol, niskokaloryczny cukier wytwarzany z kory brzozowej. W rzeczywistości był on znany chemii organicznej od roku 1891, kiedy to po raz pierwszy wyprodukował go pewien niemiecki chemik.



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2014 grupa EIOBA. Wrocław, Polska