Login lub e-mail Hasło   

Sushi maki

Odnośnik do oryginalnej publikacji: http://nicpon.republika.pl/kuchnia05.html
Przepis na sushi maki przygotował Ko Tajima - student University of Waseda w Japonii.
Wyświetlenia: 4.680 Zamieszczono 12/01/2009

Składniki

(składniki zaznaczone gwiazdką, które umieścimy w środku sushi, nie są wszystkie wymagane):

  • ryż
  • krewetki*
  • jajka*
  • ogórek
  • sałata
  • ocet do sushi (opcjonalnie)
  • tuńczyk*
  • mięso krabowe*
  • majonez*
  • wysuszone wodorosty (sushi nori)
  • konbu - rodzaj wodorostu (opcjonalnie)
  • sos sojowy

Przygotowujemy ryż

Ryż do sushi trzeba dobrze umyć. Umieszczamy go w garnku, lejemy zimną wodę i myjemy lekko ugniatając  ryż dłonią, poczym wylewamy wodę. Ryż myjemy 3 lub 4 razy, tak aby woda nie była mętna.

Umyty ryż  odstawiamy na 30 minut.

Następnie zalewamy ryż wodą (wody powinno być nieco mniej niż dwukrotna ilość  ryżu), dodajemy konbu (jeśli je mamy, nie jest ono niezbędne). Ryż gotujemy w następujący sposób: 10  minut na średnim ogniu, 1 - 2 minuty na najwyższym ogniu, 15 minut na małym ogniu i znów na  najwyższym ogniu przez około 15 minut. Następnie zostawiamy ryż na 10 minut. Po tym czasie musimy go  dobrze rozgnieść w misce dodając kilka kropel octu do sushi (nie jest on niezbędny, ale dobrze go  mieć).

Dobrze zapewnić sobie pomoc drugiej osoby przy mieszaniu ryżu. Druga osoba powinna w tym  czasie schładzać ryż przy pomocy wachlarza. Po dokładnym wymieszaniu, odstawiamy ryż na tak długo,  aby wystygł.

W środek sushi możemy włożyć różne produkty, może to być tuńczyk z puszki, mogą być krewetki, możemy  też włożyć odpowiednio przygotowane mięso kraba lub jajka. Mięso krabowe kroimy na cieniutkie plasterki, wrzucamy do miski i mieszamy z majonezem.

Tak  przygotowany krab nadaje się do dodania do sushi. Jajka rozbijamy do miski, mieszamy a następnie wylewamy na rozgrzaną patelnię (z olejem) tak jak  rozlewa się ciasto na naleśniki.

Gdy jajka się zetną, z dwóch stron zgarniamy je do środka patelni i  w wolne miejsce dolewamy kolejną warstewkę.

Po usmażeniu wszystkich jajek i ostudzeniu masy, możemy  ją dodać do suchi.

Przygotowanie sushi

Do przygotowania sushi niezbędna jest mata bambusowa, można ją kupić w większości supermarketów.  Rozkładamy matę, na niej kładziemy płat wodorostów, tak aby widoczne na tym pasie (najbardziej  odciśnięte) linie były równoległe do gałązek bambusa na macie (zobacz zdjęcie). Na wodorostach  kładziemy ryż, warstwa nie może być za cienka ani za gruba, po zrobieniu pierwszego sushi każdy  nabiera wyczucia jak dużo ryżu powinno się znaleźć. Najważniejsze w tym momencie jest pozostawienie  wolnego miejsca na płacie wodorostów, około 1/4 miejsca, tam nie kładziemy nic. Ryż będzie się  przyklejać do wodorostów, więc musimy uważać, żeby ich nie podrzeć. 

W połowie powierzchni ryżu kładziemy liść sałaty i dwie podłużne cząstki ogórka. Między kawałki  ogórka umieszczamy "farsz", czyli przygotowane wcześniej jajka, kraba czy krewetki. Następnie  zawijamy sushi, uważając by nic nie wypadło na stół. Pozostawiony pasek płata wodorostów musi  przykleić się do zewnętrznej strony drugiego końca płata. Ściskamy całość przez chwilę w rękach.  Odwijamy matę (za pierwszym razem sushi może się nam rozkleić, każde następne sushi jest już bardziej  udane:)). Gotowe kawałki kroimy bardzo delikatnie, grubość zależy od nas. Obie końcówki "należą do  kucharza", nie podajemy ich gościom.

 

Jemy sushi

Do miseczki nalewamy sos sojowy i jedząc, maczamy każdą porcję w sosie.

Smacznego :)

Przedruk dokonany za zgodą autora

Podobne artykuły


42
komentarze: 13 | wyświetlenia: 6485
28
komentarze: 12 | wyświetlenia: 1768
17
komentarze: 13 | wyświetlenia: 4351
40
komentarze: 68 | wyświetlenia: 17058
38
komentarze: 11 | wyświetlenia: 21256
41
komentarze: 34 | wyświetlenia: 11950
31
komentarze: 15 | wyświetlenia: 43320
24
komentarze: 12 | wyświetlenia: 5626
23
komentarze: 12 | wyświetlenia: 4159
23
komentarze: 8 | wyświetlenia: 1907
20
komentarze: 9 | wyświetlenia: 2508
18
komentarze: 2 | wyświetlenia: 1458
 
Autor
Dodał do zasobów: Przedruki za zgodą
Artykuł



Wygląda apetycznie :)



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska