Przepis na sushi maki przygotował Ko Tajima - student University of Waseda w Japonii.
Składniki
(składniki zaznaczone gwiazdką, które umieścimy w środku sushi, nie są wszystkie wymagane):
- ryż
- krewetki*
- jajka*
- ogórek
- sałata
- ocet do sushi (opcjonalnie)
- tuńczyk*
- mięso krabowe*
- majonez*
- wysuszone wodorosty (sushi nori)
- konbu - rodzaj wodorostu (opcjonalnie)
- sos sojowy
Przygotowujemy ryż
Ryż do sushi trzeba dobrze umyć. Umieszczamy go w garnku, lejemy zimną wodę i myjemy lekko ugniatając ryż dłonią, poczym wylewamy wodę. Ryż myjemy 3 lub 4 razy, tak aby woda nie była mętna.
Umyty ryż odstawiamy na 30 minut.
Następnie zalewamy ryż wodą (wody powinno być nieco mniej niż dwukrotna ilość ryżu), dodajemy konbu (jeśli je mamy, nie jest ono niezbędne). Ryż gotujemy w następujący sposób: 10 minut na średnim ogniu, 1 - 2 minuty na najwyższym ogniu, 15 minut na małym ogniu i znów na najwyższym ogniu przez około 15 minut. Następnie zostawiamy ryż na 10 minut. Po tym czasie musimy go dobrze rozgnieść w misce dodając kilka kropel octu do sushi (nie jest on niezbędny, ale dobrze go mieć).
Dobrze zapewnić sobie pomoc drugiej osoby przy mieszaniu ryżu. Druga osoba powinna w tym czasie schładzać ryż przy pomocy wachlarza. Po dokładnym wymieszaniu, odstawiamy ryż na tak długo, aby wystygł.
W środek sushi możemy włożyć różne produkty, może to być tuńczyk z puszki, mogą być krewetki, możemy też włożyć odpowiednio przygotowane mięso kraba lub jajka. Mięso krabowe kroimy na cieniutkie plasterki, wrzucamy do miski i mieszamy z majonezem.
Tak przygotowany krab nadaje się do dodania do sushi. Jajka rozbijamy do miski, mieszamy a następnie wylewamy na rozgrzaną patelnię (z olejem) tak jak rozlewa się ciasto na naleśniki.
Gdy jajka się zetną, z dwóch stron zgarniamy je do środka patelni i w wolne miejsce dolewamy kolejną warstewkę.
Po usmażeniu wszystkich jajek i ostudzeniu masy, możemy ją dodać do suchi.
Przygotowanie sushi
Do przygotowania sushi niezbędna jest mata bambusowa, można ją kupić w większości supermarketów. Rozkładamy matę, na niej kładziemy płat wodorostów, tak aby widoczne na tym pasie (najbardziej odciśnięte) linie były równoległe do gałązek bambusa na macie (zobacz zdjęcie). Na wodorostach kładziemy ryż, warstwa nie może być za cienka ani za gruba, po zrobieniu pierwszego sushi każdy nabiera wyczucia jak dużo ryżu powinno się znaleźć. Najważniejsze w tym momencie jest pozostawienie wolnego miejsca na płacie wodorostów, około 1/4 miejsca, tam nie kładziemy nic. Ryż będzie się przyklejać do wodorostów, więc musimy uważać, żeby ich nie podrzeć.
W połowie powierzchni ryżu kładziemy liść sałaty i dwie podłużne cząstki ogórka. Między kawałki ogórka umieszczamy "farsz", czyli przygotowane wcześniej jajka, kraba czy krewetki. Następnie zawijamy sushi, uważając by nic nie wypadło na stół. Pozostawiony pasek płata wodorostów musi przykleić się do zewnętrznej strony drugiego końca płata. Ściskamy całość przez chwilę w rękach. Odwijamy matę (za pierwszym razem sushi może się nam rozkleić, każde następne sushi jest już bardziej udane:)). Gotowe kawałki kroimy bardzo delikatnie, grubość zależy od nas. Obie końcówki "należą do kucharza", nie podajemy ich gościom.
Jemy sushi
Do miseczki nalewamy sos sojowy i jedząc, maczamy każdą porcję w sosie.
Smacznego :)
Przedruk dokonany za zgodą autora
Źródło: Ko Tajima