JustPaste.it

Smakowe upodobania Polaków

Powszechnie wiadomo, że nikt tak nie celebruje Wigilii jak Polacy. Przykładamy do przyrządzania posiłków tego dnia szczególną wagę. Jak jest jednak na co dzień?

Powszechnie wiadomo, że nikt tak nie celebruje Wigilii jak Polacy. Przykładamy do przyrządzania posiłków tego dnia szczególną wagę. Jak jest jednak na co dzień?

 

W ostatnich latach w Polsce rozwinęła się „smakowa turystyka”. W polskich miastach pojawiło się dużo restauracji serwujących ulubione dania różnych narodowych. Nie ma już dziś konieczności wyjeżdżania za granicę, aby spróbować niedostępnych na co dzień specjałów.

f1481d9b9022c470022fa52a51820b43.jpgZ jednej strony Polacy mają coraz bardziej wyrafinowany smak i unikają codziennego sięgania po tradycyjny schabowy z kiszonym ogórkiem czy kapustą. Coraz częściej szukają w restauracjach potraw innych od tradycyjnych. Spośród zagranicznych kuchni w Polsce największą popularnością cieszy się włoska pizza i makarony, co sami możemy zaobserwować po ilości włoskich pizzerii w naszych miastach, oraz greckie tawerny wypełnione zapachem bazylii. Popularna stała się także kuchnia japońska i sushi-bary serwujące pyszne acz drogie jedzenie oraz najczęściej tania, „budkowa” kuchnia azjatycka. Mimo poszukiwania nowych smaków Polacy coraz bardziej doceniają regionalne potrawy, dzięki czemu coraz więcej lokali wprowadza regionalne dania do swojego menu, takie jak: kwaśnica, szare kluski, bliny,  kołduny i inne typowo polskie, ale zależne od regionu potrawy. Zapanowała moda na zapraszanie zagranicznych gości do restauracji specjalizujących się w kuchni rodzimej i podawaniu potraw często przygotowywanych według historycznych przepisów.

Rosnąca liczba barów i restauracji nie przekłada się na zamiłowanie Polaków do jadania poza domem. Trzymamy się starego powiedzenia – wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej.

 

Foto: flickr. com, Aaron Landry

więcej na www.blubry.pl