Gorący rumowy poncz NESCAFÉ
Składniki:
- 3 duże filiżanki mocnej NESCAFÉ
- 2 łyżki cukru
- skórka z dwóch pomarańczy
- 6 goździków
- laska cynamonu
- 150ml rumu
Sposób przygotowania:
Wymieszaj cukier, skórkę pomarańczową, cynamon i goździki w małym garnuszku. Dodaj rum i doprowadź do wrzenia, delikatnie mieszając. Dodaj kawę, odcedź i rozlej poncz do filiżanek.
Miodowe Espresso NESCAFÉ
Składniki:
- 1 kubek zaparzonej NESCAFÉ Espresso
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka miodu
- śmietanka
Sposób przygotowania:
Zaparz NESCAFÉ Espresso. W międzyczasie wsyp kakao do kubka, dodaj miód i wymieszaj. Kiedy masa się połączy i będzie przypominać gęsty czekoladowy sos zalej ją gorącą kawą, starannie wymieszaj i dodaj śmietankę, jeśli lubisz.
Czekoladowe Espresso
Składniki:
- 1/3 filiżanki świeżo zaparzonej NESCAFÉ Espresso
- 1/4 filiżanki pitnej mlecznej czekolady
Sposób przygotowania:
Podgrzej czekoladę na wolnym ogniu, energicznie mieszając aż do powstania piany. Zalej czekoladą kawę w filiżance i serwuj.
Kawa orzechowa
Składniki:
-
1 łyżeczka kawy NESCAFÉ
-
1 duża łyżka masła orzechowego bez soli (dostępne w sklepach ze zdrową żywnością)
-
łyżka bitej śmietany,
-
mała łyżeczka wiórków kokosowych lub zmielonych orzechów,
-
łyżka cukru lub słodzik
-
600 ml wody
Sposób przygotowania:
Jedną łyżkę kawy NESCAFÉ wsypujemy do kubka i zalewamy wrzątkiem do 3/4 jego wysokości. Następnie słodzimy kawę łyżką cukru lub słodzikiem. Dodajemy łyżkę kremu orzechowego. Na koniec dekorujemy kawę śmietaną i posypujemy wiórkami kokosowymi lub zmielonymi orzechami.
NESCAFÉ na miodzie
Składniki:
-
2 łyżeczki NESCAFÉ Classic
-
1 szklanka mleka
-
2 łyżeczki płynnego miodu
-
bita śmietana i odrobina miodu do dekoracji
Sposób przygotowania:
Zagotować mleko i przelać do kubeczka. Następnie dodać NESCAFÉ oraz miód i dokładnie wymieszać. Na wierzch kładziemy bitą śmietanę, którą polewamy odrobiną miodu.
Mus bananowo-kawowy NESCAFÉ
Składniki:
-
2 szklanki mleka
-
150 ml joguru naturalnego
-
2 średnie banany
-
1 stołowa łyżka kawy NESCAFÉ Classic
-
2 łyżki cukru
-
1 łyżeczka cukru waniliowego
-
1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Mleko oraz jogurt schłodzić. Banany obrać i pokroić na plasterki. Kilka plasterków polać sokiem z cytryny i odłożyć do przybrania. Kawę ropuścić w 2 łyżkach wody. Mleko, kawę, cukier oraz cukier waniliowy dokładnie zmiksować z bananami. Dodać jogurt i jeszcze raz zmiksować. Całość oziębić.
Rozłożyć do szkalnek lub pucharków. Podawać przybrane plasterkami banana.
Mrożona przyjemność
Składniki:
-
1 filiżanka świeżo zaparzonej kawy
-
1/4 filiżanki białego cukru
-
1/4 filiżanki brązowego cukru
-
pół łyżeczki aromatu migdałowego
Sposób przygotowania:
Rozpuść oba rodzaje cukru w filiżance gorącej kawy. Po wystudzeniu dodaj aromat migdałowy i przelej całość do metalowej miseczki. Włóż do zamrażarki i poczekaj, aż masa prawie stwardnieje. Zmiksuj całość i zamroź raz jeszcze do konsystencji sorbetu. Przełóż masę do pucharków, udekoruj bitą śmietanką i wisienką i podawaj.
NESCAFÉ melancholijna
Składniki:
-
1 filiżanka NESCAFÉ Espresso
-
1 łyżeczka niesłodzonego kakao
-
1 łyżeczka miodu
-
bita śmietana
Sposób przygotowania:
Zaparzyć NESCAFÉ Espresso. Do oddzielnego kubka wsypać kakao, dodać łyżeczkę miodu i dokładnie wymieszać, aż do uzyskania ciemnej masy podobnej do czekoladowego sosu. Zalać sos gorącą kawą. Na wierzch położyć bitą śmietanę.
NESCAFÉ po meksykańsku
Składniki:
-
60 ml Tequilii
-
120 ml gorącej, mocnej kawy NESCAFÉ (przygotowanej wg uznania)
-
1 łyżeczka gęstego syropu czekoladowego
-
cukier kryształ do dekoracji
Sposób przygotowania:
Do filiżanek rozlać Tequilę oraz odrobinę syropu czekoladowego. Filiżanki uzupełnić, następnie gorącą NESCAFÉ. Tak przygotowany napój podawać w niskich szklankach do whisky "oszronionych" na krawędziach cukrem. Podawać gorące.