Login lub e-mail Hasło   

Przepisy na smaczne Nescafe

Gorący rumowy poncz NESCAFÉ Składniki : 3 duże filiżanki mocnej NESCAFÉ 2 łyżki cukru skórka z dwóch pomarańczy 6 goździków laska cynamo...
Wyświetlenia: 3.916 Zamieszczono 09/05/2009

Gorący rumowy poncz NESCAFÉ

Składniki:

  • 3 duże filiżanki mocnej NESCAFÉ
  • 2 łyżki cukru
  • skórka z dwóch pomarańczy
  • 6 goździków
  • laska cynamonu
  • 150ml rumu

Sposób przygotowania:
Wymieszaj cukier, skórkę pomarańczową, cynamon i goździki w małym garnuszku. Dodaj rum i doprowadź do wrzenia, delikatnie mieszając. Dodaj kawę, odcedź i rozlej poncz do filiżanek.

 

 

Miodowe Espresso NESCAFÉ 

Składniki:

  • 1 kubek zaparzonej NESCAFÉ Espresso
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka miodu
  • śmietanka

Sposób przygotowania:
Zaparz NESCAFÉ Espresso. W międzyczasie wsyp kakao do kubka, dodaj miód i wymieszaj. Kiedy masa się połączy i będzie przypominać gęsty czekoladowy sos zalej ją gorącą kawą, starannie wymieszaj i dodaj śmietankę, jeśli lubisz.

 

Czekoladowe Espresso

Składniki:

  • 1/3 filiżanki świeżo zaparzonej NESCAFÉ Espresso
  • 1/4 filiżanki pitnej mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Podgrzej czekoladę na wolnym ogniu, energicznie mieszając aż do powstania piany. Zalej czekoladą kawę w filiżance i serwuj. 

 

Kawa orzechowa

Składniki:

  • 1 łyżeczka kawy NESCAFÉ

  • 1 duża łyżka masła orzechowego bez soli (dostępne w sklepach ze zdrową żywnością)

  • łyżka bitej śmietany,

  • mała łyżeczka wiórków kokosowych lub zmielonych orzechów,

  • łyżka cukru lub słodzik

  • 600 ml wody

Sposób przygotowania:
Jedną łyżkę kawy NESCAFÉ wsypujemy do kubka i zalewamy wrzątkiem do 3/4 jego wysokości. Następnie słodzimy kawę łyżką cukru lub słodzikiem. Dodajemy łyżkę kremu orzechowego. Na koniec dekorujemy kawę śmietaną i posypujemy wiórkami kokosowymi lub zmielonymi orzechami.

 

NESCAFÉ na miodzie

Składniki:

  • 2 łyżeczki NESCAFÉ Classic

  • 1 szklanka mleka

  • 2 łyżeczki płynnego miodu

  • bita śmietana i odrobina miodu do dekoracji

Sposób przygotowania:
Zagotować mleko i przelać do kubeczka. Następnie dodać NESCAFÉ oraz miód i dokładnie wymieszać. Na wierzch kładziemy bitą śmietanę, którą polewamy odrobiną miodu.

 

Mus bananowo-kawowy NESCAFÉ

Składniki:

  • 2 szklanki mleka

  • 150 ml joguru naturalnego

  • 2 średnie banany

  • 1 stołowa łyżka kawy NESCAFÉ Classic

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:
Mleko oraz jogurt schłodzić. Banany obrać i pokroić na plasterki. Kilka plasterków polać sokiem z cytryny i odłożyć do przybrania. Kawę ropuścić w 2 łyżkach wody. Mleko, kawę, cukier oraz cukier waniliowy dokładnie zmiksować z bananami. Dodać jogurt i jeszcze raz zmiksować. Całość oziębić.
Rozłożyć do szkalnek lub pucharków. Podawać przybrane plasterkami banana.

 

Mrożona przyjemność

Składniki:

  • 1 filiżanka świeżo zaparzonej kawy

  • 1/4 filiżanki białego cukru

  • 1/4 filiżanki brązowego cukru

  • pół łyżeczki aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:
Rozpuść oba rodzaje cukru w filiżance gorącej kawy. Po wystudzeniu dodaj aromat migdałowy i przelej całość do metalowej miseczki. Włóż do zamrażarki i poczekaj, aż masa prawie stwardnieje. Zmiksuj całość i zamroź raz jeszcze do konsystencji sorbetu. Przełóż masę do pucharków, udekoruj bitą śmietanką i wisienką i podawaj.

 

NESCAFÉ melancholijna

Składniki:

  • 1 filiżanka NESCAFÉ Espresso

  • 1 łyżeczka niesłodzonego kakao

  • 1 łyżeczka miodu

  • bita śmietana

Sposób przygotowania:
Zaparzyć NESCAFÉ Espresso. Do oddzielnego kubka wsypać kakao, dodać łyżeczkę miodu i dokładnie wymieszać, aż do uzyskania ciemnej masy podobnej do czekoladowego sosu. Zalać sos gorącą kawą. Na wierzch położyć bitą śmietanę.

 

NESCAFÉ po meksykańsku

Składniki:

  • 60 ml Tequilii

  • 120 ml gorącej, mocnej kawy NESCAFÉ (przygotowanej wg uznania)

  • 1 łyżeczka gęstego syropu czekoladowego

  • cukier kryształ do dekoracji

Sposób przygotowania:
Do filiżanek rozlać Tequilę oraz odrobinę syropu czekoladowego. Filiżanki uzupełnić, następnie gorącą NESCAFÉ. Tak przygotowany napój podawać w niskich szklankach do whisky "oszronionych" na krawędziach cukrem. Podawać gorące.

Podobne artykuły


40
komentarze: 68 | wyświetlenia: 16372
39
komentarze: 24 | wyświetlenia: 21204
34
komentarze: 21 | wyświetlenia: 17798
32
komentarze: 19 | wyświetlenia: 4437
32
komentarze: 27 | wyświetlenia: 5294
23
komentarze: 14 | wyświetlenia: 9882
23
komentarze: 23 | wyświetlenia: 2417
46
komentarze: 25 | wyświetlenia: 14257
19
komentarze: 5 | wyświetlenia: 19980
14
komentarze: 8 | wyświetlenia: 2530
27
komentarze: 10 | wyświetlenia: 15390
27
komentarze: 13 | wyświetlenia: 5018
12
komentarze: 4 | wyświetlenia: 2603
12
komentarze: 2 | wyświetlenia: 865
 
Autor
Artykuł




Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska