JustPaste.it

Przepisy na smaczną herbatę

de5ac76a134fbc47cafd2c98effa4b20.jpgTrzy kuleczki

  • 4 uncje lodu

  • 6 uncji chłodnej herbaty

  • 2 uncje soku z żurawiny

  • 1 uncja syropu z czarnej jagody

Połącz razem lód, chłodną herbatę, sok i syrop w shakerze. Mieszaj póty nie stanie się chłodne. Nastepnie całość przelej do wsyokich szklanek.

 

Krem pomarańczowy

  • 5 torebek herbaty pomarańczowej

  • 1 torebka herbaty miętowej

  • 1 filiżanka wrzącej wody

  • 1 1/2 filiżanki soku z pomarańczy

  • 2 lyżeczki herbaciane miodu

  • 1 opakowanie lodów waniliowych

  • 1 filiżanka lodu

Włóż torebki do wrzącej wody i opzostaw na 4 minuty. Schłódź Wlej do miksera, dodając soku, miodu, lodu oraz lodów waniliowych. Dobrze wymieszaj składniki. Podawać ozodobione bitą śmietaną.
(4 porcje)

 

Uciekająca czarna porzeczka

  • 2 filiżanki lodów waniliowych

  • 2 torebki herbaty z czarnej porzeczki

  • 1/4 łyżeczki herbacianej syropu z czarnej porzeczki

Rozetnij torebki herbaciane. Wsyp ich zawartość do shakera. Dodaj lody i syrop. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.

 

Herbaciana Krawawa Mary

  • 1 torebka herbaty Rooibos

  • szklanka wrzącej wody

  • pigwa (jak w "Herbacie Lucky'ego")

  • 120 ml soku porzeczkowego

  • 45 ml białej oranżady

  • lód

Herbatę włóż do wrzącej wody i natychmiast dodaj do niej 2 kostki lodu. Parz przez około 3 minuty. Do shakera wsyp dwie czubate łyżeczki herbaciane pigwy. Wlej herbatę, sok i oranżadę. Bardzo dokładnie wymieszaj. Całość przelej do wysokiej szklanki i gotowe! Smacznego.

 

Herbata sportowców

  • 1 l mocnej czarnej herbaty

  • 3-4 łżki stołowe soku cytrynowego

  • 4-6 łyżek stołowych cukru gronowego

Gorącą herbatę wymieszać z sokiem cytrynowym i cukerm gronowym. Podawać na gorąco lub dobrze schłodzoną. (7 szklanek)

 

Herbata po szwedzku

  • 5-6 łyżek herbaty

  • 3 szklanki mleka

Herbatę zalewamy wrzącym mlekiem i odstawiamy do zaparzenia. Zimą herbatę tę można pić na ciepło. Latem na zimno. Podawać z dodatkiem cukru.

 

 

Herbata z kremem miętowym

  • 2 uncje białego kremu miętowego (np.: Cream de Casis)

  • 8 uncji schłodzonej herbaty

  • kostki lodu

Rozłożyć krem na lodzie i dodać herbaty dla smaku. Herbata domowej roboty jest najlepsza, ale z Liptonem też dobrze smakuje. Idealna w ciepłe dni.

 

Zielona herbata z ananasem

  • 1 filiżanka zielonej herbaty

  • 1 filiżanka nektaru ananasowego

  • kostki lodu

Zalej herbatę wrzątkiem i pozostaw na 4 - 6 minut. Usuń torebki i wypełnij szklankę chłodną wodą. Dodaj nektaru i lodu. Podawać w koktailowych szklankach.

 

Herbata letnia

  • 2 filiżanki cukru

  • 1 filizanka soku z białego grapefruita

  • 1 filiżanka soku z cytryny

  • 6,75 l zimnej herbaty

Zrobić herbatę i wymieszać ją z resztą składników.