Trzy kuleczki
-
4 uncje lodu
-
6 uncji chłodnej herbaty
-
2 uncje soku z żurawiny
-
1 uncja syropu z czarnej jagody
Połącz razem lód, chłodną herbatę, sok i syrop w shakerze. Mieszaj póty nie stanie się chłodne. Nastepnie całość przelej do wsyokich szklanek.
Krem pomarańczowy
-
5 torebek herbaty pomarańczowej
-
1 torebka herbaty miętowej
-
1 filiżanka wrzącej wody
-
1 1/2 filiżanki soku z pomarańczy
-
2 lyżeczki herbaciane miodu
-
1 opakowanie lodów waniliowych
-
1 filiżanka lodu
Włóż torebki do wrzącej wody i opzostaw na 4 minuty. Schłódź Wlej do miksera, dodając soku, miodu, lodu oraz lodów waniliowych. Dobrze wymieszaj składniki. Podawać ozodobione bitą śmietaną.
(4 porcje)
Uciekająca czarna porzeczka
-
2 filiżanki lodów waniliowych
-
2 torebki herbaty z czarnej porzeczki
-
1/4 łyżeczki herbacianej syropu z czarnej porzeczki
Rozetnij torebki herbaciane. Wsyp ich zawartość do shakera. Dodaj lody i syrop. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.
Herbaciana Krawawa Mary
-
1 torebka herbaty Rooibos
-
szklanka wrzącej wody
-
pigwa (jak w "Herbacie Lucky'ego")
-
120 ml soku porzeczkowego
-
45 ml białej oranżady
-
lód
Herbatę włóż do wrzącej wody i natychmiast dodaj do niej 2 kostki lodu. Parz przez około 3 minuty. Do shakera wsyp dwie czubate łyżeczki herbaciane pigwy. Wlej herbatę, sok i oranżadę. Bardzo dokładnie wymieszaj. Całość przelej do wysokiej szklanki i gotowe! Smacznego.
Herbata sportowców
-
1 l mocnej czarnej herbaty
-
3-4 łżki stołowe soku cytrynowego
-
4-6 łyżek stołowych cukru gronowego
Gorącą herbatę wymieszać z sokiem cytrynowym i cukerm gronowym. Podawać na gorąco lub dobrze schłodzoną. (7 szklanek)
Herbata po szwedzku
-
5-6 łyżek herbaty
-
3 szklanki mleka
Herbatę zalewamy wrzącym mlekiem i odstawiamy do zaparzenia. Zimą herbatę tę można pić na ciepło. Latem na zimno. Podawać z dodatkiem cukru.
Herbata z kremem miętowym
-
2 uncje białego kremu miętowego (np.: Cream de Casis)
-
8 uncji schłodzonej herbaty
-
kostki lodu
Rozłożyć krem na lodzie i dodać herbaty dla smaku. Herbata domowej roboty jest najlepsza, ale z Liptonem też dobrze smakuje. Idealna w ciepłe dni.
Zielona herbata z ananasem
-
1 filiżanka zielonej herbaty
-
1 filiżanka nektaru ananasowego
-
kostki lodu
Zalej herbatę wrzątkiem i pozostaw na 4 - 6 minut. Usuń torebki i wypełnij szklankę chłodną wodą. Dodaj nektaru i lodu. Podawać w koktailowych szklankach.
Herbata letnia
-
2 filiżanki cukru
-
1 filizanka soku z białego grapefruita
-
1 filiżanka soku z cytryny
-
6,75 l zimnej herbaty
Zrobić herbatę i wymieszać ją z resztą składników.