Login lub e-mail Hasło   

(Przy)gotowanie do Euro

Firma Remes, która najprawdopodobniej będzie gościć jedną z reprezentacji narodowych w swoim ośrodku, zdradza jak wyglądają przygotowania od kuchni.
Wyświetlenia: 655 Zamieszczono 31/07/2009

Do Euro przez kuchnię

Opalenica blisko Poznania to raj dla piłkarzy - 20 boisk okalających nowo-wybudowany Hotel Remes stwarza idealne warunki do treningu i wypoczynku dla uczestników piłkarskich Mistrzostw Europy. Mimo, że sport nie jest główną działalnością firmy Remes, to jednak ludzie, którzy ją tworzą są znawcami  i praktykami futbolu. W środowisku piłkarskim firma znana jest głównie ze sponsoringu Remes Pucharu Polski oraz organizacji największego w Europie Środkowo-Wschodniej turnieju piłkarskiego dla dzieci i młodzieży – Remes Cup.

Prezes firmy, Bartosz Remplewicz, pasjonuje się piłką od 11 roku życia. Jako zawodnik zespołu Promień Opalenica wie, że właściwe odżywianie to połowa sukcesu w każdym sporcie. Jego firma jest dystrybutorem wysokogatunkowych naczyń kuchennych umożliwiających przygotowywanie dobrze zbilansowanych i zdrowych posiłków. Dlatego właśnie w naczyniach Biżuterii Kuchennej Remes będą przygotowywane posiłki dla gwiazd futbolu, które będą gościć w Opalenicy.

Żywieniowy dekalog piłkarza  

-W przypadku piłkarzy zawodowych właściwe odżywianie ma szczególne znaczenie. Wysiłek na jaki wystawiamy organizm podczas turnieju jest bowiem ekstremalny – mówi były piłkarz i trener napastników Lecha Poznań Andrzej Juskowiak, współpracujący także z Akademią Piłkarską Remes. W żywieniu piłkarzy najważniejsze jest unikanie nasyconych tłuszczów i pustych węglowodanów oraz spożywanie dużej ilości owoców i produktów z pełnego ziarna. Kluczem do zdrowej diety są nie tylko użyte w niej produkty, ale sposób w jaki zostały przygotowane. Dlatego dania smażone zastępuje się duszonymi i gotowanymi na parze. Brzmi jak porady dietetyka dla osoby, która chce zrzucić parę kilo -a jednak piłkarze muszą jeść zdrowo, żeby być przygotowani na długotrwały wysiłek.

Sukces tkwi w szczegółach

Jest wiele elementów, które składają się na sukces drużyny – taktyka, umiejętności techniczne, przygotowanie kondycyjne, nastawienie psychiczne. W diecie piłkarzy najważniejszy jest umiar i dyscyplina. To dlatego menu polskiej reprezentacji podczas dużych imprez nie zmieniło się od 2002 roku - bulion z kurczaka z makaronem, gotowana pierś kurczaka, cielęcina lub łosoś grillowany i gotowany, ryż, jarzyny gotowane oraz bufet sałatkowy. Takie potrawy nie należą do frykasów, dlatego ważne jest, aby odpowiednio je przygotowywać i przyprawiać. Aby wymagający goście Hotelu Remes, mogli jeść zdrowo i smacznie, kucharze będą korzystali ze specjalnych garnków i patelni umożliwiających przygotowywanie posiłków bez tłuszczu i przy niewielkim udziale wody lub na parze. To pozwoli zachować witaminy, a jednocześnie wydobyć z potraw wspaniały smak. Wszystko po to, aby wygrać następny mecz.

Podobne artykuły


11
komentarze: 32 | wyświetlenia: 580
11
komentarze: 40 | wyświetlenia: 580
11
komentarze: 10 | wyświetlenia: 1845
10
komentarze: 5 | wyświetlenia: 1048
10
komentarze: 5 | wyświetlenia: 466
10
komentarze: 1 | wyświetlenia: 606
10
komentarze: 8 | wyświetlenia: 827
9
komentarze: 34 | wyświetlenia: 417
9
komentarze: 12 | wyświetlenia: 558
9
komentarze: 124 | wyświetlenia: 439
9
komentarze: 7 | wyświetlenia: 688
9
komentarze: 36 | wyświetlenia: 526
9
komentarze: 10 | wyświetlenia: 726
9
komentarze: 4 | wyświetlenia: 637
9
komentarze: 20 | wyświetlenia: 538
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska