Login lub e-mail Hasło   

Krótko o mleczach

Artykuł napisany przez Dzikiego Człowieka Steave Brill
Wyświetlenia: 10.589 Zamieszczono 26/08/2009

Mlecz to roślina wieloletnia, roślina zielna z długimi, poprzecinanymi liśćmi. Są jak zęby, to one dały tej roślinie nazwę w starofrancuskim Dent-de-lion co oznacza ząb lwa. Liście mają 3-12`` długości i 1/2-2-1/2`` szerokości, zawsze rosną w podstawową rozetę. Rozeta jest niedojrzała, liście są mocno owinięte na podstawie tuż nad górą korzenia w zbitą koronę.

Mlecz jest dobrze znany jako żółty kwiat 1-2`` szeroki. rosną pojedynczo do wysokości 2-18``. Każda główka zawiera setki cienkich promieni, kwiatków. Inaczej niż inne kompozycje, nie ma podstawy kwiatka, listki rosną pod każdym kwiatkiem. Główka może się zmieniać w dobrze znaną, białą, kulistą główkę z nasionami w ciągu nocy. Każde nasionko ma cienki spadochron.

Gęsty, kruchy, beżowy, rozgałęziony główny korzeń ma do 10`` długości. Wszystkie części tej rośliny tryskają białym. Mlecznym sokiem, kiedy zostaną złamane. Nie są trujące. Inny bardzo podobny gatunek, jak dobrze znana cykoria i dzika sałata są tylko podobne do mleczu wczesną wiosną. Wszystkie, te jadalne również wydzielają biały, mlekowy sok, kiedy się je zrani, ale liście cykorii i dzikiej sałaty maja troszkę włosków na najmniejszej warstwie w środku liścia., Podczas gdy mlecz ma liście łyse. Podobnie jak inne rodzaje Taraxacum pozostają liście w rozecie, nigdy nie rosną wzwyż, centralna łodyga to podstawa kwiatów i liści.

Mlecze są bardzo dobrze adaptującą się rośliną w dzisiejszym świecie trudnego środowiska naturalnego i miejsc takich jak trawniki i nasłonecznione miejsca. Są nawet na środkowym wschodzie, dostarczają pożywienia pszczołom wczesna wiosną. Rosną teraz praktycznie na całym świecie. Mlecze mają coraz większy zasięg i są coraz trudniejsze do wytępienia, rosną w bardziej niesprzyjających warunkach niż ich rywale.

Większość ogrodników ich nienawidzi, lecz im bardziej chcesz je wypielić, tym szybciej rosną. Główny korzeń jest głęboko, jest skręcony i ruchy. Nawet, jeśli usuniesz go całkowicie, on się odrodzi. Jeśli złamiesz więcej kawałków niż wykopiesz, mlecz wygrał. Mlecz pyta:, Po co kopać? Człowiek tylko w ten sposób pomaga na rozmnażać się – mówi inny mlecz.

Liście mleczu zbieraj wczesną wiosną, kiedy są najsmaczniejsze, przed pojawieniem się kwiatów. Ponowne zbiory późna jesienią. Po mrozie jego obrończa gorycz znika. Mlecze rosną na bogatych, wilgotnych glebach, najlepsze są najszersze liście i największe korzenie. Zbieraj najmłodsze i unikaj całych roślin z kwiatami. Niektórzy jedzą zielone części od wiosny do jesieni, wtedy są gorzkie. Inni gotują je latem w dwóch zmianach wody, jednak to tylko kwestia preferencji.

Zielone części mleczu są wspaniałe do sałatek, smażenia, gotowania na parze. Smakują jak cykoria i endywia. Ludzie dzisiaj unikają gorzkich smaków są one w zbyt słonej lub słodkiej żywności przetworzonej.

Ale we wcześniejszych czasach odróżnialiśmy dobrą i złą gorycz. Pomieszana z innymi smakami, tak jak w surówkach, poprawia smak.

Ja również uwielbiam smażyć mlecz przez około 20 minut z cebulą i czosnkiem na oliwie z oliwek, dodając trochę własnej roboty wina wtedy jest wyśmienity. Jeśli nie lubisz dodatku goryczy, gotuj go ze słodkimi warzywami, szczególnie z pokrojoną w plasterki marchewką i pasternakiem. Gotowanie mleczu w jednej lub więcej zmianie wody powoduje, że staje się on łagodniejszy – dobre wprowadzenie, jeśli jedzenie naturalnych pokarmów to dla ciebie nowość. Wczesna wiosna to także czas pojawienia się korony – świetne są smażone, piklowane lub gotowane z innymi warzywami.

Możesz też jeść kwiaty mleczu, lub używać je do wina. Zbieraj je na słonecznej łące, przed połową wiosny, kiedy większość kwiatów kwitnie. Niektórzy zbierają kwiaty do jesieni. Używaj tylko żółtych części kwiatu. Zielone listki kielicha są gorzkie. Kwiaty dodają koloru, faktury i niesamowitego słodko-gorzkiego smaku do sałatek. Możesz je też smażyć, moczyć w maśle lub zapiekać z owocami lub jarzynami w cieście, lub gotować na parze z innymi warzywami. Mają mięsistą konsystencję, która kontrastuje z innymi, lżejszymi warzywami podsmażonymi lun zapiekanymi. Mój japoński przyjaciel przygotowuje niesamowicie smaczne, tradycyjne pikle z kwiatów mleczu, używając do tego octu i przypraw.

Główmy korzeń jest jadalny przez cały rok, ale najlepszy jest od późnej jesieni do wczesnej wiosny. Używaj go jako warzywa gotowanego szczególnie w zupach. Chociaż nie jest on tak smaczny jak inne dzikie korzenie warzyw, nie jest zły. Pamiętam poszukiwania dużych mleczy z ogromnymi korzeniami rosnących na dnie trawiastego stoku. Są one średnio gorzkie, więc wrzucam je do wywaru ziemniaków z dodatkiem cebulki, tofu, imbiru, marchewki i miso. Staje się to wyśmienitą japońską zupą miso.

Gotowanie i zmiana wody, lub gotowanie na wolnym ogniu łagodzi ten korzeń. Najlepiej z nim komponują się słodkie warzywa. Smażenie go z oliwą z oliwek nadaje mu krzepkości, tworzy to wspaniałą potrawę warzywną z dodatkiem sosu Tamati i cebulką.

Liście mleczu są bardziej odżywcze nie cokolwiek, co możesz kupić. Są bogatsze w beta-karoten niż marchewka. Zawartość żelaza i wapnia jest fenomenalna, większa niż w szpinaku. Masz w nich także witaminy: B-1, B-2, B-5, B-6, B-12, C, E, P i D, biotynę (wit. H), inozytol (składnik wit. B complex), potas, fosfor, magnez i cynk, masz je używając smacznego, darmowego warzywa, które rośnie praktycznie na każdym trawniku. Zawiera wiele substancji medycznych.

Mlecz, jego korzeń jest jednym z najbezpieczniejszych i popularnych ziołowych lekarstw. Jego specyficzna nazwa oficjalnie znaczy, że jest używany w lecznictwie. Ozdoby to tradycyjny tonik. Wzmacnia cały organizm, szczególnie wątrobę i woreczek żółciowy, gdzie przyczynia się do przepływu żółci, zmniejsza zapalenie przewodów żółciowych i pomaga pozbywać się kamieni żółciowych. Jest dobry na zapalenie wątroby, zmniejsza jej obrzęk i objawy żółtaczki. Pomaga przy niestrawności spowodowanej przez niewystarczającą ilość żółci. Nie stosuj go przy drażliwym żołądku lub jelicie, lub, gdy masz ostre zapalenie.

Modna francuska nazwa tej rośliny to PISSEN LIT (lekko sikający), ponieważ herbatka z korzenia i liści działa na nerki łagodnie moczopędnie, pomagając w oczyszczaniu krwi i utylizowaniu składników pokarmowych. W odróżnieniu od medycznych diuretyków, nie wymywa z organizmu potasu, istotnego minerału. Poprawi to zdrowie i oczyści skórę, co jest spowodowane poprawą funkcji nerek. Jeden człowiek, z którym rozmawiałem twierdził nawet, że uniknął operacji kamieni moczowych używając jedynie herbaty z korzenia mleczu.

Mlecze są również dobre na pęcherz, śledzionę, trzustkę, żołądek i jelita. Zalecane są dla ludzi zestresowanych, ociężałych i prowadzących siedzący tryb życia. Każdy, kto jest ofiarą tłuszczu, białej mąki i cukrów może odnieść korzyści pijąc każdego dnia filiżankę herbaty z mleczu.

Inulina z korzenia mleczu to cukier, który nie powoduje szybkiej produkcji insuliny, jak robią to cukry rafinowane. Pomaga w cukrzycy dorosłych i używany jest w przypadku niskiego poziomu cukru.

Dodatek liści mleczu dobry jest też w czasie obiadu. Jego elementy gorzkie zachęcają do produkcji odpowiedniego poziomu kwasów chlorowodorowych i enzymów trawiennych, wszystkie gruczoły trawienne i organy odpowiedzialne za stymulację. Nawet, gdy roślina staje się gorzka, mocny napar bogaty jest w witaminy i minerały. Dzięki temu pomaga ludziom osłabionym. Nawet te bardziej gorzkie nie staną się nietolerowane.

Biały, mleczny sok liści usuwa brodawki, pieprzyki, krostki, zgrubienia skóry i blizny, łagodzi ugryzienia pszczół i bąble.

Inaczej niż inne nasiona, mlecze mogą kiełkować bez długich okresów uśpienia. Nasiona mogą też rozwijać się bez krzyżówki zapłodnienia, kwiat może zapłodnić się sam. To pomaga rozpraszać nasiona już dzień po tym jak otworzą się kwiaty.

Takie rozmnażanie powoduje większą genetyczna różnorodność. Może to byś ważne do przystosowania drapieżników i pasożytów, zmienia to ich profil genetyczny, aby zwiększyć efektywność. Ale kryteria przetrwania różnią się. Morał:, kiedy maksymalna siła rozmnażania staje się kryterium przetrwania nie ścinaj swoich roślin kosiarką.

Śmieszna historia przytrafiła mi się pewnego razy, gdy zbierałem mlecz Central Parku. Było tam dużo przedstawicieli służby parkowej i podczas gdy jadłem mlecze zostałem zakuty w kajdanki i aresztowany za zrywanie roślinności w parku. Ale po ściągnięciu odcisków palców, nie mogli mnie zatrzymać, ponieważ zjadłem wszystkie dowody.

Opowiedziałem to każdej gazecie, stacji telewizyjnej i serwisowi Następny dzień. Kiedy szedłem po dokumenty 5 gliniarzy mnie zatrzymało i chcieli mój autograf. Byłem na pierwszej stronie Chicago Sun Times, w gazetach i w radio w całym kraju. WCBS Ranne wiadomości z Dan Rathet powieliły historię i lokalne i krajowe talk-showy podążyły tym tematem.

Kiedy pojawiłem się w sądzie zaserwowałem reporterom sałatkę z mleczy i prasa to łyknęła. Miesiąc później miast wycofało oskarżenie i przyjęto mnie jako przyrodnika, aby nauczyć ludzi jeść mlecz i inne dzikie pożywienie. Pracowałem dla departamentu parków przez 4 lata. Pracuję obecnie jako wolny strzelec prowadząc działalność na rzecz środowiska.

Artykuł pochodzi z www.rawfoods.com Tłumaczenie: Aleksandra Maciejewska

Chorwacja, Grecja, Włochy, Bułgaria, Czarnogóra - wypoczynek i impreza w dobrym
towarzystwie. Ostatnia szansa na słońce w tym roku. Sprawdź ofertę!
turystykastudencka.pl
Wspaniała kolekcja fotografii pokazujących naszą planetę z lotu ptaka. Umieść
swoje notatki na JustPaste.it a potem dziel się nimi ze znajomymi.
justpaste.it
Chcesz pokazać jakiś tekst znajomym? Po prostu wklej go
i przekaż im otrzymany link.
justpaste.it

Podobne artykuły


144
komentarze: 71 | wyświetlenia: 212744
42
komentarze: 98 | wyświetlenia: 38732
37
komentarze: 11 | wyświetlenia: 16870
29
komentarze: 8 | wyświetlenia: 71555
27
komentarze: 9 | wyświetlenia: 19795
46
komentarze: 53 | wyświetlenia: 2807
24
komentarze: 4 | wyświetlenia: 6053
25
komentarze: 6 | wyświetlenia: 52703
37
komentarze: 19 | wyświetlenia: 20608
18
komentarze: 6 | wyświetlenia: 23784
30
komentarze: 52 | wyświetlenia: 2799
17
komentarze: 6 | wyświetlenia: 8778
 
Autor
Dodał do zasobów: Verona
Artykuł

Powiązane tematy





dosyć ciekawe składniki kryje ta roślinka, na pewno przyda się to mojej diecie na przyszły rok :)

Hehehe! Niesamowite :-) Tyle pożytku z takiej małej roślinki, która tak uparcie chce rozsnąć. Ile witaminek się marnuje na trawnikach ;-)



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2014 grupa EIOBA. Wrocław, Polska