JustPaste.it

Korzyści płynące z picia soków

Kiedyś ograniczony dostęp do sklepów ze zdrowym jedzeniem, do restauracji wegetariańskich czy do świeżych soków, teraz zmienił się w pełni otwarty.

Kiedyś ograniczony dostęp do sklepów ze zdrowym jedzeniem, do restauracji wegetariańskich czy do świeżych soków, teraz zmienił się w pełni otwarty.

 

f75a66432dff26da3bc1652b39baf1c5.jpg(niektóre zwroty pozostawiłam w języku angielskim przyczyna jest prosta niektóre zwroty były dla mnie nieprzetłumaczalne, jeśli ktoś zna ich dokładne, sensowne znaczenie proszę dać znać) Życzę miłej lektury.

W SEATTLE, Washington czy w modnej Kalifornii każdego wieczoru możesz spotkać mężczyzn i kobiety, wciąż ubranych w  ich uniformy, siedzących w barach, odprężających się po długim dniu pracy. Składają zamówienia, wybierając między sokiem z marchwi, a kombinacją z wszelkiego rodzajów owoców i warzyw: z pszenicy, jarmużu, mleczu, ogórka, kapusty, selera, buraka, sałaty, pietruszki, mango, papai, ananasa, arbuza, żurawin, grapefruita i jabłek.

Soki, dziecięce ożywienie, Witaminy dla yuppies. Powiedz cześć strumieniowi. Mogę ci podać napój z papai, mango?

Kiedyś ograniczony dostęp do sklepów ze zdrowym jedzeniem, do restauracji wegetariańskich czy do świeżych soków, teraz zmienił się w pełni otwarty.

Dziś nie musisz szukać świeżych owoców i warzyw w specjalnych sklepach, dzisiaj w San Diego, Kalifornii i innych miastach możesz mieć świeże owoce i warzywa z dostawą do domu każdego ranka. W wielu sklepach spożywczych na terenie całego kraju możesz litry świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego czy z marchwi. Tysiące ludzi wyciska sobie soki z owoców i warzyw. Dzięki zainwestowaniu kilku setek dolarów (w Polsce wystarczy około 150 zł)każdy może założyć swoja własną domową pijalnię soków. . Wtedy, dzięki odrobinie cierpliwości, czasu i determinacji można spowodować, że świeży sok stanie się regularną częścią diety.

Ta moda nie mogła nadejść w lepszym czasie. Narodowy Instytut ds. Raka zaczął kampanię, aby przekonać ludzi do robienia jednej prostej rzeczy – jedzenia większej ilości owoców i warzyw. Zalecenia były aby jeść 5 posiłków z warzyw  i 3 z owoców dziennie, a uzasadnienie było proste dieta bogata w owoce i warzywa może ustrzec na przed wieloma problemami lub wyleczyć wiele dolegliwości.

Rak piersi, okrężnicy, przełyku, żołądka, płuc, jajników i odbytu i inne dolegliwości, to problemy dzisiejszych czasów, wygląda na to .że naukowcy szukają w roślinach substancji, które wyleczą te choroby lub będą zapobiegać w ich występowaniu. Te substancje roślinne, znane jako PHYTOCHEMICALS mają klucz do zapobiegania występowania większości chora, takich jak rak, choroby serca, a także tych pospolitszych jak astma, artretyzm (zapalenie stawów) czy alergie.

W zasadzie to nie nowość. Przez lata, badania porównawcze chorób i diety w dużych populacjach, potwierdzają wartości płynące z diety bogatej w owoce i warzywa. Badania te, przeprowadzone w Afryce, Chinach, Rosji i w rejonie Morza Śródziemnego ukazały, że w kulturach, w których dieta zawiera owoce i warzywa, bogate w błonnik i węglowodany, wykazały, że wiele chorób, które dotykają Amerykanów nie istnieje.

Na przykład podczas ponad 30 lat badań, Angielscy badacze pracujący w Afryce nie znaleźli, poza pojedynczymi przypadkami, takich dolegliwości jak, przepuklina, rak okrężnicy, czy rak prostaty. Jedynym powodem, któremu mogli przypisać występowanie tych chorób były różnice w diecie.

Lecz te badania (ponad 150 przeprowadzonych w poprzedniej dekadzie) tak naprawdę nie dowodzą, że dieta powoduje różnice w zdrowiu. Jest po prostu zbyt dużo innych czynników, które mogą mieć wpływ na zdrowie, to konkluzja tych badań. Bo czy brak chorób spowodowany jest dietą, tym że żyją w mniej zanieczyszczonym środowisku? Jeśli jest to kwestia diety, która z jej części powoduje te różnice?

To są pytania, które pozwoliły badaczom z Instytutu z departamentu Rolnictwa i innych wydziałów, zacząć szukanie substancji w jedzeniu, które mogą stanowić ochronę przed chorobami. Podczas tych badań znaleziono kilka takich substancji.

Pomidor ma witaminę C, witaminę A i kilka minerałów, ma także 10000 innych substancji, większość z nich naukowcy próbują wyizolować, zidentyfikować i zbadać.

PHYTOCHEMICALS, które badacze odkryli zmieniły sposób myślenia o jedzeniu, szczególnie o owocach i warzywach.  Np. brokuły zawierają substancję, która może chronić lub zapobiegać rakowi piersi. Owoce cytrusowe maja substancje dzięki, którym nasze ciało łatwiej może usunąć rakotwórcze substancje, które powodują wzrost ryzyka zachorowania na raka. Winogrona zawierają substancje, które oferują ochronę przeciwko substancjami powodującymi raka.

Lista wciąż się wydłuża: brokuły, brukselka, kalafior, marchewka, COLLARDS (odmiana włoskiej kapusty z prostymi liśćmi), włoska kapusta, kalarepa, brukiew, rzepa, buraki czerwone, papryka, czosnek, cebula, por i szczypiorek, kilka z nich zawiera czynnik zapobiegający występowaniu raka.

Problemem jest to, że większość z nas nie je wystarczających ilości owoców i warzyw, aby czerpać  z nich płynące korzyści. Wg zaleceń Instytutu powinno się jeść 5 posiłki z warzyw i 3 posiłków z owoców każdego dnia, ale prawda jest taka, ze przeciętny Amerykanin je tylko 1,5 posiłku z warzyw i często żadnych owoców w ciągu dnia.

Może kobiety i mężczyźni pracujący, którzy często korzystają z modnych pijalni soków, firmy które dostarczają sok z marchwi i sklepy zaczynają myśleć o większej ilości owoców i warzyw. Może soki staną się uzupełnieniem małej ilości warzyw i owoców w diecie.

To naprawdę nie jest nowy pomysł. Jeśli przestudiować historię składników w sokach można odkryć iż są to dokładnie te same składniki warzywne od lat: COLLARD GREENS (odmiana włoskiej kapusty o prostych liściach), włoska kapusta, kalarepa, gorczyca, rzepa szwedzka, papryki, marchewki i kapusta nie są jedynymi warzywami, które były badane pod kontem ich PHYTOCHEMICALS. Istnieją też warzywa, które są częściej używane do soków, badacze szukają w nich substancji zdolnych do zapobiegania występowaniu raka jak również w owocach, które również kojarzone są z sokami.

Wszystkie rosnące ilości pytań, które są mądrością terapii wcześniej i teraz pojawiały się w badaniach, są ignorowane czy nie?

Np. programy związane z propagowaniem picia soków często nagabują na dodawanie do diety chlorofilu (CHROLOPHYL). To substancja znaleziona w roślinach, ma strukturę podobną do hemoglobiny, substancja we krwi odpowiedzialna za transport tlenu. Podczas lat 40-tych badacze odkryli, że konsumpcja chlorofilu poprawia zdolności organizmu do produkcji hemoglobiny, to poprawia efektywność (wydajność)transportu tlenu. Od lat 40-tychprowadzono niewiele badań odnośnie wartości chlorofilu. Jako inny przykład, można podać rozpatrywanie zdolności świeżych soków do dostarczania innych ważnych środków odżywczych zwanych enzymami. Enzymy są siłą naszego organizmu. Występują jako katalizatory w setkach tysięcy reakcji chemicznych, które mają miejsce w naszych organizmach. Enzymy są używane do trawienia i przyswajania jedzenia, zamieniają jedzenia w tkanki i używane są do produkcji energii na poziomie komórkowym. Enzymy są potrzebne do większości aktywności metabolicznych zachodzących w naszych organizmach każdego dnia.

Świeże owoce są wspaniałym źródłem enzymów. W rzeczywistości świeżość soków jest ich kluczową cechą, ponieważ enzymy są niszczone przez gorąco. Kiedy jesz gotowane jedzenie, jako posiłek, ziarna, owoce czy warzywa enzymy są niszczone, jeżeli jedzenie jest gotowane w temperaturze powyżej 114 stopni. Jeżeli owoce i warzywa są wyciskane surowe, enzymy są w nich gdy je pijesz.

Zbiegiem okoliczności, wiele PHYTOCHEMICALS na których skupili się badacze mają inne enzymy lun one są substancjami pomagającymi budować lub wyzwolić enzymy, które odgrywają dużą rolę w zapobieganiu niszczenia tkanek.

W dodatku, owoce i warzywa są dobrym źródłem środków odżywczych. Owoce cytrusowe (grapefruit, pomarańcze itp.) mają odżywcze porcje witaminy C. Sok marchewkowy zawiera duże ilości witaminy A w formie beta karotenu. Zielone soki są dobrym źródłem witaminy E. Soki owocowe są dobrym źródłem minerałów takich jak żelazo, miedź, potas, sód, jodyna, magnez, które występują w postaci przyswajalnej przez organizm.

Wiele wartości pozyskiwanych jest z błonnika, kiedy jesz surową marchewkę możesz przyswoić 1% beta karotenu. Kiedy pijesz sok, włókna usunięte, możesz przyswoić prawie 100% beta karotenu.

Owoce i warzywa dostarczają jeszcze jedną substancję niezbędną dla dobrego zdrowia – WODĘ. Więcej niż 65% tkanek w ciele człowieka zbudowanych jest z wody i niektóre komórki np. mózg komórki jego mogą zawierać nawet 80% wody. Woda jest niezbędna dla dobrego zdrowia jednak ludzie nie konsumują wystarczającej ilości wody każdego dnia. W dodatku wiele rzeczy, które pijemy – kawa, herbata, drinki, napoje alkoholowe i napoje sztuczne zawierają substancje, które dodatkowo wypłukują wodę z organizmu. Soki są wolne od takich niepotrzebnych substancji i pełnej czystej, wartościowej wody.

Pytanie: jak długo może potrwać ta moda? Jak dotąd Instytut przekonał do promowanych korzyści  z owoców i warzyw mają część społeczeństwa.

Ale im więcej pisze się o zdrowotnym wpływie owoców i warzyw tym bardziej wzrasta liczba ludzi uczących się o możliwości zapobiegania i leczenia raka, chorób serca, artretyzmu i większości chorób przez zmianę diety na warzywną i owocową.  Dzięki temu popularność soków stale rośnie, kto wie może kiedyś będzie problem ze znalezieniem wolnego miejsca podczas wolnego czasu w pijalniach soków.

Tłumaczyła Aleksandra Maciejewska. Artykuł pochodzi z www.rawfoods.com

 

Autor: rawfoods.com