Login lub e-mail Hasło   

Miód Manuka i jego powstawanie

Nowozelandzki Miód Manuka to niezwykle aromatyczny miód z kwiatów drzewa herbacianego nazywanego po maorysku manuką.
Wyświetlenia: 1.816 Zamieszczono 18/09/2009

Nowozelandzki Miód Manuka to niezwykle aromatyczny miód z kwiatów drzewa herbacianego nazywanego po maorysku manuką. Miody MGOTM z krzewu Manuka można znaleźć tylko w kilku miejscach w Nowej Zelandii.

Nowozelandzki Miód Manuka to niezwykle aromatyczny miód z kwiatów drzewa herbacianego nazywanego po maorysku manuką. Miody MGOTM z krzewu Manuka można znaleźć tylko w kilku miejscach w Nowej Zelandii.

Wiarygodność ekologiczną Nowej Zelandii potwierdza fakt, iż jest to z pewnością jeden z najczystszych i najbliższych naturze krajów świata..

Nowozelandzki Miód z krzewu Manuka produkowany jest z Leptospermum scoparium - rośliny unikatowej dla Nowej Zelandii. Jej białe kwiaty pojawiają się wiosną. Mają silny aromat i pełne są nektaru, z którego pszczoły produkują ciemny gęsty miód.

Krzew Manuka co roku na cztery tygodnie pokrywa się białymi kwiatami. W trakcie pory letniej  zbocza gór i doliny otulone kwitnącym krzewem Manuka wyglądają jak pola przykryte śniegiem. Podczas tych czterech tygodni pszczoły są niezwykle zajęte zbieraniem miodu z kwiatów tego wyjątkowego krzewu. Dziko rosnąca roślina Manuka w sposób naturalny regeneruje się w odległych od cywilizacji zakątkach Nowej Zelandii, by co roku dać równie obfite i pełnowartościowe zbiory.

Aktywny methylglyoxal, odpowiedzialny za procesy antybakteryjne, nie znajduje się w każdym nektarze z krzewu Manuka. Niektóre krzewy nie produkują miodu z dużą ilością methylglyoxalu każdego roku, dlatego jego ilość może się wahać w różnych partiach lub różnych latach. Każda partia miodu z Manuka jest szczegółowo badana w laboratorium, aby upewnić się, ile zawiera methylglyoxalu. 
Nowozelandzkie Miody Manuka są starannie selekcjonowane i przechowywane w specjalnych ochronnych opakowaniach. Aby zachować najwyższej jakości właściwości aktywnego miodu zdrowotnego z krzewu Manuka, poddaje się je procesowi liofilizacji.

Swoją doskonałą konsystencję miody zawdzięczają naturalnemu procesowi ziarninowania. Miody są w 100% naturalne, pozbawione jakichkolwiek domieszek i dodatków.

Miód Nowozelandzki Manuka jest naturalnym miodem pochodzącym z kwiatów Manuka co potwierdzają badania wykonane w Polsce (wysoka zawartość pyłków Manuka, brak domieszek miodów europejskich).

Marta Malarska
http://www.miodymanuka.pl/

Podobne artykuły


17
komentarze: 32 | wyświetlenia: 1687
15
komentarze: 60 | wyświetlenia: 979
14
komentarze: 21 | wyświetlenia: 1252
13
komentarze: 62 | wyświetlenia: 912
13
komentarze: 25 | wyświetlenia: 1103
13
komentarze: 93 | wyświetlenia: 498
13
komentarze: 9 | wyświetlenia: 829
13
komentarze: 68 | wyświetlenia: 630
12
komentarze: 31 | wyświetlenia: 927
12
komentarze: 144 | wyświetlenia: 1163
12
komentarze: 3 | wyświetlenia: 758
12
komentarze: 5 | wyświetlenia: 1038
12
komentarze: 4 | wyświetlenia: 797
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska