JustPaste.it

Gotowiec gotowcowi nie równy

ludzie -gotowcy i ludzie -muchomory

ludzie -gotowcy i ludzie -muchomory

 

Jako że nie gotowałam ostatnio i w ogóle nie jadałam (musiałam uśpić Ludwika) to odkryłam vis a vis  mnie "Pierogi domowe".

Zazwyczaj unikam takich rzeczy bo tuczą, ale są tak genialne , że szok. Widać ( i czuć) , że kobiety robią domowo i kolejki tam zawsze.... Więc to raczej nie gotowiec. To tak jak w Krakowie jest 1 sklep z prawdziwym - nie oszukanym - razowcem.

Ale bywają różne gotowce i pewnych lepiej unikać. Raz znalazłam ( w mrożonej marchewce z groszkiem)  ...chrząszcza. Właściwie to go nie znalazłam, tylko coś mi zachrzęściło między zębami.

Bywają też ludzie-gotowce z ustalonymi życiorysami, formułkami i zdaniami na każdy temat. Takich unikam natychmiast, choćby byli za darmo, ale smak nie ten...

Taaa i bywają też ludzie - muchomory. Trujący mimo ładnego wyglądu. Zobaczcie sami, czy ten opis grzyba nie pasuje do niektórych ludzi?

Muchomor : 

TRZON wysokość 8-15 cm, grubość 1-2,5 cm trzon białawy z odcieniem żółtawozielonkawym czasem z zygzakowatym wzorkiem na powierzchni u młodych okazów mięsisty, później gąbczasty, wreszcie pustawy w środku pierścień duży, wyraźny, gładki lub słabo prążkowany bulwiasto zgrubiała nasada trzonu otoczona jest dobrze rozwiniętą, wysoką, odstającą, czasem porozrywaną pochwą MIĄŻSZ biały, niezmienny, tuż pod skórką lekko żółtobrunatny kruchy smak łagodny zapach słodkawy, mdły (czasem nieco amoniakalny), może przypominać sztuczny miód lub surowe ziemniaki ZARODNIKI 8-11 µm, prawie kuliste lub szerokoelipsoidalne, gładkie, bezbarwne wysyp biały OSTRZEŻENIE!!! śmiertelnie trujący, najgroźniejszy spośród wszystkich grzybów naszych lasów, był i jest nadal powodem tragicznych otruć, często całych rodzin korzystałam z grz035.htm