JustPaste.it

Kilka zdrowych deserow surowej kuchni

Dieta surowa (raw food) jest tak pelna zdrowych skladnikow, iz nawet wielka porcja deseru jest nie tylko nieszkodliwa, ale doskonala dla zdrowia! Jak wykreowac zdrowy rarytas?

Dieta surowa (raw food) jest tak pelna zdrowych skladnikow, iz nawet wielka porcja deseru jest nie tylko nieszkodliwa, ale doskonala dla zdrowia! Jak wykreowac zdrowy rarytas?

 

Jak to sie dzieje, ze surowe desery nie tucza? Surowa roslinna zywnosc jest pelna enzymow, jesli na jej podstawie przyrzadzamy posilki, dostarczamy organizmowi caly wachlarz skladnikow niezbedny do ich prawidlowego przyswojenia, przetworzenia, oraz ewentualnego wydalenia. Bogactwo enzymow surowego pokarmu sprawia, iz system trawienny nie jest zmuszany do sekrecji dodatkowych enzymow trawiennych. Dostarczamy samowystarczalny produkt, ktory moze wejsc w subtelna komunikacje alchemii naszego organizmu. Bogactwo skladnikow odzywczych powoduje, iz sygnal sytosci przychodzi szybko i naturalnie, dla dobra ciala, rozkoszy podniebienia i duszy...

Oto kilka propozycji surowych deserow z naszego domowego 'laboratorium zdrowia i radosci' - doskonalych smakolykow  dobrych dla zdrowia i sylwetki, dla harmonii ciala, emocji i duszy:

(zdjecia znajduja sie w oryginalnym artykule na alchemiazdrowia.blogspot.com oraz w dolaczonym oryginale, zapraszam) 

Letnie Szalenstwo

Bita smietana roslinna ?!!! wszystko jest teraz mozliwe

Szklanka truskawek na osobe
 
Krem  
Szklanka nerkowcow namoczona na noc
2 dojrzale banany
Lyzeczka miodu
Szczypta soli

 

Wyplukac nerkowce. Umiescic w blenderze z derobno pokrojonym bananem i miodem oraz sola. Dokladnie zmiksowac na puszysty krem.

Serwowac z truskawkami i pylkiem pszczelim.

NA ZDROWIE!!!

 

Krem Czekoladowy

4 banany
4 lyzki kakao
2 lyzki cukru trzcinowego nierafinowanego
Odrobina cynamonu
Szczypta soli
Lyzka masla z orzechow laskowych ( w sklepach ze zdrowa zywnoscia) – mozna omonac ten skladnik, ale niestety daje on caly smak laskowej czekolady!!!
2 plasterki swiezego imbiru

 

Wszystko razem zmiksowac w blenderze na gesty krem.

Zostawic na 10 min, by kakao moglo napeczniec i zjadac te rozkosz podniebienia...

Mozna zaserwowac z kropla rumu (KROPLA)!!

 

Ciasto marchewkowe – surowe zdrowie!

2 szklanki posiekanej marchewki
1duze, slodkie i dojrzale jablko
Skorka z 1/3 mandarynki
3 duze lyzki miodu
1 lyzeczka przyprawy do piernika
2 lyzki ziaren kopru wloskiego
1 szklanka siemienia lnianego
2 szklanki sezamu
Szczypta soli
½ szkl rodzynek

 

Z marchwi, jablka, skorki i miodu zrobic purée w mikserze, dodajac ewentualnie odrobine wody.

Zmielic siemie lniane, sezam i koper wloski na make w blenderze lub mlynku do kawy.

 

Wymieszac maki z sola i przyprawa do piernika i stopniowo wyrabiac z purée, ciasto ma byc geste i formowac kulke. Wmieszc rodzynki do  masy. Wylozyc ciasto do formy ladnego ksztaltu,. Czas na kreatywnosc: udekorowac pestkami dynii, slonecznika, wiorkami, itp.

Odstawic do lodowki na 24h. Odkroic delikatnie boki, podzielic na kawalki i serwowac.

 

Krem slonecznikowy

5 suszonych slodkich fig
2 jablka
1 szklanka sloneczniku
Szczypta soli
2 plastry imbiru

 

Namoczyc slonecznik na 6-8h, osobno namoczyc figi w odrobinie wody. Oplukac slonecznik na sitku. Wlozyc pokrojone drobno jablka, pokrojone figi wraz z woda z moczenia oraz odsaczony slonecznik., dodac sol i imbir. Wszystko razem miksowac. Serwowac w pucharkach.

Wariant: wymieszc polowe kremu z lyzka kakao i serwowac ‘dwuwarstwowo’.

 

PYCHOTA!!!

Krem czekoladowy


10 namoczonych nerkowcow
2 jablka
2 banany dojrzale
1 lyzeczka kakao
2 lyzki czubate kakao
Szczypta soli

 

Orzechy oplukac, owoce pokroic. Wlozyc wszystkie skladniki do blendera i zmiksowac wszystko na puszysty krem. Podawac posypane szczypta kakao.

2 duze porcje lub 4 male.

Ciasto z dyni

CIASTO:

Szklanka tartej surowej dyni

2 jablka lekko kwaskowe i dojrzale, starte

2 szklanki maki z siemienia lnianego

Szklanka maki z orzechow wloskich

4 lyzki miodu

2 palstry imbiru

Szczypta soli

Szczypta kardamonu

 

Z dyni, jablek, imbiru i miodu zrobic purée, miksujac w blenderze. Wymieszac w misce maki, sol, kardamon. Delikatnie wyrobic sypkie skladniki z purée, dajac tylko tyle, by otrzymac elastyczne ciasto. Wylozyc do okraglej lub podluznej formy formujac brzegi, ktore przytrzymaja krem.

 

CZEKOLADOWY KREM:

2 dojrzale banany

Odrobina skorki z pomaranczy (surowej)

4 daktyle

Lyzka masla z orzechow laskowych (ewentualnie migdalowego lub sezamowego)

Ok 4 lyzki kakao

Szczypta soli

 

Zmiksowac banany na krem, dodac drobno pokrojone daktyle i zmiksowac raz jeszcze. Wymieszc dokladnie bananowa mase z kakao, z maslem orzechowym i szczypta soli.

Wylozyc czekoladowa warstwe na ciasto, udekorowac pestkami dyni lub kokosem.

Odstawic do lodowki na 24h, by siemie lniane moglo wchlonac cala wilgoc ciasta. Serwowac jako zdrowe i bogate sniadanie lub jako deser.

 

  

 

Krem Afrodyzjak

4 srednie dojrzale banany

Lyzeczka startego swiezego imbiru

Lyzeczka soku z cytryny

Lyzeczka cynamonu

2 lyzki masla z orzechow laskowych lub migdalowego

Szczypta soli

 

Zmiksowac wszystkie skladniki na puszysty krem. Serwowac w pucharkach spruszone wiorkami kokosowymi.

 

  

 

Sekret kremu kryje sie w alchemii smakow slodkich i ostrych, ktore relaksuja i stymuluja jednoczesnie. Ale takze we wlasciwosciach korzenia imbiru, ktory to stymuluje organy do efektywniejszej pracy, poprawia krazenie, wzmaga sily witalne i poprawia ukrwienie narzadow rodczych.

Wspaniala przystawka na romantyczny wieczor...

 

Trojkaty z kielkowanego prosa (kaszy jaglanej)

 

 

 

Zdjecie: ciasto gotowe do suszenia

 

 

SKLADNIKI :

2 szklanki kilekowanego 24h prosa

2 banany dojrzale

Szczypta cynamonu

Szczypta soli

2 lyzki miodu

2 lyzki kakao

 

Wlozyc wszystko do blendera i zmiksowac na gladki krem, dodajac tylko tyle wody ile potrzeba, by blender mogl ‘obrocic’.

Odlozyc kilka lyzek ciasta do miseczki. Dodac kakao do pozostalego ciasta w blenderze i dokladnie wymieszc.

Wylac czekoladowe ciasto na 2 ‘arkuszach’ dehydratora formujac duze kola (nisko temperaturowej suszarki do warzyw i owocow – witarianski piekarnik J), postepujac tak, jak na patelni z ciastem na nalesniki. Udekorowac odlozonym wczesniej bilaym ciastem tworzac wzorki nozem. Zaznaczyc nozem kawalki, jak na pizzy – by krazek polamal sie na rowne kawalki po ususzeniu

Suszyc najpierw na 60°C ok 2-3 godziny, nastepnie na 45°C kolejne 5-6 godz. W trakcie suszenia, jak krazek stwardnieje, delikatnie obrocic przy pomocy np. talerza  i polozyc bezposrednio na grilu, by ulatwic rownomierne suszenie z 2 stron.

 

 

Podawac jako sniadaniowy chlebek do smoothie lub ryzowego mleka.

 

Na zdrowie

 

 

Karolina Bocko, Etel, listopad 09 

 

karolina.bocko@gmail.com

http://alchemiazdrowia.blogspot.com

www.alchimie-du-cru.com

 

Źródło: http://cru-sante.wifeo.com/documents/Desery.pdf