Login lub e-mail Hasło   

Przesiadka na indukcję, czyli kuchenne science- fiction.

Odnośnik do oryginalnej publikacji: http://plyta-indukcyjna.pl/plyta-indukcyjna
Nazywane 'grzaniem zimnym w dotyku' zjawisko indukcji jest coraz częściej używane w naszych kuchniach. Era kuchni gazowych i ceramicznych powoli się kończy.
Wyświetlenia: 4.910 Zamieszczono 21/03/2010

Zjawisko indukcji, odkryte na początku XIX wieku przez duńskiego uczonego Hansa Oersteda, zaczyna odgrywać sporą rolę w naszym życiu. Choć indukcja magnetyczna wykorzystywana jest od dziesiątek lat w wileu gałęziach przemysłu, dopiero od kilkunastu lat wdziera się do naszych domów, najczęściej w postaci kuchni indukcyjnej.

Jeszcze 10 lat temu w indukcję inwestowali głównie miłośnicy nowinek technicznych i właściciele wielkich restauracji, głównie za sprawą świetnego designu i zalet w postaci niskich kosztów utrzymania i dużej wydajności. Dziś płyta indukcyjna jest elementem każdej nowoczesnej kuchni.

Płyta indukcyjna wyglądem przypomina popularne już od lat w naszym kraju płyty ceramiczne. Kuchnia indukcyjna jednak nie nagrzewa się i nie zmienia koloru na czerwony, gdy jest włączona. Płyta indukcyjna nawet nie zadziała, póki nie postawimy na niej garnka.

Indukcja w kuchni nazwana została 'grzaniem zimnym w dotyku'. Płyta pozostaje chłodna, nawet gdy jest włączona. Sprawia to, że od razu po zakończeniu gotowania, możemy ją umyć bez obawy o poparzenie dłoni. Także danie, które wykipi z garnka nie przypali się, gdyż płyta pozostanie zimna.

Zjawisko indukcji magnetycznej wyjaśniają liczne serwisy o tym zjawisku i samych płytach indukcyjnych. Także wybór kuchenek jest już pokaźny na polskim rynku i ceny tego urządzenia stały się przystępne. Wydajność energetyczna kuchni indukcyjnych jest na poziomie 90%, co sprawia, że pozostawiają konkurencję (płyty ceramiczne i kuchenki gazowe) daleko w tyle.

Nie można chyba jeszcze nazwać tego rewolucją w kuchni, ale indukcja wdziera sie do naszych domów sprawiając, że gotowanie staje się łatwiejsze i bardziej ekologiczne. Za kilka lat w większości naszych kuchni płyty indukcyjne będą podstawowym wyposażeniem.



Podobne artykuły


43
komentarze: 18 | wyświetlenia: 3918
24
komentarze: 19 | wyświetlenia: 18115
14
komentarze: 7 | wyświetlenia: 2218
9
komentarze: 2 | wyświetlenia: 22861
3
komentarze: 3 | wyświetlenia: 3811
24
komentarze: 6 | wyświetlenia: 39243
158
komentarze: 114 | wyświetlenia: 71324
45
komentarze: 12 | wyświetlenia: 42106
41
komentarze: 16 | wyświetlenia: 55616
33
komentarze: 12 | wyświetlenia: 19260
29
komentarze: 11 | wyświetlenia: 16577
27
komentarze: 25 | wyświetlenia: 4850
26
komentarze: 38 | wyświetlenia: 16451
26
komentarze: 24 | wyświetlenia: 7310
25
komentarze: 65 | wyświetlenia: 6596
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy





  myven,  23/03/2010

Brzmi jak artykuł reklamowy.

  arczi01,  25/03/2010

Ani słowa o głośnej pracy, która może bardzo denerwować.

  tjindy,  25/03/2010

Beznadziejny tekst. Spodziewałem się ciekawego artykułu wyjaśniającego zasadę pracy takiej kuchenki a w zamian dostałem mdłą papkę pseudo-reklamową. Wprawka przed egzaminem w gimnazjum ? Ech...



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska