Login lub e-mail Hasło   

GMO- szansa czy zagrożenie. Kilka liczb i faktów.

Rozmiar i współczesny zasięg nowoczesnej biotechnologii. Zobacz skalę zjawiska produkcji surowców z udziałem inżynierii genetycznej.
Wyświetlenia: 10.135 Zamieszczono 22/03/2010

  Na początek trochę liczb. Produkcję GMO opisują naprawdę ciekawe cyfry, oto one:


  • produkcja GMO jest trendem numer 1 w produkcji surowców spożywczych na świecie
  • produkcja GMO jest tańsza od upraw konwencjonalnych średnio o 10-15%
  • uprawy GMO zajmują 8% powierzchni upraw na świecie, co daje w przybliżeniu 120 mln hektarów
  • GMO uprawia 12 mln rolników
  • GMO jest produkowane w 23 krajach świata, jednak aż 99% powierzchni upraw jest zlokalizowane w 6 krajach- USA, Argentyna, Kanada, Chiny, Brazylia, RPA
  • 99% roślin genetycznie modyfikowanych stanowią 4 gatunki- soja (60% produkcji światowej), kukurydza (25% produkcji światowej), bawełna (12% produkcji światowej), rzepak (5% produkcji światowej)
  • w Europie rośliny genetycznie modyfikowane uprawiane są w 8 krajach- Hiszpania, Francja, Portugalia, Czechy, Niemcy, Polska, Rumunia- w sumie 108 tys. hektarów
  • największe uprawy GMO w Europie znajdują się w Hiszpanii- 80 tys. hektarów
  • we Francji i Niemczech od 2008 roku panuje moratorium na produkcję GMO
  • pierwszą rośliną poddaną modyfikacji genetycznej był tytoń, 1984r.
  • obecnie ponad 210 gatunków roślin jest poddawanych modyfikacji genetycznej

 

Czym jest GMO?

Organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób niezachodzący w warunkach naturalnych wskutek krzyżowania lub naturalnej rekombinacji. 

 

Czym jest działalność zwana inżynierią genetyczną?

To celowa ingerencja w organizm, która polega na wprowadzeniu do genomu żywego organizmu nowych informacji genetycznych, czyli przenoszeniu genów z jednego organizmu do innego, bądź na zmodyfikowaniu genomu poprzez izolowanie lub eliminację genów.

 

Czy organizmy modyfikowane genetycznie (GMO) to pojęcie równoznaczne z organizmy transgeniczne?

Te dwa terminy nie mają dokładnie takiego samego znaczenia. GMO to organizm, w którym manipulacje genetyczne wystąpiły w obrębie jego genomu poprzez izolację lub usunięcie genów lub wprowadzenie obcego genu do organizmu. Organizmy transgeniczne to tylko takie, w których modyfikacje genetyczne nastąpiły przez przeniesienie genu jednego organizmu na drugi. Wobec tego GMO jest pojęciem szerszym niż organizm transgeniczny. Każdy organizm transgeniczny jest genetycznie modyfikowany, ale nie każdy genetycznie modyfikowany jest transgeniczny.

 

GMO to problem?

Produkty nowoczesnej biotechnologii coraz częściej  pojawiają się na rynku, budząc wiele kontrowersji, szczególnie w odniesieniu do problematyki bezpieczeństwa tych produktów dla zdrowia człowieka i ewentualnego ich wpływu na inne organizmy w środowisku.

Należy z bliska przyjrzeć się temu zagadnieniu w kontekście jego zalet i możliwych wad. W związku z tym, że rozmiar i zasięg produkcji GMO jest ogromny,  konieczne jest zwrócenie uwagi na fakt, że otrzymywane z roślin modyfikowanych genetycznie produkty mogą być importowane i komponowane jako żywność, składniki żywności lub pasze dla zwierząt hodowlanych. Stąd łatwo i bez przeszkód dostają się do naszych organizmów! Tak dostają się, w małych dawkach, ale wprowadzamy je sami, często nieświadomie, bo na etykiecie produktu musi być stosowna informacja tylko wtedy gdy składnik żywności będący składnikiem genetycznie modyfikowanym występuje w ilości większej niż 0,9%. A co ze zwierzętami, którym jest podawana pasza np. z modyfikowanej genetycznie soi? Czy zastanawiałeś się kiedyś nad tym drogi czytelniku? Pośrednio spożywamy produkty inżynierii genetycznej czy nam się to podoba czy nie. Wobec tego faktu należy zastanowić się nad tym czy GMO to problem? Jakie są zalety i wady, korzyści i zagrożenia, wątpliwości i kontrowersje. Oto ich bilans. Jeśli jeszcze nie masz zadnia na temat GMO to może za chwilę je sobie wyrobisz.

KORZYŚCI:

  • Ekonomiczne- tańsza produkcja przy wzroście plonów; możliwość wydajnej produkcji na terenach gdzie występuje deficyt żywności; poprawa estetyczności produktów np. barwa kwiatów
  • Agrotechniczne- ułatwienie sposobu uprawy przez zwiększenie odporności roślin na szkodniki, zwiększenie odporności na herbicydy i stresy pogodowe (możliwość uprawy genetycznie modyfikowanego ryżu na nie nawodnionym gruncie, uodpornienie roślin na mróz); podniesienie wartości użytkowej; zwiększenie bioróżnorodności
  • Technologiczno- zdrowotne- możliwość uzyskania żywności o obniżonej alergenności; możliwość uzyskania żywności o podwyższonej wartości odżywczej (np. czekający na pozwolenie obrotu w UE  tzw. „złoty” ryż, któremu wszczepiono gen żonkila i jest żółtej barwy- zawiera beta-karoten, czyli prowitaminę A, której nie posiada jego naturalny odpowiednik); produkcja nowych antybiotyków, przeciwciał oraz szczepionek jadalnych

 

KONTROWERSJE I WĄTPLIWOŚCI:

  • Zdrowie- możliwość pojawienia się nowych alergenów; użycie wirusów jako nośników w transgenicznych roślinach i zwierzętach (możliwość mutacji tych wirusów);  możliwość uodpornienia się na antybiotyki- stosowanie antybiotyków jako genów markerowych może spowodować wytworzenie genów odpornych na te antybiotyki; istnieje hipotetyczna możliwość koncentracji herbicydów (a są to związki toksyczne) w żywności i wodzie (a w konsekwencji w organizmie człowieka) jako skutek zwiększenia odporności roślin GMO na działanie tych herbicydów
  • Środowisko- możliwość powstawania krzyżówek międzygatunkowych nie występujących w przyrodzie- zagrożenie dla bioróżnorodności; rozprzestrzenianie się pyłków roślin z upraw GMO może skazić plantację roślin uprawianych ekologicznie; możliwość wywołania niekontrolowanych przez inżynierię genetyczną mutacji i powstanie np. „superchwastów”
  • Etyka- wprowadzanie genów ludzkich do innych organizmów; wystąpienie tzw. efektu ciągłości- zanieczyszczenia genami, w przeciwieństwie do skażeń chemicznych nie da się usunąć(!); wprowadzenie genów zwierzęcych do organizmu roślinnego- co na to wegetarianie?

 

Jak będzie w przyszłości? Z dużą dozą prawdopodobieństwa mogę zgadywać, że postępu w inżynierii genetycznej nikt nie powstrzyma. Nowoczesna biotechnologia daje ogromne możliwości. Szanse, których chyba nie wolno zaprzepaścić, bo liczba ludności stale rośnie. Trzeba się jakoś wyżywić. Ale JAKOŚ nie znaczy BYLE JAK. Ważna jest rzetelność badań i ostrożność, bo moim zdaniem produkcji GMO nie da się zatrzymać. I chyba najgorsze w tym wszystkim jest to, że efekty pracy inżynierów genetyków najlepiej dadzą się zweryfikować za kilka pokoleń!

A konsument póki co powinien być świadomy wszystkich korzyści i kontrowersji związanych z GMO i powinien walczyć o swoje prawa do możliwości wyboru między żywnością modyfikowaną, naturalną oraz do informacji na etykiecie o tym z czego jest dany produkt i do informacji o badaniach i ich jawności.

 PS. Wszystkim ciekawskim polecam polską stronę www.biotechnolog.pl

 

Mirek Guzowski

 


7 noclegów w studenckim towarzystwie, transport, wspólne imprezy, integracja
i dobra zabawa. Last Minute!
turystykastudencka.pl
Chcesz pokazać jakiś tekst znajomym? Po prostu wklej go
i przekaż im otrzymany link.
justpaste.it

Podobne artykuły


19
komentarze: 26 | wyświetlenia: 5179
40
komentarze: 6 | wyświetlenia: 9565
33
komentarze: 71 | wyświetlenia: 8270
27
komentarze: 9 | wyświetlenia: 3833
26
komentarze: 19 | wyświetlenia: 3428
22
komentarze: 5 | wyświetlenia: 2412
68
komentarze: 59 | wyświetlenia: 11881
22
komentarze: 19 | wyświetlenia: 7056
22
komentarze: 15 | wyświetlenia: 2457
19
komentarze: 5 | wyświetlenia: 2158
17
komentarze: 6 | wyświetlenia: 9787
20
komentarze: 19 | wyświetlenia: 5675
16
komentarze: 13 | wyświetlenia: 1730
14
komentarze: 9 | wyświetlenia: 4613
27
komentarze: 30 | wyświetlenia: 1742
 
Autor
Artykuł



  Tomasz Het  (www),  23/03/2010

Bardzo dobry artykuł. Lecą punkty za niego.

  boskaagatka  (www),  23/03/2010

"Organizmy transgeniczne to tylko takie, w których modyfikacje genetyczne nastąpiły przez przeniesienie genu jednego organizmu na drugi."
Dodam tylko, że DNA w organizmach transgenicznych jest modyfikowane przy użyciu DNA z organizmów innego gatunku. Organizmy z grupy GMO, które nie zawierają DNA organizmów innego gatunku, nazywa się organizmami cisgenicznymi.

Celne dopowiedzenie:] Dzięki!

Jakby co, podpisałam już petycję sprzeciwiająca się GMO w naszym kraju i udaje mi się tego nie jeść (tak mniemam), moja wiedza nie pozwala mi GMO zaakceptować, a co będzie, to się zobaczy, jak nie będzie wyboru, zjem.

Na ostatniej pikiecie nie byłam, bom akurat podmarzła poprzedniego dnia i nie chciałam się wystawiać na wiatr, ale gdyby nie to, poszłabym wyrazić swój pogląd, mając oczywiśc

...  wyświetl więcej

"moja wiedza nie pozwala mi GMO zaakceptować"
Lepiej więc nie jeść czy się douczyć? :)

Tajemnicą poliszynela jest, że kukurydza GMO w Polsce istnieje i dobrze się ma już od kilku lat. Kukurydza sprowadzana z zagranicy to GMO, a z tej sprowadzanej kukurydzy rolnicy robią użytek na polach, żeby zwiększyć dochody. Natępnie zjadają tę kukurydzę kurczaki, świnie i inne zwierzęta hodowlane, a my zjadamy je. Nawet jeśli jest to jest proceder nielegalny, to kto wie, jak na polu rozróżnić GM ...  wyświetl więcej

jaszczurko - nie jadam mięsa ani produktów odzwierzęcych, akurat nie potrzebuje tyle białka ;), nawet przypadkiem kukurydzy też nie jem, bo raczej unikam żarcia z fabryki, a obecnie kukurydza jest tylko w puszkach.... a soi nie lubię ;), (zaserwowałam sobie na to życie taki luksus - kapryszę przy jedzeniu ;)), ale naprawdę jestem świadoma coraz większej obecności GMO w pożywieniu .. z GMO jest jak ...  wyświetl więcej

@Jaszczurka
Hej uprawa roślin genetycznie modyfikowanych jest w Polsce legalna! Prawo nie zabrania ani uprawiać, ani przetwarzać surowce GMO. Nad producentami takich surowców ciążą olbrzymie kontrole i inspekcje.

Być może już można, tak czy siak walka została przegrana już wtedy, gdy państwo pozwoliło na jej sprowadzanie. Ja niestety inaczej niż skrzydlate lubię kukurydzę, tym bardziej GMO mnie drażni i nie dlatego, że istnieje tylko dlatego, że lubiąc kukurydzę nie mam praktycznie żadnego wyboru, poza porzuceniem kukurydzy.

  skrzydlate  (www),  26/03/2010

Z tego co wiem, kukurydza i soja modyfikowane genetyczne są przeznaczone głównie na paszę, do celów spożywczych raczej to to nie jest kierowane, tym niemniej zdać sobie trzeba sprawę, że producenci żywności chcą za swoją pracę po prostu zarabiać pieniądze. Wezmą to co będzie się im opłacało.

Studiowałam na Rolniczej. Pan Profesor od żywienia zwierząt uważał, że GMO istneje już od dawna w supermarketach, to było jakieś 6 lat temu. Nikt nie jest wstanie i nikt nie chce tego kontrolować. Nie był zwolennikiem GMO, ale podchodził do tego, jak do sytuacji już zaistniałej, z którą się walczyć nie da, bo nie da się walczyć z postępem. Nad czym i ja ubolewan, jakoś słowo postęp źle mi się kojarzy.

  skrzydlate  (www),  26/03/2010

Tak, słowo "postęp" brzmi nieco sarkastycznie w tym kontekście.

zauważcie, że większość zagrożeń to możliwość wystąpienia jakiegoś zjawiska...
co do krzyżówek to ZAWZSE są one pozbawione możliwości reprodukcji -vide muł
jeśli chodzi o moralność- dla mnie i wielu innych ludzi renesansu to żaden problem. Wolę mieć świadmmość, że ludzie nie głodują, niż że to co robi się z kukurydzą jest moralnie naganne (pamiętajmy, że nie ma rzeczy bardziej względ ...  wyświetl więcej

"o skażeniu genami słyszę pierwszy raz... nie jestem genetykiem, ale chętnie poczytam jeśli jakiś się wypowie"
Na początku oświadczam- też nie jestem genetykiem, ale mimo to mam nadzieję, że równie chętnie przeczytasz moją wypowiedź.
Wyrażenie "skażenie genami" brzmi niezbyt ciekawie, ale jest jak najbardziej adekwatne. Skąd możemy mieć pewność lub choćby wysokie prawdopodobieństwo, ...  wyświetl więcej

  Darwolf  (www),  25/03/2010

"co do krzyżówek to ZAWZSE są one pozbawione możliwości reprodukcji -vide muł"
Uwaga!!! - nie dotyczy roślin. Słyszałeś choćby o pszenżycie? - wprawdzie to tylko klasyczna poliploidalna krzyżówka, a nie GMO, ale jak najbardziej płodna.
Zwróć uwagę raczej na zdolność do tworzenia krzyżówek: bardzo niebezpieczne są pod tym względem wszystkie kapusty (Brassicaceae) - jak rzepak! Odwrotn ...  wyświetl więcej

świetny artykuł, trafnie przedstawiony temat.
GMO tak jak i inne innowacje w przemyśle nie tylko spożywczym niosą za sobą zamierzone korzyści jednakże negatywy mogą ujawnić się dopiero po dłuższym czasie, stąd ostrożność z nimi związana.
Brawo ;)

  ulmed,  25/03/2010

Może warto zajrzeć do art. http://eiba.pl/1u0w

  skrzydlate  (www),  26/03/2010

Tak się składa, że kiedy na horyzoncie leży kasa wszystkie dowody i wywody zmierzają ku jednemu, ku udowodnieniu, że ktoś może sobie ją wygenerować, jakim kosztem, to już nieważne.... nie tak dawno mieliśmy histerię związaną z pandemią, potem nawet kazali nam czekać na drugą część, teraz każą nam wierzyć w ekonomiczność GMO, a ja uważam, że chodzi tylko o kasę, tylko i wyłącznie (pij mleko będziesz wielki).

Podobno w 2030 roku ma być 3 x więcej ludzi chorych na nowotwory niż obecnie. Dalsze eksperymentowanie z żywnością może spowodować, że prognozy te okażą się nie doszacowane...

Bez urazy kolego, ale poruszasz temat o którym nie masz pojęcia.



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2014 grupa EIOBA. Wrocław, Polska