Login lub e-mail Hasło   

Czy miód gryczany zwyczajnie śmierdzi ..... ?

Pośród wielu gatunków miodu, tylko nieliczne są w pełni przez nas rozpoznawalne. Wynika to z tego, że różne gatunki miodów są bardzo do siebie podobne w smaku jak i wyglądzie.
Wyświetlenia: 947 Zamieszczono 29/03/2010

Oznacza to więc, że w większości przypadków dany gatunek miodu potrafią rozpoznać tylko osoby, które orientują się dość dobrze w tej dziedzinie. Istnieje jednak kilka rodzajów miodu, które posiadają swoisty charakter, który pozwala łatwiej je określić. Są to różnego rodzaju cechy charakterystyczne, które na pewno każdy z nas zauważy. Miód gryczany jest właśnie jednym z tych miodów, które są dość mocno charakterystyczne. Jego główną cechą rozpoznawalną jest kolor, który jest ciemnej barwy. Kolor ciemno-brązowy oraz intensywny zapach kwiatów gryki są jego znakami szczególnymi.

Jego swoisty ostry smak bardzo często sprawia, że jest niezbyt lubiany przez dzieci. Znakomicie sprawdza się jednak jako dodatek do napojów, wypieków czy wytwarzania miodu pitnego. Podobnie jak i inne miody,miód gryczany ma wiele właściwości leczniczych. Jednak miód gryczany jest jednym z najbardziej wartościowych miodów obok miodu spadziowego. Istniej bowiem zasada, że im ciemniejszy miód tym więcej posiada składników sprzyjających naszemu zdrowiu. Zasada ta jak najbardziej sprawdza się, widać to bardzo dobrze właśnie na przykładzie miodu gryczanego. 

Bardzo znakomity wpływ na układ krwionośny miodu gryczanego znany jest już człowiekowi od wieków. Polecany jest on bardzo często w leczeniu niedokrwistości. Istnieją nawet przypadki wyleczenia wrodzonych wad serca oraz naczyń krwionośnych dzięki kuracji wzbogaconej właśnie o miód gryczany. Miód ten zawiera bardzo dużą ilość żelaza i innych pierwiastków pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Żelazo zawarte w miodzie gryczanym jest w pełni przyswajalne w przeciwieństwie do żelaza zawartego na przykład w mięsie czy warzywach. Tak dobra przyswajalność jest zależna od obecności innych składników zawartych w miodzie. Wiele osób uważa nawet, że miód gryczany posiada także właściwości odmładzające. Bardzo dobrym pomysłem jest więc wzbogacanie naszych posiłków miodem gryczanym, powoduje to bowiem zwiększenie wchłaniania żelaza przez nasz organizm. Dodatkowo miód taki może być znakomitym dodatkiem do kawy. Bardzo wiele osób bowiem stosuje go zamiast cukru. Takie działanie na pewno wyjdzie nam na zdrowie. Dlatego też warto jest zawsze mieć pod ręką słoik miodu gryczanego.Jego dostępność oraz łatwość zakupu również pozytywnie przemawia za jego wyborem.

 

 

Piotr Gierula

Pasieka EkoMiodek Gierula

www.ekomiodek.pl

www.sklep.ekomiodek.pl

Podobne artykuły


17
komentarze: 32 | wyświetlenia: 1780
15
komentarze: 60 | wyświetlenia: 1041
14
komentarze: 21 | wyświetlenia: 1326
13
komentarze: 62 | wyświetlenia: 1012
13
komentarze: 25 | wyświetlenia: 1193
13
komentarze: 68 | wyświetlenia: 697
13
komentarze: 93 | wyświetlenia: 552
13
komentarze: 9 | wyświetlenia: 946
12
komentarze: 144 | wyświetlenia: 1226
12
komentarze: 5 | wyświetlenia: 1109
12
komentarze: 72 | wyświetlenia: 577
12
komentarze: 3 | wyświetlenia: 802
12
komentarze: 31 | wyświetlenia: 1061
12
komentarze: 4 | wyświetlenia: 893
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska