Login lub e-mail Hasło   

Z czego jest miód Spadziowy ?

Może być to spadź zbierana bezpośrednio z roślin lub z mszyc, które to wgryzając się w rośliny i pijąc duże ilości ich soków, wydalają tez spadź.
Wyświetlenia: 1.053 Zamieszczono 29/03/2010

W Polsce miody spadziowe powstają z roślin iglastych, choć mogą być rozwieź wytwarzane przez pszczoły ze spadzi roślin liściastych. Miody spadziowe powstające ze świerków, sosen czy modrzewi mają inny kolor i aromat niż te z drzew owocowych czy liściastych. Podczas gdy z drzew owocowych mają kolor złocistożółty i zapach płatków kwiatów, to z drzew liściastych cechuje się niezbyt przyjemnym smakiem. Natomiast miód spadziowy z drzew iglastych ma aromat żywiczny i łagodny smak. Jego kolor jest bardzo ciemny, prawie czarny, często z odcieniem zielonkawym. Podobnie jak pozostałe miody miód spadziowy jest polecany ze względów leczniczych.


 Najczęściej stosowany jest na dolegliwości dróg oddechowych. Jego działanie antyseptyczne, przeciwzapalne oraz wykrztuśne dobrze wpływa na przeziębienia jak i poważniejsze choroby, jak choćby zapalenie płuc. Spożywanie tego gatunku miodu także dobroczynnie wpływa na serce i układ krwionośny poprzez działanie przeciw miażdżycowe. Miód spadziowy używany jest również na schorzenia stawów i układu nerwowego. Oczywiście polecany jest też w przypadku obniżonej odporności organizmu. Niektórzy jednak spożywają miód spadziowy tylko i wyłącznie z powodu jego niespotykanego gdzie indziej aromatu i lekko słodkiego smaku. Wszak miód nie jest lekarstwem a jedynie substancją, która posiada wiele biologicznie czynnych składników i tym samym działa dobroczynnie na pewne dolegliwości i choroby oraz pomaga w leczeniu. Warto jednak regularnie spożywać miód, bo zawiera on bardzo dużo substancji odżywczych, minerałów, witamin oraz pierwiastków, które potrzebne są każdego dnia. Wzbogacanie posiłków czy napojów miodem wzmacnia naszą odporność i działa dobroczynnie na nasze serce niezależnie od naszego wieku. Każdy rodzaj miodu, zatem także i miód spadziowy, ma działanie odtruwające i dlatego polecany jest osobom pracującym w warunkach szkodliwych, przy produkcji toksycznych substancji czy osobom po kuracjach silnymi lekami, np. leki sterydowe, przeciwnowotworowe. Poza tym miód spadziowyjest znacznie bardziej odżywczy niż cukier. Posiada więcej węglowodanów, choć mniej kalorii, dlatego warto zastąpić miodem cukier stosowany do herbaty czy kawy.

Autor 

Piotr Gierula

Pasieka EkoMiodek Gierula

www.ekomiodek.pl

www.sklep.ekomiodek.pl

Podobne artykuły


17
komentarze: 32 | wyświetlenia: 1776
15
komentarze: 60 | wyświetlenia: 1040
14
komentarze: 21 | wyświetlenia: 1324
13
komentarze: 62 | wyświetlenia: 1009
13
komentarze: 25 | wyświetlenia: 1185
13
komentarze: 68 | wyświetlenia: 693
13
komentarze: 93 | wyświetlenia: 549
13
komentarze: 9 | wyświetlenia: 943
12
komentarze: 144 | wyświetlenia: 1224
12
komentarze: 5 | wyświetlenia: 1105
12
komentarze: 72 | wyświetlenia: 574
12
komentarze: 3 | wyświetlenia: 800
12
komentarze: 31 | wyświetlenia: 1057
12
komentarze: 4 | wyświetlenia: 885
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska