Login lub e-mail Hasło   

Słoma owsiana roslina jednoroczna z rodziny traw

Słoma owsiana (łac. Avena Sativa) to roślina jednoroczna z rodziny traw. Jest powszechnie uprawiana w całej Europie.
Wyświetlenia: 1.590 Zamieszczono 20/04/2010

W lecznictwie stosuje się słomę owsianą przeciwbólowo i w schorzeniach reumatycznych. Słoma owsiana ma wspaniały wpływ na stan skóry, włosów i paznokci. Ziarna i płatki zawierają skrobię. Mąka owsiana składa się głównie ze skrobi.

Wodne wyciągi z ziela owsa działają przeciwbólowo w schorzeniach reumatycznych, kamicy moczowej i chorobach nerek. Ponadto stanowią dobry środek mineralizujący, bogaty w rozpuszczalną w wodzie krzemionkę, wpływającą dodatnio na przemianę materii, stan naczyń krwionośnych, narządów wewnętrznych, kości, skóry, włosów i paznokci.

Słoma owsiana ma działanie wzmacniające system nerwowy. Polecana jest zwłaszcza w bezsenności, wyczerpaniu nerwowym i epilepsji. Kąpiele w odwarze ze słomy owsianej wykazują korzystne działanie w artretyzmie, chorobie reumatycznej, kamicy nerkowej i schorzeniach nerek.

Kąpiel z wyciągu słomy powoduje, że:

  • twoja skóra staje się miękka i  jedwabista
  • znakomicie oczyszczona i wygładzona
  • kąpiel łagodzi dolegliwości skórne ( np. łuszczyca)
  • uspokaja
  •  jest stosowana także w nerwicach i bezsenności

Kąpiel owsiana


100 g słomy owsianej zalać w naczyniu 3-5 l ciepłej wody i odstawić na około pół godziny. Następnie ogrzać do wrzenia i gotować chwilę pod przykryciem. Odcedzić do wanny. Czas kąpieli 15-20 minut.

Polecam również herbatkę sporządzoną ze słomy owsianej. Herbata taka była środkiem leczniczym już w czasach starożytnych.

Picie herbatki ze słomy owsianej „uwalnia” ciało od wszelkich szkodliwych produktów przemiany materii. Jest ona szczególnie pożyteczna w przypadkach zapaleń artretycznych stawów, gdy poziom kwasu moczowego w moczu jest wysoki, oraz w przypadkach skazy moczanowej. „Zielona” herbatka ze słomy owsa uwalnia szkodliwe produkty metabolizmu oraz usuwa niepotrzebną wodę, która jest zatrzymywana w tkankach.

Przepis na herbatkę:

W celu podtrzymania i wyeksponowania leczniczych walorów oraz działania słomy osianej dodajemy do niej takie zioła jak pokrzywa, dziurawiec czy przewrotnik alpejski.


A oto składniki, które będą nam potrzebne w czasie sporządzania tego jakże zdrowotnego napoju.

75 g słomy owsianej
10 g pokrzywy
5 g przywrotnika alpejskiego (Alchemilla alpina)
10 g dziurawca

Poprzez wymieszanie wszystkich wymienionych wyżej składników otrzymujemy mieszankę herbatki ziołowej.

1 do 2 łyżek stołowych herbatki ziołowej  dodajemy do 2 lub 3 szklanek (500 - 750 ml) wrzącej wody. Gotujemy zioła na wolnym ogniu około 20 minut.

Inną metodą sporządzenia takiej herbatki  jest macerowanie się w zimnej wodzie ziół przez kilka godzin. Następnie gotujemy herbatkę na wolnym ogniu przez 10 minut czekamy kolejne 10 minut zanim herbatka będzie gotowa do przecedzenia. Herbatkę ziołową należy pić trzy razy dziennie po szklance, jeśli jest to możliwe, nie słodzić jej.

Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność

Podobne artykuły


17
komentarze: 32 | wyświetlenia: 1772
15
komentarze: 60 | wyświetlenia: 1037
14
komentarze: 21 | wyświetlenia: 1317
13
komentarze: 62 | wyświetlenia: 1005
13
komentarze: 25 | wyświetlenia: 1168
13
komentarze: 68 | wyświetlenia: 691
13
komentarze: 93 | wyświetlenia: 547
13
komentarze: 9 | wyświetlenia: 934
12
komentarze: 144 | wyświetlenia: 1219
12
komentarze: 5 | wyświetlenia: 1098
12
komentarze: 72 | wyświetlenia: 571
12
komentarze: 3 | wyświetlenia: 800
12
komentarze: 31 | wyświetlenia: 1046
12
komentarze: 4 | wyświetlenia: 876
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska