Login lub e-mail Hasło   

Biochemiczne podstawy zdrowia

Czy wiesz, że w ciągu minuty w Twoim ciele umiera i rodzi się na nowo przeciętnie 6 miliardów komórek? Co z tego tak naprawdę wynika?
Wyświetlenia: 13.667 Zamieszczono 11/06/2010

Możesz polegać na medycynie konwencjonalnej lub homeopatii, ziołolecznictwie, akupunkturze czy bioenergoterapii. Wszystkie te metody, niezależnie od tego czy skuteczne czy nie - nie budują podstaw Twojego zdrowia tylko starają się wyleczyć nieprawidłowości, które pojawiły się w trakcie Twojego życia.

Jeśli organizm ma pod dostatkiem substancji odżywczych, budujących Twoje ciało i chroniących je przed uszkodzeniami - poradzi sobie z każdym zagrożeniem, z każdą chorobą nie będącą wadą wrodzoną lub mechanicznym uszkodzeniem ciała.

W Twoim organizmie nieustannie dochodzi do wymiany uszkodzonych komórek na nowe. Obecnie w większości przypadków każde kolejne pokolenie spełnia swoje funkcje gorzej niż poprzednicy.

Głównym powodem starzenia się ludzkiego organizmu są niezliczone ataki wolnych rodników na komórki. W wyniku których dochodzi do uszkodzeń błony komórkowej, enzymów, wnętrza komórek w tym kodu DNA!

Wolne rodniki to reaktywne formy tlenu z jednym lub więcej niesparowanym elektronem na ostatnim orbitalu. Powstają na skutek palenia papierosów, zanieczyszczeń powietrza, ekspozycji na promieniowanie UV, podczas przemian metabolicznych w komórkach czy utleniania tłuszczów podczas smażenia jedzenia.

Do ochrony przed wolnymi rodnikami nasze ciało używa substancji zwanych antyoksydantami, które oddają im elektrony - tym samym neutralizując je. Do najważniejszych należą witaminy C i E oraz selen.

Witamina E ochrania błonę komórkową, zbudowaną z lipidów (tłuszczów) - pierwszą barierę obrony komórki przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników. Witamina C jest jedynym antyoksydantem, który organizm jest w stanie wchłonąć w znacznych ilościach. Oprócz samodzielnej neutralizacja ma ona także zdolność regenerowania witaminy E, dzięki czemu nawet po zużyciu jest ona w stanie kolejny raz wykonać swoją pracę.

Selen jest pierwiastkiem niezwykłym, oprócz swego działania przeciw bakteriom, wirusom i grzybom oraz bycia silnym antyoksydantem, jest w stanie zregenerować glutation - wewnętrzną linię obrony każdej komórki.

Glutation dostarczany z pożywieniem jest trawiony w układzie pokarmowym, dlatego należy dostarczać substraty do jego produkcji. Człowiek ma zazwyczaj pod dostatkiem wszystkich poza cysteiną (N-acetylocysteina). Zatem włączenie do diety tej substancji ma kolosalne znaczenie dla zdrowia. Dlaczego?

Glutation w przeciwieństwie do antyoksydantów z zewnątrz jest produkowany wewnątrz komórek. Jest w stanie zneutralizować nie tylko wolne rodniki, ale także każdą toksynę która dostanie się do jego wnętrza.

Podczas odpowiedniej podaży substancji odżywczych, nasze komórki mają zapewnioną ochronę z zewnątrz, ochronę pierwszej bariery - błony komórkowej oraz wewnętrzną linię obrony w postaci glutationu.

A jeśli we krwi znajduje się odpowiednia ilość cynku, miedzi, żelaza i manganu do gry wkracza SOD (dysmutaza ponad tlenkowa) - enzym posiadający silne właściwości antyoksydacyjne.

Im rzadziej wymieniane są komórki - tym dłużej będziesz żył i tym mniej będziesz odczuwać to co powszechnie nazywamy starzeniem - czyli stopniowe, coraz gorsze funkcjonowanie poszczególnych narządów.

 

Twoje ciało budują głównie aminokwasy (białka) - codziennie potrzebujesz 22 rodzaje. Jednak aż 14 z nich organizm jest w stanie wytworzyć samodzielnie... niemal z powietrza. W naszym ciele pozostaje 80% wdychanego azotu. Jest on wykorzystywany do budowy białek, razem z cząsteczkami węgla, wodoru i tlenu występującymi w dużych ilościach w pokarmach innego typu.

Człowiek powinien spożywać białko o wysokiej jakości i biodostępności, np. jajka zawierające wszystkie 8 aminokwasów, których nie jesteśmy w stanie sami wytworzyć. Jest to białko wzorcowe, 100% zostaje wykorzystane przez organizm.

Spożywanie zbyt dużej ilości białka, powoduje zakwaszenie organizmu (obniżenie pH) - ponieważ jego produkty metaboliczne są kwasotwórcze. Zakwaszenie organizmu, zwane także kwasicą metaboliczną lub acidozą powoduje zmianę stanu skupienia płynów ustrojowych w tkance łącznej, co zaburza wymianę substancji na linii krew-komórki. Przez co komórki ani nie otrzymują dostatecznej ilości substancji odżywczych, ani nie są w stanie pozbywać się toksyn.

Człowiekowi niezbędne są jedynie wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy Omega 3 i 6. Budują one m.in. błony komórkowe oraz są składnikami mniej więcej połowy mózgu. Głównym problemem oprócz niedoborów u większości społeczeństwa jest zachwianie proporcji pomiędzy Omega 6 (głównie oleje roślinne i mięso) oraz Omega 3 (ryby, siemię lniane). Powoduje to szereg zaburzeń w funkcjonowaniu wszystkich komórek w organizmie.

Powinniśmy spożywać głównie węglowodany złożone, które nie powodują gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi i wyrzutu insuliny. Insulina powoduje bowiem nie tylko tworzenie tkanki tłuszczowej, lecz także zwiększa poziom homocysteiny - prawdziwego powodu epidemii chorób układu krążenia (miażdżyca, zawał serca, udar mózgu) i układu nerwowego (choroba Alzheimera, Parkinsona).

Wiedząc co dokładnie dzieje się w Twoim organizmie jesteś w stanie zabezpieczyć się przed chorobami będącymi współczesną plagą, mieć zdrowy i silny organizm a nawet dożyć wieku grubo ponad sto lat. Mózg kończy dojrzewanie mniej więcej w wieku 65-70 lat, co jest zaledwie połową czasu danego nam przez naturę.

Jeżeli artykuł spotka się z Państwa zainteresowaniem, będą publikowane następne - przedstawiające krok po kroku zasady funkcjonowania ludzkiego organizmu na poziomie biochemii pojedynczych komórek.

Podobne artykuły


71
komentarze: 36 | wyświetlenia: 90487
109
komentarze: 47 | wyświetlenia: 158445
38
komentarze: 19 | wyświetlenia: 33954
32
komentarze: 8 | wyświetlenia: 68330
15
komentarze: 8 | wyświetlenia: 18845
25
komentarze: 5 | wyświetlenia: 24092
37
komentarze: 8 | wyświetlenia: 35797
36
komentarze: 25 | wyświetlenia: 59363
33
komentarze: 32 | wyświetlenia: 78956
 
Autor
Artykuł



Za obszerny temat jak na jeden artykuł. Czekam na następne!
Co do przeciwutleniaczy to myślę, że warto byłoby wspomnieć o związkach fenolowych i ich dobrotliwej pod tym względem funkcji :D (D-katechina jest lepszym przeciwutleniaczem od samej witaminy C! )

  biocodex  (www),  12/06/2010

Prawdopodobnie napiszę odrębny artykuł o antyoksydantach, warto m.in. wspomnieć o tych, które przekraczają barierę krew-mózg.

Czekam z niecierpliwością :D

  Kitek,  12/06/2010

Moje zaciekawienie artykułem jest duże. Dowiedziałem się z niego rzeczy, których na ogół nie wiem. Kiedyś próbowałem dyskutować o treści artykułu "Mleko - białe kłamstwa", będąc za autorem. Autor tego artykułu podkreśla zakwaszanie organizmu z powodu nadmiernego spożywania białka, a to byłoby zgodne z opinią takich osób jak ja. Mam nadzieję, że pan/pani nie poprzestanie na tym i doczekamy się artykułów następnych. Dla mnie tego typu artykuły są bardzo ciekawe. Głosuję.

  biocodex  (www),  12/06/2010

Każde białko jest silnie kwasotwórcze, dlatego najlepiej jest jeść go niewiele - za to wysokiej jakości. Mleko pasteryzowane, ma niewielkie wartości odżywcze - dodatkowo zawiera kazeinę i ma niewłaściwe proporcje wapnia do fosforu, co powoduje dodatkowe wytrącanie tego pierwiastka z organizmu. Wapń jest często używany do neutralizowania kwasów.

Kolejny artykuł został dodany - zachęcam do p

...  wyświetl więcej

tylko szkoda że się starzejemy, tego naprawdę szkoda

  Kitek,  12/06/2010

Niestety! Starzejemy się. Może Pan Bóg nie zacienił małpoluda „cieniami” „pierwszego uciągu?” Któż wie jak to było? Owca Doli była stara już w momencie urodzenia. Widocznie użyte do zacieniania „cienie” były zbyt stare.

  boskaagatka  (www),  12/06/2010

Fajne artykuł. Powinien być w Nauce :)

  radekc,  12/06/2010

Świetny tekst, dużo pożytecznych informacji. Diagram bardzo pomocny. Czekam na kolejne artykuły.

Zajebisty artykuł.. O co chodzi z tym źródłem omega3 w rybach? Organizm ryby sam nie produkuje tych tłuszczy, ryby dostarczają go sobie jedząc glony, plankton itp. Skoro w książkach jest napisane, że są to związki wyjątkowo łatwo utleniające się przy dostępie światła i tlenu [ w temperaturze 100`C omega3 niszczone są w ciągu kilku sekund], to zawartość tych związków po usmażeniu ryby powinna być r ...  wyświetl więcej

Ja również czekam na więcej :)

  Elba,  14/06/2010

Chciałam zwrócić uwagę na jeszcze jedną, najnowszą plagę zanieczyszczeń rozpylaną przez samoloty, jak chociażby na tym filmiku http://www.youtube.com/watch?v(...)elated. Ostatnio na niebie można zaobserwować często takie zjawiska polegające na wzbogacaniu naszego środowiska różnymi chemikaliami. Potem wdychamy je z powietrze ...  wyświetl więcej

3 - 4 orzechy brazylijskie pokrywają dzienne zapotrzebowanie na selen.

Człowieku, zarąbisty artykuł - proszę Cię pisz tego więcej :)))))) !!!!!!!!

  Monte  (www),  02/02/2015

dokładnie



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska