Login lub e-mail Hasło   

Przepis na chleb domowy

Postanowiłem zamieścić przepis, jak zrobić w domu chleb na zakwasie. Taki chleb leży 3 dni na wierzchu i nie wyschnie. 1. Zakwas. Zakwas to sfermentowana mąka żytnia (z pszenną...
Wyświetlenia: 6.805 Zamieszczono 04/12/2010

Postanowiłem zamieścić przepis, jak zrobić w domu chleb na zakwasie. Taki chleb leży 3 dni na wierzchu i nie wyschnie.

1. Zakwas.

Zakwas to sfermentowana mąka żytnia (z pszenną jeszcze nie próbowałem). Należy rozmieszać z wodą ok. 0.5 kg mąki (ilość nie ma większego znaczenia bo i tak pójdzie do chleba, nic się nie marnuje). Konsystencja powinna być taka, by w misce (głębokiej bo zakwas "rośnie") trzeba było rozprowadzić łyżką, samo się nie rozleje.

Zakwas robi się ok 2 doby, zależnie od temperatury w kuchni - w lecie szybciej bo cieplej.

Można uniknąć robienia zakwasu za każdym razem poprzez odlożenie ciasta do słoika (jak ciasto jest już gotowe, patrz niżej), wtedy to odłożone ciasto i trzymane w lodówce będzie zakwasem na następny wypiek. Ale prędzej czy później każdy zapomni odłożyć ciasto do sloika i trzeba zakwas zrobić od nowa.

Zakwas jest gotowy jak sfermentuje - robi się rzadszy, pojawiają się bąbelki powietrza i rośnie (jak się będzie czekać zbyt dlugo to "wyjdzie" w miski a w końcu spleśnieje)

2. Jak zakwas jest gotowy, to trzeba zrobić ciasto. Ja daję 1 kg mąki pszennej, resztę mąki żytniej (część poszła na zakwas), 4-5 łyżeczek soli, otręby, pestki słonecznika - ogólnie można dodać co się chce. Ja kiedyś dodałem mak, wyszedł czarny chleb. Radzę ciasto wpierw wymieszać "na sucho", bez wody (delikatnie żeby nie zrobić "chmury"), potem dodać zakwas i dolewać wody i mieszać. Dolewać wody aż ciasto osiągnie taką konsystencję, że samo się nie rozleje.

Ciasto ułozyć w formach (wypelnione do połowy), ładnie rozprowadzić łyżką. I czekać mniej więcej 12 h aż urośnie (i znowu - w lecie rosnie szybciej). Jak już urośnie, to piec w piekarniku, temperatura przynajmniej 230 stopni. czas pieczenia - ok. 40 min,. ale trzeba obserwować czy już jest z wierzchu przyrumienione.

W sumie roboty na 20 min, ale czas robienia to ok. 3 doby.

 

Smacznego.

Podobne artykuły


11
komentarze: 29 | wyświetlenia: 170
11
komentarze: 10 | wyświetlenia: 1580
11
komentarze: 40 | wyświetlenia: 341
10
komentarze: 8 | wyświetlenia: 647
10
komentarze: 5 | wyświetlenia: 869
9
komentarze: 0 | wyświetlenia: 248
9
komentarze: 5 | wyświetlenia: 517
9
komentarze: 18 | wyświetlenia: 344
9
komentarze: 7 | wyświetlenia: 565
9
komentarze: 108 | wyświetlenia: 158
9
komentarze: 7 | wyświetlenia: 528
9
komentarze: 10 | wyświetlenia: 539
9
komentarze: 12 | wyświetlenia: 415
9
komentarze: 4 | wyświetlenia: 483
8
komentarze: 12 | wyświetlenia: 417
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy





  Tomasz Het  (www),  06/12/2010

Przyda się taki przepis, tym bardziej że czasami u mnie w domu wypieka się domowy chleb

Bądź Pochwalony Autorze!
Przez rok,po wyjeździe do Szkocji tęskniłem za smakiem normalnego, polskiego chleba. Kiedy żona przyleciała do mnie, na pierwsze Święta Bożego Narodzenia, polski chleb był najcenniejszą rzeczą w bagażu. I najlepszym, najwspanialszym prezentem.
Chrupiący chlebek! Najwspanialszy polski wynalazek wszechczasów!

  tkw,  11/12/2010

Witam

no to napisz co Ci wyjdzie. Ja na Święta muszę upiec ponad 20 bochenków, mam zamówienia od znajomych. Do pieczenia używam form silikonowych, są idealne bo i wielkość akurat i smarować nie trzeba, upieczony chleb wyjmuje się dziecinnie łatwo, po prostu formę "wywraca się jak skarpetkę na druga stronę".

pozdrawiam

Zawsze dodawałam zmielonego siemienia lnianego, bardzo podnosi smak.

  tkw,  11/12/2010

Ja dodaję pestki słonecznika, dyni, kminek, siemię lniane, rodzynki i co kto sobie zażyczy. Czasem robię chleb tylko z mąki żytniej.

pozdrawiam

  ,  20/12/2010

Z pewnoscia wyprobuje. Dobry chleb to i w Hiszpanii deficyt....tylko czy kupie tu make zytnia ? :-(

  mrob,  11/01/2011

Czesc. Z tego co sie zorientowalem w hiszpanii make zytnia ciezko kupic w sklepach ale idzie kupic przez internet. Mieszkam w Madrycie i problemu z zakupem chleba nie mam ba sa sklepy polskie. Ale wiadomo - nie ma jak chlebek zrobiony wlasnorecznie. Pozdrawiam.

Bardzo cenny przepis. Dziękuję i z pewnością osobiście taki chleb sobie przygotuję, a może potem i z nim poeksperymentuje. Wiadomo do chleba można wkomponować ogrom produktów. Smacznego.

http://www.kulinarnawyspa.pl



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska