Grypa jest chorobą wirusową, podobnie ja przeziębienie. Leczenie obejmuje jedynie objawy, ponieważ ludzkość nie wymyśliła jeszcze leku na wirusa grypy. Dlatego tak ważne jest wprowadzenie zmasowanego ataku w leczeniu objawów. Każdy z nas zna objawy grypy i doskonale wie, że nieleczone mogą zaowocować groźnymi dla życia powikłaniami. Przedstawiam kilka sposobów leczenie objawów grypy.
MIESZANKI:
MIESZANKA 1.
- kwiat bzu czarnego 50 g- owoc maliny 50 g- kwiat wiązówki 50 g
MIESZANKA 2.
- kwiat bzu czarnego 50 g- kwiatostan lipy 50 g- owoc maliny 50 gStosowanie: 1 łyżeczkę stołową ziół zalać 1 szklanką wrzącej wody; napar odcedzić po 10 min i pić 2-3 razy dziennie po 1 szklance.
MIESZANKA 3.
- kwiat dziewanny 10 g- korzeń prawoślazu 10 g- kwiat ślazu dzikiego 10 g- liść prawoślazu 10 g- liść podbiału 10 g- ziele tymianku 10 g- owoc anyżu 5 g- korzeń lukrecji 25 gStosowanie: 1 łyżeczkę do herbaty ziół zalać 1 szklanką wody i gotować 1 min. Po odcedzeniu pić 3-5 razy dziennie po 1 szklance.
MIESZANKA 4.
- korzeń prawoślazu 20 g- liść podbiału 20 g- ziele hyzopu lek. 20 g- ziele przetacznika leśn. 10 g- liść mięty pieprzowej 10 g- kwiat dziewanny 5 g- porost islandzki 5 g- owoc kopru włoskiego 5 g- owoc anyżu 5 gStosowanie: 1 łyżkę stołową ziół zalać 1 szklanką wrzącej wody, nakryć i odstawić na 15 min; pić 3-4 razy dziennie po 0,5-1 szklanki.
KOMENTARZ:
Mieszanki 1. i 2. mają działanie napotne i przeciwgorączkowe, dlatego zaleca się je stosować w przypaku wczesnych stadiów grypy, nie dopuszczając do dalszego rozwoju choroby. Szersze spektrum, bo działające wykrztuśnie i przeciw kaszlowo, mają mieszanki 3. i 4., które to warto stosować w ostrym przebiegu choroby. Mieszanki te działają również przeciwgorączkowo i napotnie, jednakże zostały wzbogacone o zioła stosowane w leczeniu kaszlu.
INNE METODY:
- miód pszczeli - do 1 szklanki ciepłego mleka dodać 1-2 łyżek miodu i odrobinę masła; pić ciepłe przed snem; mieszanina przynosi ulgę w suchym kaszlu.- wino czerwone grzane z korzeniami - podawać dorosłym jako środek napotny.- czosnek pospolity (Allium sativum) - spożywać i ząbek utartego czosnku (np. na chlebie), ma on działanie m.in. antybakteryjne, zwłaszcza w zakażeniach górnych dróg oddechowych.