JustPaste.it

Fitoterapia w leczeniu grypy

Grypa jest chorobą wirusową, podobnie ja przeziębienie. Leczenie obejmuje jedynie objawy, ponieważ ludzkość nie wymyśliła jeszcze leku na wirusa grypy. Dlatego tak ważne jest wprowadzenie zmasowanego ataku w leczeniu objawów. Każdy z nas zna objawy grypy i doskonale wie, że nieleczone mogą zaowocować groźnymi dla życia powikłaniami. Przedstawiam kilka sposobów leczenie objawów grypy.

MIESZANKI:

 MIESZANKA 1.

- kwiat bzu czarnego          50 g
- owoc maliny                      50 g
- kwiat wiązówki                  50 g

 

MIESZANKA 2.

- kwiat bzu czarnego           50 g
- kwiatostan lipy                   50 g
- owoc maliny                       50 g

Stosowanie: 1 łyżeczkę stołową ziół zalać 1 szklanką wrzącej wody; napar odcedzić po 10 min i pić 2-3 razy dziennie po 1 szklance.

 

MIESZANKA 3.

- kwiat dziewanny           10 g
- korzeń prawoślazu      10 g
- kwiat ślazu dzikiego     10 g
- liść prawoślazu             10 g
- liść podbiału                  10 g
- ziele tymianku                10 g
- owoc anyżu                     5 g
- korzeń lukrecji                25 g

Stosowanie: 1 łyżeczkę do herbaty ziół zalać 1 szklanką wody i gotować 1 min. Po odcedzeniu pić 3-5 razy dziennie po 1 szklance.

 

MIESZANKA 4.

- korzeń prawoślazu        20 g
- liść podbiału                   20 g
- ziele hyzopu lek.             20 g
- ziele przetacznika leśn. 10 g
- liść mięty pieprzowej     10 g 
- kwiat dziewanny             5 g
- porost islandzki              5 g
- owoc kopru włoskiego  5 g
- owoc anyżu                      5 g

Stosowanie: 1 łyżkę stołową ziół zalać 1 szklanką wrzącej wody, nakryć i odstawić na 15 min; pić 3-4 razy dziennie po 0,5-1 szklanki.

KOMENTARZ:

Mieszanki 1. i 2. mają działanie napotne i przeciwgorączkowe, dlatego zaleca się je stosować w przypaku wczesnych stadiów grypy, nie dopuszczając do dalszego rozwoju choroby. Szersze spektrum, bo działające wykrztuśnie i przeciw kaszlowo, mają mieszanki 3. i 4., które to warto stosować w ostrym przebiegu choroby. Mieszanki te działają również przeciwgorączkowo i napotnie, jednakże zostały wzbogacone o zioła stosowane w leczeniu kaszlu.

 

INNE METODY:

- miód pszczeli - do 1 szklanki ciepłego mleka dodać 1-2 łyżek miodu i odrobinę masła; pić ciepłe przed snem; mieszanina przynosi ulgę w suchym kaszlu.
- wino czerwone grzane z korzeniami - podawać dorosłym jako środek napotny.
- czosnek pospolity (Allium sativum) - spożywać i ząbek utartego czosnku (np. na chlebie), ma on działanie m.in. antybakteryjne, zwłaszcza w zakażeniach górnych dróg oddechowych.