JustPaste.it

Co jeść aby stracić poświąteczny tłuszczyk?

Zimą spożywamy obfitsze i bardziej kaloryczne posiłki, a to może niekorzystnie odbić się na naszej wadze.

Zimą spożywamy obfitsze i bardziej kaloryczne posiłki, a to może niekorzystnie odbić się na naszej wadze.

 

Zimową porą nasz organizm potrzebuje większej dawki energii niż w okresie letnim. Często jesteśmy również bardziej zmęczeni i osłabieni. W tym okresie spożywamy obfitsze i bardziej kaloryczne posiłki, zwłaszcza jeśli hucznie obchodzimy święta Bożego Narodzenia i Sylwestra.

Zimą dopada nas także uczucie zmęczenia i senności, które zazwyczaj jest spowodowane brakiem aktywności ruchowej i złą dietą. Odpowiednio dobrane posiłki powinny zatem dodać nam sił,  zwiększyć odporność, a jednocześnie nie zwiększać znacznie dziennej dawki kalorii.

garnki Ronic

Aby schudnąć nie wystarczy zmienić składniki codziennego menu, trzeba także je odpowiednio przyrządzić. Zamiast w głębokim tłuszczu można gotować na parze w systemie glassgarsystem, a potrawy smażyć bez użycia tłuszczu.

glassgarsystem Ronic

Dobrze funkcjonujący organizm zazwyczaj sam podpowiada człowiekowi o co powinien wzbogacić swoją dietę, jednak z zasady zimą brakuje nam witamin z grupy B i E. Apatia może być również wynikiem niedoboru żelaza, które oddziałuje na ilość produkowanej hemoglobiny. Duża ilość tego pierwiastka znajduje się w roślinach strączkowych, które świetnie smakują ugotowane na parze.

Zimowa dieta nie powinna być monotematyczna, można wzbogacić ją w smakowite warzywa i owoce zawierające witaminy A, C i E wspomagające odporność. Duża ilość witaminy E znajduje się w oleju z orzechów, który zawiera również korzystne tłuszcze jenonienasycone i wielonienasycone.

W tradycyjnej kuchni krajów, w których panują srogie zimy przeważa nabiał, mięso i ryby. Dzieje się tak dlatego, że właśnie w tych produktach znajdują się witaminy z grupy B, wspomagające odporność i posiadające działanie przeciwdepresyjne. Wegetarianie mogą posiłkować się także ziarnami, fasolą lub orzechami.

Działanie hamujące apetyt na słodycze posiada chrom, w który zasobne są między innymi kukurydza, brokuły i groszek. Zawsze, niezależnie od pory roku warto pić dużo wody i spożywać produkty przygotowane w naczyniach wysokiej jakości.

Więcej o zdrowym i smacznym jedzeniu możecie przeczytać na http://ronicinspirujacedodatki.blogspot.com

Zapraszam!