Login lub e-mail Hasło   

Bo nie da rady bez czekolady.

Czekolada jest wyciągiem z nasion kakaowca. Nasiona te są warzywami. Cukier jest wyciągiem z buraków cukrowych. Buraki cukrowe są warzywami. WYNIKA Z TEGO, ŻE CZEKOLADA J...
Wyświetlenia: 31.182 Zamieszczono 23/01/2011

Czekolada jest wyciągiem z nasion kakaowca.
Nasiona te są warzywami.
Cukier jest wyciągiem z buraków cukrowych.
Buraki cukrowe są warzywami.
WYNIKA Z TEGO, ŻE CZEKOLADA JEST WARZYWEM!!!
Rozciągnijmy tą teorię szerzej:
Tabliczki czekolady zawierają mleko.
Znaczy to, że tabliczki czekolady są zdrowe!!!
Rodzynki, wiśnie, skórki pomarańczy i truskawki są w czekoladzie.
Należą one do rodzin owoców, więc jedz ich tyle ile chcesz.
Czekolada jest dobra na stres.
Tylko pomyśl:
"STRESSED" czytane od tyłu znaczy "DESSERTS".

Od tysiącleci, czekolada jest fenomenem, budzącym niemałe emocje! To wyrób cukierniczy, sporządzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (masło kakaowe) lub tłuszczu cukierniczego, środka słodzącego i innych dodatków.

Pół kilograma wyrobów czekoladowych można uzyskać z dwóch garści wysuszonego ziarna kakaowego.

W Meksyku najpowszechniej stosowana jest jako czekolada w postaci napoju na wodzie, mleku lub innym płynie.

Pierwszą gorącą czekoladę stworzyli Majowie.

Kakaowiec , z którego pochodzi kakao, główny składnik czekolady, jest drzewem wiecznie zielonym, zwanym Theobroma cacao. Jego nazwa pochodzi od greckich słów "theos"-bóg i "broma"-napój, tworzących łącznie frazę:"napój bogów".

Po zjedzeniu czekolady w naszym organiźmie wytwarzają się substancje poprawiające nastrój, powodujące wzrost ciśnienia krwi a co za tym idzie potęgujące wszelkie doznania ;)

Badania wykazują...
- według najnowszych badań psychologicznych przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii czekolada uspokaja również...zapachem. Zbadano wiele zapachów artykułów spożywczych, ale tylko czekolada tak wyraźnie oddziałuje na nasz mózg, działając na jego fale związane ściśle z koncentracją uwagi.
- inne badania odkrywają kolejne zdrowe właściwości uwielbianego przez wszystkich smakołyku, jakim jest czekolada. Wykazują, że bogata w kakao, ciemna czekolada może być zalecana osobom cierpiącym na marskość wątroby.
- kolejne ukazują, iż starsze kobiety spożywające więcej czekolady są mniej narażone na rozwój chorób serca.

Czekolada zawiera wiele składników, z których część może uzależniać, w tym: cukier, kofeinę, teobrominę, anandamid oraz fenyloetyloaminę, pochodną amfetaminy, neuroprzekaźnik zwany powszechnie "hormonem miłości".
Kofeina to stymulant zawarty głównie w kawie. W czekoladzie występuje w niewielkich ilościach (5-10mg w tabliczce).Trzebaby zjeść 12 tabliczek czekolady, aby spożyć jej tyle, ile zawiera szklanka kawy.

Dla wielu zwierząt czekolada jest trucizną. Organizmy koni, psów, kotów i papug nie są przystosowane do rozkładania zawartej w czekoladzie teobrominy. Spożycie czekolady może powodować u nich drgawki, zawał serca, krwotok wewnętrzny, a nawet śmierć. Średniej wielkości psu (20kg) szkodzi 1-1 kg lub 25 g kakao spożywczego w proszku, dawka śmiertelna czekolady gorzkiej dla psa to 6 g na kilogram masy ciała!

Popularność czekolady na całym świecie jest naprawdę olbrzymia. Uwielbiają ją dzieci i dorośli. Jej spożycie stale rośnie. Pod koniec lat 80 spożywaliśmy ok. 2 kg czekolady w ciągu roku. W 2000 już 3,96!!! To i tak mało w porównaniu z Niemcami, którzy jedzą 10 kg czekolady rocznie, Austriakami i Belgami (9,8 kg) czy Duńczykami (8,3 kg).

Czekolada<br />Fot. fot. Shutterstock.com

„Idee powinny być klarowne i gęste jak czekolada" - przysłowie hiszpańskie

„Naprawdę silny jest ten, kto potrafi połamać całą tabliczkę czekolady i zjeść tylko jeden kawałek" - Judith Viorst, amerykańska poetka i pisarka

„Życie jest jak pudełko czekoladek... Nigdy nie wiesz, co ci się trafi." - Forrest Gump

„ Z chemicznego punktu widzenia czekolada jest pożywieniem doskonałym." - Michael Levine, amerykański spec. do spraw racjonalnego żywienia

Nazywana bywa także tuczącym afrodyzjakiem lub słodkim narkotykiem ;)

Wg Langham'a amatorzy:
- czekolady mlecznej - to osoby romantyczne i skłonne do nostalgii,
- białej czekolady - są niezdecydowani,
- gorzkiej czekolady - lubią rzeczy dobrej jakości.
- czarnej czekolady - to ludzie myślący perspektywicznie,
- czekolady nadziewanej masą kawową - niecierpliwi,
- z pomarańczowym nadzieniem - świetnie sprawdzają się w nadzwyczajnych sytuacjach,
- czekolady z nadzieniem toffi - zmysłowi,
- migdałów w czekoladzie - myślą szybko i lubią eksperymenty, itd.

Lepiej wypić filiżankę czekolady niż zjeść część tabliczki. Czekolada pitna ma mniej kalorii niż ta w tabliczkach. Duży kubek czekolady zawiera około 150 kalorii, więc jedną czwartą tego co cała stugramowa tabliczka. Jest też łatwiej strawna

Do nauki! ;)

Czekolada zawiera lecytynę, substancję poprawiającą pamięć i uwalniającą w mózgu związki pobudzające go do pracy. Dlatego kostka czekolady zjedzona przed egzaminem na pewno nie zaszkodzi. Hormon serotonina, który wytwarza się z udziałem zawartych w czekoladzie aminokwasów, wprawi cię w dobry nastrój, co przyda się przed sesją. Ziarno kakaowe jest obfitym źródłem magnezu, potrzebnego organizmowi do opanowania stresów oraz zapobiegania bezsenności. Niestety magnez zawarty w czekoladzie nie jest przez organizm wykorzystywany, gdyż jego wchłanianie uniemożliwiają obecne w niej fityniany i szczawiany. Jeśli więc potrzebujesz magnezu, zjedz raczej garść pestek z dyni albo schrup kilka orzechów, najlepiej włoskich.

Czekolada

UWAGA!
Czekolada pokryta białym nalotem. Biały nalot oznacza, że czekoladę zrobiono z ziarna kakaowego kiepskiej jakości, lub że w sklepie, w którym ją kupiłaś, było za ciepło. Nie jest ona jednak ani spleśniała, ani niebezpieczna dla zdrowia i nadal możesz ją zjeść. Jeśli odstrasza cię nieapetyczny wygląd czekolady, możesz wykorzystać ją na polewę lub dodać do ciasta.

Czekolada light. Słowo "light" na opakowaniu oznacza tylko tyle, że zamiast cukru dodano do czekolady słodzik. Mogą ją więc bezpiecznie jeść osoby chore na cukrzycę. Wciąż jednak znajduje się w niej tłuszcz kakaowy, a to oznacza, że czekolada nadal jest ciężkostrawna i wysokokaloryczna.

Biała czekolada jest bardziej kaloryczna od czarnej! Trzeba do niej bowiem dodać więcej tłuszczu kakaowego niż do tradycyjnej, by zastąpić czymś miazgę kakaową, nadającą czekoladzie brązowy kolor. Nie jest ona także lżej strawna od tradycyjnej, ponieważ tłuszcz kakaowy może wywołać niestrawność.

E! Uważaj!

W produktach czekoladopodobnych zawartość kakao nie przekracza 7% całkowitej masy. Większość producentów dla uzyskania gładkiej, jednorodnej struktury dodaje do czekolady lecytynę sojową (E322), lub PGPR (polirycynooleinian poliglicerolu– E476, uważany za szkodliwy!), co pozwala zmniejszyć zawartość drogiego masła kakaowego i obniżyć lepkość masy.

Tak czy nie?

Zauważono też, że częste spożywanie czekolady powoduje psucie się zębów, pogorszeniem apetytu, brzydką cerą. Ponieważ jest uboga w błonnik - powoduje zaparcie. Niewątpliwie wpływ na to ma fakt, że osoby uzależnione od czekolady unikają owoców i warzyw. Podejrzewa się, że u osób uczulonych na słodycze może wywoływać migreny.
Badania naukowców są pozornie sprzeczne. Japończycy odkryli np., że czekolada wręcz zapobiega próchnicy. Dzięki szybkiemu rozpuszczaniu i połykaniu węglowodany zawarte w czekoladzie mają mało szkodliwy wpływ na zęby - twierdzą. Czyli problem nie w spożywaniu czekolady, a w urozmaiceniu diety i umyciu zębów po jej zjedzeniu.

Niewątpliwie jednak duże ilości spożywanej czekolady doprowadzają do wzrostu masy ciała, a w konsekwencji do otyłości.

A wystarczą przecież dwa kawałki dziennie... ;)

 

ŹRÓDŁA:

www.grono.net
www.habibi.pl
www.wikipedia.wiki.pl
www.mroczkowski.dami.pl
www.czekolada.com
www.pychotka.pl
www.dieta.pl
www.fit.pl

Podobne artykuły


14
komentarze: 11 | wyświetlenia: 791
14
komentarze: 2 | wyświetlenia: 1087
14
komentarze: 2 | wyświetlenia: 730
13
komentarze: 5 | wyświetlenia: 888
13
komentarze: 0 | wyświetlenia: 803
12
komentarze: 2 | wyświetlenia: 631
12
komentarze: 18 | wyświetlenia: 1215
12
komentarze: 6 | wyświetlenia: 1136
12
komentarze: 2 | wyświetlenia: 558
12
komentarze: 2 | wyświetlenia: 1163
12
komentarze: 12 | wyświetlenia: 553
11
komentarze: 1 | wyświetlenia: 486
11
komentarze: 0 | wyświetlenia: 854
11
komentarze: 3 | wyświetlenia: 716
11
komentarze: 4 | wyświetlenia: 261
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy





  Gamka  (www),  23/01/2011

..."Życie jest jak pudełko czekoladek, nigdy nie wiesz co dostaniesz. ..."— Winston Groom--Forrest Gump>
Fajny artykuł !
Gorzka czarna jest najlepsza :-))) mniam....

  Elba,  23/01/2011

Choć papierków po cukierkach
Tu i ówdzie ślad
Marzy ci się bombonierka
Taka jak ja
Niby nic, a jednak zerkasz
Jak się dostać do pudełka
Odkryć tajemnicę słodką
Delikatnie zdjąć złotko...
http://www.youtube.com/watch?v(...)related

  Gamka  (www),  23/01/2011

Ta ponętna Czekolada,
wciąż z kieszeni mi wypada,
jest tam zawsze na osłodę,
łamie każdą dnia przeszkodę....[..]
Jej oczęta karmelowe,
dłonie jakby truskawkowe,
włosy, z nutką pomarańczy,
ach! nie mogę już, gdy tańczy!
Serce me w płomieniach stoi
Czekam... mniam ,mniam i się dzielę >>>> z Tobą Elbo;-))

Warzywo - to coś, co się WARZY.
Jarzyna - to coś, się wpieprza JARE, czyli surowe.

Stąd zupa raczej warzywna, sałatka jarzynowa (nie zawsze). Ale z całą pewnością marchew może być jednym lub drugim, podobnie por lub seler. Natomiast raczej nikt nie żre surowych ziemniaków, nie gotuje też sałaty.

To dla porządku. W Polsce żyjemy!

Panie Zbysławie, nutkę humoru wyczułam... :)

  emkaa,  23/01/2011

A propos pudełka czekoladek... Zdradzę Wam sekret :) W znakomitej większości pudełek na spodzie jest opis każdej czekoladki... Zawsze staram się wiedzieć, którą wybrać, nawet jeśli wymaga to lekkich akrobacji... nie lubię cytrusowych ;).

"Słuchaj, nie ma na świecie niczego tak metafizycznego jak czekolada." (Fernando Pessoa)... Każdy czarodziej to wie:)
A tu jest czekoladowe zaklęcie... na intencje polepszenia atmosfery czy to w pracy, czy domu, czy spotkaniu towarzyskim:

Mówią: czekolada lubi boską sferę,
oby przemieniła w pracy atmosferę,
subtelnie niech sprzyja szczęściu i przyjaźni,
niechaj

...  wyświetl więcej

Jestem DOSŁOWNIE uzależniony od czekolady ale nie mam zamiaru tego zmieniać !;)

  Strzyga  (www),  23/01/2011

Zdrowa czy niezdrowa mnie nie trzeba do niej przekonywać, pochłaniam kilogramami, "gorzka wedlowska" najlepsza!!

  gosia_gw,  24/01/2011

Zwroccie uwage na sklad czekolad kupowanych w sklepach: jaki procent ziaren kakaowca posiadaja? Nie dajmy sie zwariowanc... zazwyczaj procent ten jest albo zakamuflowany, albo przeoczony, albo oscyluje w granicahc 40-50 %. A to juz jest roznica. Jemy cos, co tylko wydaje nam sie "czekolada" i cos, co tylko wydaje nam sie "zdrowe"...

a moja ulubiona to zielona alpen gold z orzeszkami ;D

  Robson,  26/01/2011

Gorzka - Zawiera przynajmniej 70% produktów z miazgi kakaowej.
Mleczna - 50%
Biała - 33%

Im więcej kakao tym mniej kcal.
Chomiki trawią czekoladę :P

  lilith123  (www),  26/01/2011

Przy odrobinie wysiłku można za przyzwoite pieniądze kupić czekoladę gorzką powyżej 90% - takiego cuda naprawdę wystarczą dwa kawałki dziennie - mamy i wspaniały smak i pozytywne działanie bez utraty zgrabnej sylwetki;)
A najlepiej rozpuścić czekoladę i potraktować jako gorący sos do sałatki owocowej.

Lilith, ja kupiłam kiedyś 98% kakao z Lindta... po zjedzeniu jednego kawałka dochodziłam do siebie przez 2 godziny...;)
nie ruszyłam już tej tabliczki, za to mój wówczas półtoraroczny synek kawałek po kawałku zjadł ją do końca przez tydzień... sam ja sobie serwując... Smyk przystawiał krzesło i sięgał do czary ze słodkościami, wyjadając tylko tę gorzko-dobroć... widać magnezu potrzebował :) sama dla siebie kupuję tylko czekolady ponad z 70% kakao - mniam!

  Strzyga  (www),  30/01/2011

Wymyslili teraz czekolady bez cukru tak zwane czekolady fit ewentualnie dla diabetyków, które w rzeczywistosci nie zawieraja cukru a producenci czekolad informuja nas o tym wielkimi literami z przodu opakowania ale (bo przeciez zawsze jest jakies ale...nie ma tak dobrze, zeby nie bylo) z tylu drobnym druczkiem dopisuje, ze produkt zawiera substancje slodzace tj.aspartam, cyklamat, saharyna lub sukraloza, które jesli chodzi o zatruwanie naszych organizmów sa duzo gorsze niz sam cukier.

  szszept  (www),  27/05/2011

Nie ma to jak kawałek gorzkiej czekolady. Taki kawałek 10 dekowy :) Hmmm, się rozmarzyłam, a tu ani najmniejszego kawalątka pod ręką...

Zgadzam się z większością opinii nt. gorzkiej wedlowskiej. Próbowałam wiele(był czas że tylko mleczną milkę, potem białą, a teraz znów ciemno-brązowa)...Widac lubię najlepsze ;) pamiętam z czasów studiów czasem przy egzaminach wprost ratowała życie! Tato w Czechach kupił mi raz deserową "Studencką" z taką ilością różnych bakalii...Cud, miód i orzeszki (a do tego rodzynki, śliwki, skórki pomarańczy ...  wyświetl więcej

  irjan,  13/12/2011

Czekolada tak ale obecnie to większość wyroby czekoladopodobne robione na syntetycznym tłuszczu .Naturalna zrobiona czekolada z właściwych składników jest po prostu droga .

  Eryka32  (www),  06/05/2016

Nie wyobrażam sobie dnia bez chociaż jednej kostki czekolady. W dodatku jak jeszcze tę kostkę rozpuszcze w ulubionej czekoladzie na gorąco. Ojej jakie to dobre



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska