Login lub e-mail Hasło   

Pizza Alpejska

Pizza z Alp? A jednak tak - zarówno składniki, jak i smak przywodzą na myśl najwyższe góry Europy, które - bądź co bądź - leżą też we Włoszech. Czas przygo...
Wyświetlenia: 52.727 Zamieszczono 13/05/2006
Pizza z Alp? A jednak tak - zarówno składniki, jak i smak przywodzą na myśl najwyższe góry Europy, które - bądź co bądź - leżą też we Włoszech.

Czas przygotowania: maksymalnie 2,5 godz - zależnie od wariantu
Ilość porcji: 2

Składniki:
 
  100 g mozzarelli
(patrz także składniki ciasta i sosu)
200 g leśnych grzybów
2 cebule
łyżka oliwy z oliwek
sos biały:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
125 g kwaśnej śmietany
sól, biały pieprz, tymianek

Sposób przyrządzania:
 
  Na cieście cienkim lub puszystym rozprowadzić sos pomidorowy. Oba placki posypać serem mozzarella. Przygotować biały sos: masło rozpuścić, wymieszać z mąką, nie zdejmując z ognia rozprowadzić z zimnym mlekiem. Chwilę podgrzewać.Wystudzić i wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku. Cebule pokroić w kostkę, grzyby na plasterki, smażyć 2-3 minuty na oliwie.
Przygotowane placki polać sosem i ułożyć na nich grzyby. Piec 20 min w temperaturze 180 stopni.

Podobne artykuły


25
komentarze: 65 | wyświetlenia: 1649
24
komentarze: 18 | wyświetlenia: 1446
21
komentarze: 43 | wyświetlenia: 1406
20
komentarze: 37 | wyświetlenia: 896
19
komentarze: 23 | wyświetlenia: 940
19
komentarze: 31 | wyświetlenia: 390
18
komentarze: 22 | wyświetlenia: 1474
18
komentarze: 2 | wyświetlenia: 632
18
komentarze: 38 | wyświetlenia: 1129
18
komentarze: 71 | wyświetlenia: 1748
17
komentarze: 17 | wyświetlenia: 470
17
komentarze: 23 | wyświetlenia: 456
17
komentarze: 9 | wyświetlenia: 1108
17
komentarze: 22 | wyświetlenia: 540
17
komentarze: 47 | wyświetlenia: 1031
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy





"Na cieście cienkim lub puszystym..." - a może jakiś przepis?
Bo ciasto, to podstawa pizzy (dosłownie i w przenośni :)

  V-Big,  02/09/2009

"Poniżej przepis na najprostsze drożdżowe ciasto do pizzy. Przepis najstarszy, jaki posiadam, i - choć już z niego nie korzystam, niegdyś się nim zajadaliśmy … Ciasto jest puchate, “ciastowate” w przekroju, nie uzyskacie więc na nim pizzy na cieniutkim spodzie, tak popularnym teraz w restauracjach.

Składniki:
2 szklanki mąki
3 dag drożdży
1 łyżka roztopionego masła

...  wyświetl więcej

super

Thank you so much for the great http://www.superiorpaper.net/ information to share with us that would be quite delighted for me. I was looking for the Pizza Alpine making the recipe and I found it very useful and easy to make. I appreciate your directions please keep posting other recipes with us.



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2016 grupa EIOBA. Wrocław, Polska