Login lub e-mail Hasło   

Pizza Alpejska

Pizza z Alp? A jednak tak - zarówno składniki, jak i smak przywodzą na myśl najwyższe góry Europy, które - bądź co bądź - leżą też we Włoszech. Czas przygo...
Wyświetlenia: 41.699 Zamieszczono 13/05/2006
Pizza z Alp? A jednak tak - zarówno składniki, jak i smak przywodzą na myśl najwyższe góry Europy, które - bądź co bądź - leżą też we Włoszech.

Czas przygotowania: maksymalnie 2,5 godz - zależnie od wariantu
Ilość porcji: 2

Składniki:
 
  100 g mozzarelli
(patrz także składniki ciasta i sosu)
200 g leśnych grzybów
2 cebule
łyżka oliwy z oliwek
sos biały:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
125 g kwaśnej śmietany
sól, biały pieprz, tymianek

Sposób przyrządzania:
 
  Na cieście cienkim lub puszystym rozprowadzić sos pomidorowy. Oba placki posypać serem mozzarella. Przygotować biały sos: masło rozpuścić, wymieszać z mąką, nie zdejmując z ognia rozprowadzić z zimnym mlekiem. Chwilę podgrzewać.Wystudzić i wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku. Cebule pokroić w kostkę, grzyby na plasterki, smażyć 2-3 minuty na oliwie.
Przygotowane placki polać sosem i ułożyć na nich grzyby. Piec 20 min w temperaturze 180 stopni.

Podobne artykuły


19
komentarze: 10 | wyświetlenia: 10772
29
komentarze: 23 | wyświetlenia: 21932
144
komentarze: 106 | wyświetlenia: 48946
29
komentarze: 8 | wyświetlenia: 73363
26
komentarze: 25 | wyświetlenia: 7321
17
komentarze: 7 | wyświetlenia: 40497
24
komentarze: 4 | wyświetlenia: 6403
6
komentarze: 2 | wyświetlenia: 44610
20
komentarze: 3 | wyświetlenia: 3320
9
komentarze: 8 | wyświetlenia: 5031
10
komentarze: 2 | wyświetlenia: 2154
15
komentarze: 1 | wyświetlenia: 4962
32
komentarze: 10 | wyświetlenia: 76431
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy





"Na cieście cienkim lub puszystym..." - a może jakiś przepis?
Bo ciasto, to podstawa pizzy (dosłownie i w przenośni :)

  V-Big,  02/09/2009

"Poniżej przepis na najprostsze drożdżowe ciasto do pizzy. Przepis najstarszy, jaki posiadam, i - choć już z niego nie korzystam, niegdyś się nim zajadaliśmy … Ciasto jest puchate, “ciastowate” w przekroju, nie uzyskacie więc na nim pizzy na cieniutkim spodzie, tak popularnym teraz w restauracjach.

Składniki:
2 szklanki mąki
3 dag drożdży
1 łyżka roztopionego masła

...  wyświetl więcej

super



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2014 grupa EIOBA. Wrocław, Polska