Login lub e-mail Hasło   

Steki pod ziołową skorupką

Odnośnik do oryginalnej publikacji: http://kuchniabezgranic.blogspot.com
Przygotowanie posiłku, sporządzenie go i podanie do stołu jest dla wielu taką czynnością, która potrafi uradować zarówno samego trudzącego się, jak i biesiadników.
Wyświetlenia: 779 Zamieszczono 17/02/2011

Od czasu, kiedy człowiek zaczął używać ognia, noża i garnka, wszystko powinien mieć w zasięgu ręki, by nie tylko sie przy nim dymiło, ale aby smakowało. Znajomość kulinarnych technik jest potrzebna, podobnie jak potrzebny jest dobór właściwych produktów, gwarantujących zdrową kuchnię i wyśmienity smak dobrze przyrządzonych i estetycznie podanych dań.

 Mam nadzieję, że pomysły okażą się ciekawe i dla Was. Pozdrawiam i życzę smacznego.

STEKI POD ZIOŁOWĄ SKORUPKĄ

SKŁADNIKI:

1 pęczek natki pietruszki

0,5 pęczka szałwi

3 gałązki tymianku

3 szalotki

0,5 pęczka oregano

20 dag ryżu

1 ząbek czosnku

1 jajko

1 kromka chleba tostowego

60 dag pomidorów

sól

pieprz

40 dag polędwiczek wieprzowych

2 łyżki oleju

200 ml bulionu

1 łyżka koncentratu pomidorowego

5 dag startego parmezanu

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Ryż gotować 20 minut w dużej ilości osolonej wody na średnim ogniu. Odcedzić i dobrze osączyć na sitku. Przygotować masę ziołową. Zioła opłukać, osuszyć, kilka gałązek odłożyć do dekoracji, a od pozostałych oderwać listki i posiekać. Jedną szalotkę obrać. Pokroić na kawałki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Chleb tostowy pokroić w małą kostkę.  Połowę oregano, posiekane zioła, czosnek chleb tostowy oraz szalotkę wymieszać z jajkiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym). Pomidory oraz pozostałe dwie szalotki pokroić w kostkę. Mięso pokroić na osiem kawałków. Olej rozgrzać na patelni, smażyć na nim mięso kilka minut na średnim ogniu. Przyprawić do smaku. Zdjąć z patelni. Na tym samym ogniu podsmażyć szalotki. Podlać bulionem, dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i drugą połowę oregano, krótko zagotować przyprawić dość pikantnie solą i pieprzem. Mięso ułożyć w żaroodpornej formie, posmarować masą ziołową i posypać startym parmezanem. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika . steki zapiekać około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Udekorować odłożonymi wcześniej świeżymi ziołami. Podawać z ryżem. Porcja dla czterech osób. Czas przygotowania około 50 minut. Jedna porcja to 380 kcal

Podobne artykuły


93
komentarze: 27 | wyświetlenia: 21261
17
komentarze: 21 | wyświetlenia: 1879
17
komentarze: 7 | wyświetlenia: 1288
16
komentarze: 4 | wyświetlenia: 3912
16
komentarze: 4 | wyświetlenia: 46839
40
komentarze: 68 | wyświetlenia: 16690
38
komentarze: 11 | wyświetlenia: 21098
41
komentarze: 34 | wyświetlenia: 11841
31
komentarze: 15 | wyświetlenia: 43092
24
komentarze: 12 | wyświetlenia: 5506
23
komentarze: 12 | wyświetlenia: 4050
23
komentarze: 8 | wyświetlenia: 1866
 
Autor
Artykuł




Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska